6 redenen voor selfdrive in Namibië

Iris, Roderick en hun border collie Klaasje doorkruisten al heel wat van ons favoriete continent in hun Landrover. Ze organiseren supervette bruiloften in zuidelijk Afrika. Maar deze selfdrive in Namibië vlakbij de grens met Angola is toch wel even andere koek dan tafelzilver en prieeltjes. Lees hier hoe Iris & Roderick het ervan afbrengen in het reisverhaal dat Iris voor ons schreef en maybe your’re the next one die langs de Kunene Rivier scheurt.   

Tip 1:

Je eigen auto is opeens een achtbaan wagentje, dus dat schakelen krijg je nu pas echt onder de knie!

In één dag rijden we 180 kilometer naar het meest Noordelijke deel van Namibië. De weg glooit met het landschap mee, stijl, dan weer recht, dan weer slingerend; het lijkt soms wel een achtbaan. Het landschap is droog, veel zand, weinig groen. Een onstuimige, heftige tocht. Maar dan verschijnt, als een oase, een groene strook in de verte. Als we dichterbij komen zien we ook de palmbomen. En dan zien we ook de Kunene Rivier en eindelijk de Epupa watervallen. Rollercoaster ride deel 1 zit erop.

Tip 2:

You can count on me, baby: Je leert elkaar echt goed kennen

Na 2 nachten naast de Epupa Falls te hebben gekampeerd, wordt het tijd voor iets nieuws. Vanaf hier kun je een zandpad rijden langs de rivier – die Namibië van Angola scheidt – richting het oosten. Het wordt aangeraden deze 88 kilometer in konvooi te rijden, voor het geval je vast komt te zitten of dat je te veel lekke banden krijgt. Niemand wil deze 4×4 route alleen rijden en toch besluiten we te gaan. We zijn tenslotte volledig zelfvoorzienend, we hebben voor 2 weken aan eten bij en we kunnen het rivierwater veranderen in drinkwater! Bovendien rijden we nu al ruim 7 maanden door Afrika, bijna 25.000 kilometer, en hebben we pas 1 lekke band gehad. Wat kan er mis gaan? We hebben elkaar: that’s all what matters.

selfdrive namibië auto 4x4

Tip 3:

Als bijrijder kan je lekker leren loslaten…

We vertrekken na het ontbijt richting Swartbooisdrift. Wauw! Wat een mooie route! Een enkele keer is de weg zowel richting afgrond als naar voren erg steil, waardoor we zo schuin rijden dat als ik zowel uit mijn zijraampje als de voorruit kijk, alleen een diep dal onder mij zie. Ik ben een beetje bang dat we gaan omvallen. Mijn irritante en pieperige commentaren kan ik helaas niet voor me houden, dus die arme man van me moet zijn best doen om de logge Landrover veilig beneden te krijgen, waarbij hij elke keer wordt opgeschrikt door een angstkreet van mijn kant. Maar gelukkig komen we steeds veilig beneden. Om dan weer naar boven te mogen rijden en weer een zelfde afdaling te mogen maken… Adem in, adem uit en laat maar lekker los….

Tip 4:

Je maakt enorm veel nieuwe vrienden

Onderweg komen we regelmatig Himba´s tegen. We stoppen bij iedereen om een “praatje” te maken. Ondanks dat we ze niet letterlijk verstaan, hebben we toch leuke gesprekken. Dan zien we een heel oud (vrijwel naakt) bejaard Himba stel. De man kijkt naar ons terwijl hij op een stok leunt. We stoppen en vragen of ze water willen. De stok blijkt een zelfgemaakte hengel te zijn. De man vraagt -met handen en voeten of we misschien een vishaakje voor hem hebben. Ik zeg tegen Roderick, die al 7 maanden visspullen mee sleept , dat dit het moment is afscheid te nemen van zijn visgerei: drie doosjes vol met haakjes, loodjes en nep aas. Iets wat amper waarde voor ons heeft, en deze man is zo blij, hij glundert van oor tot oor.
Na minutenlang handen schudden met Roderick, krijgt de vrouw, die al die tijd een beetje verstopt staat achter een bosje, nu ook deze spullen te zien. Elk dingetje wordt uit de doosjes gehaald en samen bewonderd. Uiteindelijk stoppen ze de doosjes heel voorzichtig in hun tas, draaien ze zich om en lopen naar de rivier. Friends Forever. 

selfdrive 4x4 auto namibie

Tip 5:

Je wordt steeds inventiever

Een paar uur later moeten we ongeveer op de helft van de route zijn. We zien een bordje waar ‘camping’ op staat en rijden naar de rivier. De Himba’s hebben een camping proberen te maken, direct aan de rivier, op een plek met geweldig uitzicht! Er staat een klein hutje met gat in de grond, wat als wc zou kunnen dienen, mocht je dat echt heel graag willen. Persoonlijk vinden we de struiken een beter alternatief.

Op een boom staat geschreven “45 N$ pp”. Maar er is niemand! Aan wie moeten we dan betalen? Ik bekijk de boom wat beter en zie dat er een holle ruimte in zit waar N$ 80 in ligt. Dus ik doe er N$ 100 bij en we zetten ons kamp op. We hadden net zo goed 100 meter verderop (gratis) kunnen kamperen, maar toch voelt dit veel beter! Uiteraard zijn er geen andere gasten en we genieten van de stilte en de dieren. De volgende ochtend rijden we weer verder. Na een paar minuten hobbelen komen we aan bij een dorpje. Twee mannen stoppen ons en na heel wat handen en voeten werk begrijpen we dat ze de N$ 90 voor het kamperen willen. Ik gebaar dat dat netjes in de boom ligt, maar ze snappen er niks van. Ik teken de boom met het bordje, wijs naar het kampeerterrein, en leg uit waar het gat zit. Uiteindelijk snappen ze het en kijken heel blij. Ze gaan het gelijk halen!

Tip 6:

Aan het eind van deze reis, ben jij handy-dandy als het om je waggie gaat.

We vervolgen onze weg, die steeds lastiger wordt. Er liggen heel veel keien op de weg en zelfs Ro weet niet meer altijd 100% zeker of we niet om gaan kiepen. Regelmatig moeten we de assen en banden controleren, maar niks is kapot. Uiteindelijk hebben we in 4 uur de laatste 40 kilometer afgelegd. Terwijl we de dag ervoor 6 uur over 48 kilometer deden. Zonder lekke banden! En zonder andere auto’s gezien te hebben. Maar wauw, dit is één van de mooiste routes die we ooit gereden hebben!

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Ook zo’n zin gekregen in je eigen selfdrive door zuidelijk Afrika? Check dan hier meer vette stories over Namibië. Of laat jezelf verleiden door onze travel agents en start hier je chat!

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over 6 redenen voor selfdrive in Namibië?
Powered by