✔️ Super flexibele voorwaarden – ✔️ Verantwoord toerisme – ✔️ 100% verzekerd op reis

1001 NACHTEN MEETS AFRIKAANSE VIBES OP LAMU

Vanaf de boot doemt een andere wereld op. Wuivende palmbomen, dobberende dhows, Arabische huisjes en een spierwitte minaret die erbovenuit torent. Nee, het is geen fata morgana. Het is het magische, mysterieuze Lamu!

Wij vinden laidback Lamu een van de best bewaarde geheimen van Kenia. Onze Angels zijn er niet voor niets regelmatig te vinden! De archipel met Lamu als hoofdeiland én hoofdstad (volg je het nog?) is een van de oudste nederzettingen, gesticht door het Swahili-volk. Al eeuwen geleden bracht de moessonwind handelaren uit het Midden-Oosten met hun dhows naar de idyllische eilandengroep, op zoek naar kruiden, goud, ivoor en slaven. Later vonden ook de Portugezen hun weg. Het resultaat: een bijzondere melting pot van Afrikaanse, Europese en Arabische invloeden. Tel daar de ongerepte natuur (dichte mangrovebossen, goudgele strandduinen en een azuurblauwe zee) én de supervriendelijke bevolking bij op en je hebt de ultieme vakantiebestemming voor jong en oud!

Lamu Markt

EEN OASE VAN RUST

Lamu is een oase van rust in een turbulent gebied, vlak bij Somalië. In 2011 sloten Keniaanse legereenheden zich in Somalië aan bij Amisom, de militaire missie van de Afrikaanse Unie tegen Al Shabaab. Sindsdien is Kenia het doelwit van verschillende aanslagen van de Somalische terreurbeweging. Zo ook de provincie Lamu, waarbij in 2014 bijna honderd doden vielen bij aanvallen op twee dorpjes. Heel gezellig is het in deze regio nog steeds niet en geweld steekt af en toe onaangekondigd zijn lelijke kop op. Om deze reden geeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies voor Lamu County. Geen zorgen: het eilandje is gelukkig wél volkomen veilig. Omdat toerisme hier de belangrijkste inkomstenbron is, word je juist met open armen ontvangen! De bevolking is trouwens grotendeels islamitisch. Een beetje respect wordt gewaardeerd (huppel dus niet rond in je hotpants of minirokje en je bent sowieso safe).

Kenia-Lamu

Vanwege de onrust op het vasteland is het niet aan te raden om de bus te nemen. Een klein propellervliegtuigje brengt je in iets meer dan een uur van Nairobi naar Lamu. De vlucht alleen al is een hele ervaring. Het lijkt meer of je in een safaribusje zit en omdat je laag vliegt, spot je misschien zelfs een olifant! Met een bootje vaar je van het vliegveld naar het eiland waar een welkomstcomité van enthousiaste beachboys je opwacht, popelend om je een dhowsafari te verkopen. Het “karibu!” van alle kanten komt misschien een beetje intimiderend over, maar lach vriendelijk of maak een praatje en ze druipen uiteindelijk vanzelf af. Het voordeel is dat Lamu een klein plaatsje is. De jongens herkennen je de volgende dag, komen even kletsen of laten je met rust. Nog een voordeel aan dit gemoedelijke dorpse leven: de sociale controle is groot en de kans dat er hier iets gebeurt klein. Het leger houdt hier ook nog een oogje in het zeil. Schrik dus niet als er opeens een legerhelikopter aan de horizon opdoemt of een paar mannen met grote geweren over het strand paraderen. Niet echt een gezellig gezicht, maar gek genoeg voelt het wel heel veilig aan!

Benieuwd naar al onze bestemmingen?

Lamu-Ezel

POLE POLE

Pole pole is hier het motto: slowly, slowly. Héél langzaam, want het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Laat je meevoeren door het trage en vredige eilandleven. Verdwaal door de nauwe steegjes van Lamu Town, die zigzaggen tussen de witte huisjes van koraal- en kalksteen met prachtig versierde houten deuren. Achter die deuren gaan binnenplaatsen schuil met grote schaduwrijke bomen en een zee van bloemen. Het dorp staat niet voor niets sinds 2001 op de UNESCO Werelderfgoedlijst! Geen dampende uitlaatgassen en voorbijrazende auto´s waarvoor je aan de kant moet springen, zoals in de meeste Afrikaanse steden. Die zijn er namelijk niet op Lamu. Hier moet je uitwijken voor tientallen ezels (en hopen ezelpoep). Op het gebied verkeersveiligheid is dit dus waarschijnlijk de meest veilige plek van Kenia. Sluit je dag af met een vers fruitsapje bij een van de knusse tentjes aan de waterkant, terwijl gesluierde vrouwen voorbij slenteren, mannen hun karren vol laden met koopwaar en vissers de vangst van de dag binnenhalen. 

Lamu Strand-Emiel

Inhoud

HEBT U VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA-EXPERTS?

JE ZULT DEZE BLOGS OOK LEUK VINDEN:

TRAVEL STORY – BABU EN BIBI IN KENIA

HOE ZWAAR IS DE KILIMANJARO ALS JE 50 PLUS BENT?

TRAVEL STORY – REINIER & QUIRINE

Chat openen
Kan ik je helpen?
Hey hey!
Stuur ons een berichtje op WhatsApp en we helpen je zo snel mogelijk verder met je vragen of interesses!