AFDINGEN IN KENIA: ZO SCOOR JE DIE SOUVENIRS!

Je hebt net dat ene vette souvenirtje gespot en dat moet natuurlijk mee in die tas naar Nederland. Maar hoe? Want no way natuurlijk dat jij de volle mep gaat betalen voor dat houten schaaltje… Gelukkig hebben wij inmiddels heel wat skills qua afdingen in Kenia of de beste souvenirs vinden en meekrijgen wat je hebben wil. Omdat ook wij de beroerdste niet zijn, hier wat tips om af te dingen!

Je hebt net dat ene vette souvenirtje gespot en dat moet natuurlijk mee in die tas naar Nederland. Maar hoe? Want no way natuurlijk dat jij de volle mep gaat betalen voor dat houten schaaltje… Gelukkig hebben wij inmiddels heel wat skills qua afdingen in Kenia of de beste souvenirs vinden en meekrijgen wat je hebben wil. Omdat ook wij de beroerdste niet zijn, hier wat tips om af te dingen!

Waar ga je souvenirs scoren

Souvenirtjes zijn het beste in Nairobi te scoren. Ga bijvoorbeeld naar de Maasai Market of de City Market. Hier vind je honderden armbandjes, schalen, kleren en beeldjes. Hoe verder van de hoofdstad en dichter in de Maasai Mara, hoe duurder de souvenirs worden. Dichtbij de Mara is het echt niet gek als er 20 dollar wordt gevraagd voor een paar oorbellen die normaal nog geen vijfje zouden kosten. Met de gedachte “als de toeristen geen tijd meer hebben in Nairobi voor de souvenirs, betalen ze hier alles wat wij vragen”, is het stukken lastiger om af te dingen en waar voor je geld te krijgen. Shop dus in Nairobi! Want hé, wij Nederlanders houden toch van goedkoop, goedkoper, goedkoopst of niet dan?

Een paar richtlijnen voor het aantal bob (shilling) dat iets waard is

– oorbellen zijn bijna nooit meer waard dan 500 bob
– betaal voor armbanden rond de 200 bob (kleine armbanden) en rond de 600 bob voor de grotere. Betaal nooit meer dan 800 bob.
– broeken kan je krijgen voor ongeveer 1000 bob en truien gaan al snel richting de 2000 bob. Topjes en T-shirtsscoor je, net zoals de broeken, voor zo’n 1000 bob. Wanneer je in een naaiatelier kleding koopt, is het nog iets goedkoper dan op de markt aangezien de middle man geen aandeel meer heeft.
– Wanneer je voor de oliedoeken gaat hou er dan rekening mee dat je vanaf 2000 bob begint met onderhandelen en naarmate het ‘echte schilderijen’ zijn de prijzen zo kunnen oplopen tot 100.000 bob. Kunst is sowieso duur, waar je ook bent… Maar zolang jij betaald wat jij het waard vindt, is het ook wel goed toch?

Het afdingen in Kenia begint!

De special muzungu-prijs is genoemd en nu is het aan jou om hem omlaag te gaan krijgen! Tanden erin en ga ervoor! Zet je openingsbod nooit hoger in dan de helft van de vraagprijs anders ga je vanaf het begin al helemaal mis. De reactie van de verkoper zal weer een stuk hoger zijn en meestal kan je dan iets zeggen als “laten we er tussenin gaan zitten”. Samen komen jullie op een mooi prijsje uit en huppakee, souvenirtje nummer 1 is gescoord!

Vaak wordt er onderhandeld met behulp van een rekenmachine of de rekenmachinefunctie van een telefoon. Niet omdat het tellen niet lukt, maar omdat de verkoper niet aan andere kopers wil weggeven wat jíj ervoor gaat betalen. Kan dus goed zijn dat je buurvrouw in het kraampje zojuist 500 bob meer heeft neergeteld voor dat zelfde schaaltje!

Het afdingen op een markt, in een winkel of aan de kant van de weg is hier doodnormaal. It’s all part of the game, voor zowel Kenianen als voor al die witte muzungu’s die hier naartoe komen. Want hee, die muzungu’s hebben cash -denkt men althans- dus die kunnen vast wel wat meer betalen. Niks mis mee, maar betaal niet de volle mep en speel gewoon even dat onderhandelingsspel mee. Ze zullen het niet aan je willen verkopen zonder winst en wanneer jij te laag gaat zitten met je bod, zullen ze dat zeker zeggen.

masai market
stoffen

Een vaste prijs

Zie jij het niet zo zitten om prijs tegenover prijs tegenover prijs te zetten voordat jij eindelijk dat felbegeerde dingetje in je tas kan stoppen? Dan is Biashara street de oplossing. Allerlei winkeltjes vol hebbedingen maar mét prijskaartje eraan. Onderhandelen doe je hier niet, maar je betaalt ook wel iets meer dan je uiteindelijk op een markt zou doen. Wil je niet in je eentje door CBD rondslenteren over Biashara street dan kun je ook even langs The Village Market gaan, een shopping mall met veel spullen én vaste prijzen.

Wat voor souvenirs moeten er dan mee naar huis?

Oké, tijd om de souvenirtjes uit te zoeken. Wat is nu echt Keniaans en wat is de Chinese meuk die je niet mee naar huis wil nemen. Met de volgende zes souvenirs zit je altijd wel goed:
– Teakhouten beelden: grote giraffen, kleine leeuwen, die ruige maskers en zelfs meubels worden van dit Keniaanse hardhout gemaakt. Herkenbaar aan de licht muskusachtige geur. Let erop dat je wel het echte werk koopt en niet een donker geverfd exemplaar van ander hout.
– Alles wat van soapstone gemaakt wordt!
– De rieten manden die je werkelijk waar overal te koop zijn.
– Alle kleurrijke Maasai armbanden, oorbellen en kettingen.
– Kitenges (die mooie, gekleurde doeken) en kleding gemaakt van kitenges. En als je dan toch bezig bent, koop dan ook het leuke boekje: ….. waarin staat hoe je ze op 100 manieren kunt knopen en dragen. (Te koop bij Haria’s in Biashara Street).
– Portemonnees en riemen van het echte Keniaans leder. Wel een stukje duurder dan de rest, maar ook hartstikke mooi.

Een laatste tip

Zorg dat je altijd kleingeld in je zak hebt zitten. Wanneer jij op de Maasai Market gaat zwaaien met je portemonnee vol 1000-jes dan kun je het wel schudden met je afding-succes. Ze weten meteen dat jij een rijke knakker bent en echt wel meer te besteden hebt dan jij zelf zegt. Het afdingspelletje stopt en je betaald de volle bak. Heb je gewoon max 2000 bob in je zak zitten (en het liefst in kleinere briefjes in verschillende zakken), hoef je en niet je portemonnee tevoorschijn te toveren en kun je het verkopen onder de noemer “maar dit is alles wat ik nog heb”. Sparen dus die briefjes van 200 voor je naar de markt gaat!

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over Afdingen in Kenia: zo scoor je die souvenirs!?
Powered by