Na een laatste drankje aan de bar neem je afscheid van de andere gasten. Langs een pad van lantaarntjes loop je terug naar één van de meest luxe lodges die je ooit in je leven hebt gezien! Teruggekomen in je privé verblijf word je verrast met een letterlijk warm welkom: een knisperend haardvuur verlicht je enorme slaapkamer met een geheimzinnige goud-oranje gloed. Na een ontspannende badder-sessie met uitzicht op de inmiddels duistere savanne sla je de dekens van je zojuist opgemaakte kingsize bed open. Daar vind je, hoe kan het ook anders, een warme kruik: aan alles is hier gedacht. Tijd om te gaan slapen in… Borana Lodge.

Borana lodge Kenia

“Je maakt een geintje zeker!” is waarschijnlijk het eerste dat in je opkomt nu. Charlie’s Travels is toch off-the-beaten track, kamperen in een tentje, altijd op zoek naar rauw avontuur? Een warm kruikje in je bed staat wel heel ver weg van het stoere avontuurlijke reizen dat je van ons gewend bent! Voor zo’n $1000 per nacht is een verblijf bij Borana Lodge in Borana Conservancy inderdaad niet de eerste accommodatie die in je opkomt wanneer je aan Charlie’s Travels denkt. Maar CT zou CT niet zijn als we niet zouden blijven exploren: ‘off-the-beaten track’ kan ook de andere kant van het spectrum betekenen! Puur voor onderzoek (en misschien ook wel omdat we stiekem heel benieuwd waren) hebben we het uitgetest. Wat krijg je nu precies bij zo’n luxe verblijf en wat is het verhaal achter Borana conservancy?  

Borana lodge Kenia

Borana: derde-generatie Brits erfgoed

In een tijd waar paarden het enige vervoermiddel waren, kocht Michael Dyer’s grootvader een stuk grond op in Kenia en vertrok hij van het koude Engeland naar het exotische Kenia. Kun je het je voorstellen: galopperend op je paard, slechts de Engelse heuvels en een sporadische wolf gewend, midden in een woest landschap vol met gevaarlijke dieren zoals hyena’s, neushoorns en leeuwen? Hij startte hier een zogeheten ‘ranch’, waar hij koeien fokte en zo zijn geld verdiende. Voor een aantal generaties bleef Borana een cattle ranch. Tot in 1993 kleinzoon Michael Dyer zich bezig begon te houden met bedreigde diersoorten. Hij bouwde The Lodge, een luxe eco verblijf dat als een andere inkomstenbron moest gaan fungeren. Dit geld was nodig om de belangrijke leefomgeving van bedreigde diersoorten, zoals de neushoorn, te verzekeren.

Vanaf 2007 heeft de Dyer familie besloten om alle inkomsten uit de commerciële activiteiten op Borana terug te stoppen in natuurbehoud. De cattle ranch wordt nog steeds onderhouden door een van Michael’s zoons.

Borana lodge Kenia

Zo ziet een dagje Borana eruit

Om 05.00u in de ochtend gaat de wekker, maar wees gerust, dit is niet voor niets! Je brengt namelijk een bezoekje aan Pride Rock, de rots waar de makers van de Lion King naar zeggen door geïnspireerd raakten voor deze wereldberoemde Disney film! Je bekijkt hier een magische dieprode zonsopgang met een wijds uitzicht over de conservancy. Hierna hop je terug in de jeep, op weg naar een overheerlijk ontbijtje middenin de bush. Een mooi gedekte tafel met een privé kok staat op je te wachten. Na je gepocheerde eitje, verse jus en kommetje ambachtelijke granola stap je op een paard en verken je galopperend de vlaktes.

Luxe lodge in Kenia, bush breakfast

luxe lodge in Kenia

Na een ochtendje wildlife spotten vanaf je ros, geniet je van een uitgebreide lunch terug in de Lodge. Dan is het tijd voor een good old game drive door de conservancy: vanuit de verte spot je neushoorns, buffalo’s en misschien zelfs een leeuw als je geluk hebt. Aan het einde van de middag drink je nog een G&T op de savanne met uitzicht op de ondergaande zon. Of je alle activiteiten dan gehad hebt? Geen zorgen, ook morgen zul je je niet vervelen. Wat dacht je van een bush walk, mountainbiken tussen de zebra’s en zwemmen in de rivier? 

Borana lodge Kenia

Worth it?

Zoveel geld voor een verblijf in een conservancy, is dat het allemaal waard? Eén ding dat vaststaat is dat de accommodatie prachtig is, activiteiten er in overvloed zijn en zeker niet onbelangrijk: dat de opbrengsten uit toerisme hier linea recta weer teruggaan naar het natuurbehoud. De focus ligt in Borana op het beschermen van de neushoorn: stropers zijn nog steeds een groot probleem. Anti-poaching teams worden getraind en lokale jongeren worden aangenomen om de neushoorns in Borana constant te monitoren en te beschermen. Daarnaast wordt er veel geïnvesteerd in educatie, gezondheid en milieuvriendelijke manieren van landbouw. Je betaalt een hoop, maar daar doe je indirect ook wel weer heel veel goeds mee: we like! Als je dus een keer de kans krijgt om te genieten van de ultieme luxe hier… dan zeggen wij volmondig: go for it!

Deze blog maakt onderdeel uit van Africa Inside Out.

Borana lodge Kenia

Is je nieuwsgierigheid aangewakkerd en wil jij ook wel op safari en in een luxe lodge in Kenia verblijven? Neem dan  contact met ons op!

What you can read next:

  Vaccinaties voor Namibië

  Vaccinaties voor Namibië: wat heb je nodig

  Blog Medisch Namibië Tips & Tricks

  Namibië is een travellers paradise en dat zonder malaria, gele koorts of dengue fever! De doorgewinterde reiziger zal deze vaccinaties ook wel al hebben; DTP, Hepatitis A en BMR zijn wel aan te raden als je hier gaat reizen. Deze vaccinaties voor Namibië heb je nodig!
   
  DTP – Difterie Tetanus en Polio
  Polio is bijna de wereld

  Kosten familiereis Afrika

  Wat kost een familiereis naar Afrika?

  Blog Familie Tips & Tricks

  Dat ligt aan een aantal factoren, uiteraard! We hebben een paar grote kostenposten voor een familiereis onder elkaar gezet: vliegtickets, verblijf, wel of geen safari, en natuurlijk de duur van je reis. Hoewel voor zo’n beetje elk kopje geldt: een familiereis kun je zo duur maken als je zelf wil.

  Vliegtickets
  Stel: je boekt een reis naar

  ecolodges in Kenia

  Sustainable travel: onze 3 favoriete ecolodges in Kenia

  Blog Duurzaam Reizen Kenia

  Eco lodges in Kenia zijn booming en populair! Steeds meer reizigers willen het milieu beter beschermen, bijdragen aan de lokale communities en daarmee ook een zo klein mogelijke footprint achterlaten. Verantwoord en duurzaam reizen: dat is dus ook Charlie’s Travels! Helaas kan het kiezen van een goede ecolodge in Kenia behoorlijk moeilijk zijn, omdat veel