El Piñata, of nee… was het niet Old Bruschetta? Het duurde bij ons even voordat we de naam van de wereldbekende conservancy Ol Pejeta onder de knie hadden. Conservancies staan gelijk aan SAFARI: lekker wilde beesten spotten in de ruige Afrikaanse natuur! Allemaal fantastisch, maar achter de schermen kost het behoud van de balans tussen natuur, communities en wildlife enorm veel tijd, geld, energie en zijn er heel veel stakeholders bij betrokken. Ol Pejeta is alom bekend en kan het beste omschreven worden als ‘een extreem goed geoliede machine’. Maar waarom is deze conservancy in het noorden van Kenia eigenlijk zo succesvol en is het een bezoek waard? Je leest het hier, rafiki!

olifanten crossing ol pejeta

Ol Pejeta was van oudsher een cattle ranch, maar gooide haar business model eind 20ste eeuw helemaal om. Nu is het privately owned en moet het winst draaien! In tegenstelling tot veel andere conservancies wil Ol Pejeta niet van giften leven, maar zelf omzet maken en weer investeren in het gebied en de community. En dit doet het met succes! Onder andere een Head of Wildlife, Livestock Manager en Head of Community werken nauw samen met hun verschillende afdelingen voor een zo duurzaam en efficiënt mogelijk management. Hoe deze constructie tot stand is gekomen? Daarvoor moeten we even de geschiedenis in duiken.

Het turbulente verleden van Ol Pejeta

Deze conservancy heeft heel wat karakteristieke figuren als eigenaar gehad. Het begon allemaal in 1940 met famous kolonist Lord Delamere, alom bekend in Kenia door de grote hoeveelheid land onder zijn bewind ten tijde van het koloniale tijdperk. Gedurende deze tijd beheerde hij het gebied als een cattle farm om rundvlees te produceren. Na hem zijn er meerdere eigenaren geweest, waarvan waarschijnlijk de meest beruchte: Adnan Khashoggi. Een Turkse wapendealer en een businessman in hart en nieren.

Eind jaren ’60 nam het stropen op ivoor ernstige vormen aan: olifanten en neushoorns werden bij bosjes neergeschoten door koloniale jagers. Zelfs nadat dit in ‘73 illegaal werd verklaard, bleven de populaties van deze dieren zorgwekkend hard dalen… dat ging dus totaal niet de goede kant op! De toenmalige eigenaar Lonrho Africa maakte zich hier zorgen om en zette daarom in 1988 het Sweetwaters Game Reserve op als een opvangcentrum voor de zwarte neushoorn en ander bedreigd wildlife. De jaren daarop spreidde het gebied zich uit tot bijna 40.000 hectare. Dit werd Ol Pejeta zoals we het nu kennen!

ol pejeta

In 2003 begon het echte werk: Ol Pejeta werd opgekocht door Fauna and Flora international, een Britse non-profitorganisatie. De dagelijkse business wordt gerund door Ol Pejeta Ranching Ltd, een commerciële business die gebruik maakt van landbouw en toerisme. De omzet hieruit wordt weer gebruikt om te herinvesteren in de conservancy en de ontwikkeling van de lokale gemeenschap. Dit resulteert in super winstgevende wildlife taferelen. Lekker bezig Ol Pejeta!

De mini geschiedenisles is afgelopen, tijd voor andere koek! Hoe is de experience in deze succesvolle conservancy? Wij zijn bij verschillende accommodaties geweest en hebben de activiteiten voor je uitgetest. En die stellen niet teleur…

Hardcore kamperen of luxepoes

Ol Pejeta conservancyHet is donker en tijd om te gaan slapen. Terwijl je je tanden poetste stapte je bijna in nog geen dag oude olifanten kaka. Nu in je tentje hoor je allerlei vreemde geluiden en schrik je je een ongeluk als je dichtbij een tak hoort breken. Kamperen op de Ewaso campsite in Ol Pejeta is één groot avontuur! Je bevindt je aan de bekende Ewaso Nyiro rivier midden tussen het wildlife dat je overdag nog hebt gezien. Geen zorgen, het rangers kwartier is in de buurt. Maar laat het kampvuur voor de zekerheid toch maar branden, you never know!  Liever een bed en badkamertje in plaats van een matje en bush wc? The Stables zijn, zoals de naam al doet vermoeden, omgebouwde stallen die tegenwoordig dienen als een fijn verblijf. Maar dit is niet de enige optie… Benieuwd naar de andere accommodatie types in Ol Pejeta? Neem dan even contact met ons op!  

Lion tracking

Ol Pejeta conservancy

leeuw ol pejetaOoit door middel van radiosignalen leeuwen opgespoord? Nee? Dat dachten wij al! In deze conservancy hebben sommige leeuwen een halsband gekregen en hierdoor kunnen de rangers het welzijn van de dieren controleren. Ook kunnen ze door middel van radiogolven erachter komen waar de groepen leeuwen zich bevinden – een activiteit die je als bezoeker bij kunt wonen. Let’s go and find Simba!

Met uitsterven bedreigde neushoorns

Ol Pejeta Kenia

Nog een bijzonder onderdeel van deze conservancy: Ol Pejeta staat o.a. bekend om het feit dat ze de laatste twee noordelijke witte neushoorns ter wereld huizen. Dit zijn twee vrouwtjes, het mannetje Sudan is helaas overleden. Betekent dit het einde van deze machtige diersoort? Hopelijk niet! Bij Ol Pejeta zijn ze druk bezig om door middel van IVF weer kleine baby northern white rhinos te maken. Fingers crossed! In de rhino sanctuary kun je deze twee noordelijke witte dames opzoeken en ze zelfs even aaien (onder streng toezicht van de ranger natuurlijk). Tip: bovenaan bij hun oksels is de huid minder ruw, dat vinden ze een fijne plek!

Chimpansee weeshuis

Ol Pejeta conservancyEen middagje aapjes kijken? In eerste instantie lijkt de Chimpansee orphanage met de elektrische hekken een beetje op een gevangenis, maar niets is minder waar. Deze mini mensjes met pientere oogjes komen van plekken over de hele wereld waar ze niet goed behandeld werden. Ol Pejeta vangt ze op en biedt ze een thuis in een veilige omgeving; deze gedomesticeerde chimps redden het namelijk niet meer op eigen houtje in de natuur. Het is heel bijzonder om te zien hoe ze daar leven. Zorg dat je er tijdens voedertijd bent: ze gaan dan helemaal los!

Time for safari!

ol pejeta safariAfgezien van de leeuwen, neushoorns en chimpansees, kun je hier natuurlijk nog veeeel meer dieren spotten! Tijdens een game drive zul je versteld staan van wat hier allemaal rondloopt. Vanuit je safariwagen spot je binnen no time olifanten, zebra’s en giraffes, en je bent de hoek nog niet om of je ziet alweer een kudde buffalo’s of wildebeest. Enne… voor de echte fanaten; het is ook mogelijk om op nachtsafari te gaan! Onder begeleiding van een ranger en met groot licht op zak rijd je de spookachtige duisternis in op zoek naar wilde beesten… kijk maar uit voor de hyena’s!

Deze blog maakt onderdeel uit van Africa Inside Out.

Is je nieuwsgierigheid aangewakkerd en wil jij ook wel naar Ol Pejeta? Neem dan contact met ons op!

What you can read next:

  verrekijker safari conservancy

  Conservancies voor dummies: de basics die je moet weten

  Africa Inside Out Afrika Blog Duurzaam Reizen Kenia

  National park, game reserve, conservancy… je hoofd loopt al over van het safari jargon voor je ook maar één olifant of giraf hebt gezien. Hakuna matata, we’ve got your back! Kenia is te gek met haar oneindig rauwe natuur, maar deze natuur kan niet bestaan zonder intensieve bescherming. Daarom zijn er verschillende soorten parken in

  Borana lodge Kenia

  Zo ziet een verblijf in één van de meest luxe lodges in Kenia eruit

  50+ Africa Inside Out Blog Kenia Met z’n twee

  Na een laatste drankje aan de bar neem je afscheid van de andere gasten. Langs een pad van lantaarntjes loop je terug naar één van de meest luxe lodges die je ooit in je leven hebt gezien! Teruggekomen in je privé verblijf word je verrast met een letterlijk warm welkom: een knisperend haardvuur verlicht je

  Maasai Mara

  Op safari in Kenia!

  Blog Kenia

  Wie Kenia zegt, bedoelt op  safari en het is bizar hoeveel moois er in de Keniaanse safariparken te vinden is! Een mooie afwisseling met de uitgestrekte kust en het chaotische Nairobi is de rauwe, pure natuur waar je al het wildlife in haar volle glorie ziet. En zeg nou zelf: een safari in Kenia is natuurlijk niet