5 klimaattips voor je reis naar Oost-Afrika

Afrika. Eerst de hete, alles verschroeiende en onverbiddelijke zon, dan de dampende, zompige, woedende regens die het rode sahara-zand duizenden kilometers doen wegstromen. Dat is, niet geheel onterecht, hoe er vaak naar het klimaat op dit continent wordt gekeken. Maar Afrika kent vele verschillende soorten klimaten: zo is er nergens ter wereld zo’n grote variatie in wanneer en hoe die regen en zon zich tot elkaar verhouden als hier! Omdat je je regenlaarzen liever thuis laat: hier de 5 tips over gebieden met de beste klimaten voor je off the beaten track trip door Oost-Afrika.

Gewapend met een snorkel en duikbril zal jouw kind zich hier uren kunnen vermaken.

Nummer 1. Zanzibar (Tanzania) & Kilifi (Oost-Kenia)

Prettigste reisperiode: Juni tot oktober en december tot maart.

In deze periode is het hier volop zomer! Na al deze bovenstaande actie mag je luieren op de parelwitte stranden van Oost-Afrika en uitkijken over de Indische Oceaan die het hele jaar door een temperatuur van 27°C heeft. De luchtvochtigheid is in dit tropisch regenklimaat hoog: tussen de 70% en 90%. Maar: de passaatwind zorgt voor een heerlijk verkoelend briesje en het is hier eigenlijk nooit kouder dan 22°C. De ideale mix voor een zonvakantie dus, als je in Nederland alleen maar met je wantjes naar buiten kan!

Nummer 2. Lake Turkana (Noord-Kenia)

Prettigste reisperiode: Juni tot augustus.

Ga je naar Mars? Dat niet, maar het scheelt niet veel! Dit woestijnklimaat is niet voor de poes, maar mooi is het wel. Met temperaturen van boven de 30°C en geen spat regen is ‘t bij het Jade Meer, zoals het hier ook wel genoemd wordt, één van de heetste plekken op aarde. Van juli tot en met augustus is het nog wel te doen; het kwik tikt dan overdag de 33°C aan. Wij gaan graag zandhappen bij dit oudste woestijnmeer van de wereld, waar naar verluidt de mensheid ontstaan is. Pas wel op voor de nijlkrokodil in je bil; bucket list of niet dan?!

Nummer 3. Nairobi & Lake Elementaita & Naivasha, West-Kenia

Prettigste reisperiode: Juni tot november – december tot maart.

Met een gemiddelde temperatuur van zo’n 18°C lijkt het natuurlijk niet echt Afrikaans. Dit gemiddelde komt echter vooral door de koele nachten in de bergen.
Dit gedeelte van Kenia ligt op zo’n 1600 meter en het landschap glooit, klimt en kruipt omhoog en omlaag.  Hierdoor is er een enorme variëteit in temperatuur en dus ook in de natuur. In de lagere gebieden (Naivasha & Elementaita bijvoorbeeld) kom je giraffen, zebra’s en hippo’s tegen, in de hoger gelegen, koelere gebieden wandel je tussen de koffie- en theeplantages en is het zo groen dat het soms aan Zuid-Engeland doet denken.

Nummer 4. Lake Victoria (Zuid-Oeganda)

Prettigste reisperiode: Juni tot november en van januari tot maart

In deze periode is het hier zo’n 27°C. Regen valt er af en toe, wat de groene ‘parel’ na elke bui laat zinderen in een heerlijk zoete en frisse geur. Deze oneindige oever laat zich prima lenen voor rafting of een zeiltocht waarna je neerstrijkt op een verlaten strandje met hagelwit zand. Hier krijg je betere weersvoorspellingen dan wat Helga usually voor ons in petto heeft.

Nummer 5. Addis Ababa (Centraal Ethiopië)

Prettigste reisperiode: Oktober tot mei

Op 5 het mediterrane gematigde klimaat van Centraal-Ethiopië waar je dan van een heerlijk temperatuurtje van 20°C – 25°C geniet. Perfect weer om in deze jazzy stad een espressootje te drinken of van een Mahberawi te genieten. Je struikelt hier over de koffiebarretjes en Ethiopische eettentjes en de Ethiopische keuken is zonder meer de beste van Oost-Afrika. Net ten zuiden van Addis Ababa vind je verschillende meertjes die je kunt bevaren of je kunt relaxen aan de oever in een yoga-pose, iets waar dit klimaat zich natuurlijk ook uitstekend voor leent.

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Heb je vragen over de klimaten of de juiste periodes om te reizen; vraag het in onze live chat of via ons contactformulier.

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over 5 klimaattips voor je reis naar Oost-Afrika?