We kennen het beeld allemaal wel: olifanten levenloos op de grond met bloederige mondhoeken, de slagtanden gewelddadig verwijderd. Olifanten en neushoorns zijn in groten getale afgeslacht in de afgelopen jaren tijdens de onverzadigbare zoektocht naar ivoor. Ook in Kenia is ivoor stroperij nog altijd een groot probleem. Door de grote vraag hiernaar vanuit Azië zijn er nog altijd veel mensen die hun brood proberen te verdienen met deze illegale business. Voor westerlingen is het vaak onbegrijpelijk waarom iemand zo’n majestueus dier zou afslachten; hoe kun je het over je hart verkrijgen? Hiernaast kun je je ook afvragen: onderneemt men genoeg actie? In deze blog duiken we de diepte in en nemen we de ivoorstroperij in Kenia onder de loep.

olifant ol pejeta stroperij in Kenia

Wat is het probleem?

Ondanks verschillende pogingen om dit te stoppen, is het stropen van olifanten en neushoorns voor ivoor nog steeds een groot probleem. Kenia doet het relatief goed in vergelijking met andere landen; vooral in Centraal Afrika wordt er gigantisch veel gestroopt. Tussen 2008 en 2016 daalde de olifantenpopulatie hier met maar liefst 66%:  in deze landen sterven olifanten zelfs sneller dan dat ze zich kunnen voortplanten. Helikopters, wapens van militair kaliber en zelfs vergiftigde groenten: stropers gebruiken al hun creativiteit om kudde na kudde af te slachten. Niet oké!

Slagtanden en neushoorns worden verhandeld binnen een groot netwerk van Afrikaanse gangs en onder corrupte overheden. Een groot deel van het ivoor eindigt in China, waar een snelgroeiende middenklasse verslaafd is aan het witte goud: van armbanden tot kammen, beelden en andere statussymbolen, ze leggen er maar al te graag geld voor neer. Deze vraag heeft de ivoor prijs zo erg verhoogd dat een enkele slagtand wel meer dan $100.000 kan opleveren. Dit heeft ertoe geleid dat vele ‘hunters’ en handelaars een meedogenloze klopjacht hebben geopend op nog meer olifanten en neushoorns.

stropen in Kenia

Voor arme boeren kunnen de gigantische opbrengsten van ivoor een verleidelijke optie zijn, maar deze bedragen zijn echter relatief. Zo vertelt een ex-stroper bij Mount Kenya dat hij tijdens zijn poaching periode $100 per slagtand ontving, iets dat voor de meeste boeren een gigantisch bedrag is. Wat deze stropers vaak niet weten, is dat dit bedrag soms wel wordt verhonderdvoudigd (!!) op de markt. De tussenpersonen zijn degenen die er het meeste geld aan overhouden en juist deze mensen laten zich zeer zelden op heterdaad betrappen. Wanneer de stroper wordt opgepakt, vindt de tussenpersoon zonder al te veel moeite vaak wel weer een nieuwe leverancier.

Stropen in Kenia

Kenia staat bekend om al haar nationale parken en reserves, die een thuis zijn van tienduizenden olifanten en duizenden neushoorns. De wereldberoemde Maasai Mara, Amboseli en Tsavo zijn een paar voorbeelden van de meest populaire bestemmingen onder toeristen. Veel van deze parken en reserves worden beschermd door de KWS, oftewel de Kenya Wildlife Service. Deze werd opgericht in 1990 en neemt rangers aan om lokale stroperij aan te pakken, maar ook om op grotere schaal handelaren op te pakken.

Sinds een aantal jaar is er een daling van ivoorstroperij in Kenia en doet het land het in vergelijking tot buurlanden goed. Maar dat betekent niet dat het probleem hier geen urgentie heeft. Er wordt meer ivoor uit de haven van de Keniaanse kuststad Mombasa verscheept dan vanuit enige andere stad op het Afrikaanse continent, en ook in Kenia is corruptie orde van de dag. De KWS pakt veel stropers op, maar de tussenpersonen blijven lastig te pakken.

ranger anti stropen

Anti stropen patrol teams

De afname in wildlife poaching in Kenia is het resultaat van hard werk en toewijding van de rangers, die de dieren in de nationale parken en conservancies dag en nacht beschermen. Ook hebben strengere straffen voor zogeheten ‘wildlife crime’ en een hechtere samenwerking met lokale communities ervoor gezorgd dat er veel gebieden veiliger zijn geworden. Tijdens Africa Inside Out bezocht Charles met zijn team meerdere conservancies waar anti-poaching teams opereerden: van Ol Pejeta tot Borana en Mount Kenya. Maar het blijft een feit: de handel is nog steeds in volle gang.

ivoor business in Kenia

Is er dan ook goed nieuws?

Ja, dat is er! Volgens de non profit organisatie Save the Elephants is de waarde van ivoor omlaag gegaan: zo was in 2014 de prijs van een slagtand gemiddeld $2.100 per kilo, maar is deze het afgelopen jaar gedaald naar $730. Dit kan een resultaat zijn van de wereldwijde campagnes tegen het kopen van ivoor. De laatste jaren waren er veel van deze campagnes met celebrities, politieke leiders en gepassioneerde wildlife vertegenwoordigers die China opriepen om de ivoorhandel illegaal te maken. Dit had effect: sinds 2018 heeft China, ’s werelds grootste ivoormarkt, de handel in ivoor en ivoren producten illegaal gemaakt. Dit werd als een grote overwinning gezien voor het beschermen van de olifanten en neushoorn populatie. Daarnaast hebben deze campagnes ook het bewustzijn bij vele bevolkingsgroepen vergroot: sommige mensen wisten vóór deze campagnes bijvoorbeeld niet dat ivoor van gestroopte olifanten kwam.

Zoals de beroemde conservationist Dr Richard Leakey een paar jaar geleden in een interview met The Guardian zei: “Het probleem zal nooit verdwijnen tot er geen vraag naar ivoor meer is. Als we de markt kunnen overtuigen dat het verkrijgen en kopen van ivoor een slechte zaak is, dan zal er ook geen behoefte meer zijn om olifanten en neushoorns te doden”.

stropen in Kenia

Hoe jij een rol kan spelen? Koop obviously geen ivoor, draag bij aan het algemene bewustzijn en bezoek de parken en conservancies die actief bezig zijn met natuurbehoud en de bescherming van deze diersoorten. Meer weten over hoe je duurzaam op safari kunt gaan? Vraag het in onze chat.

What you can read next:

  president van Namibie

  President van Namibie; Hage Geinbob, hervormer en filantroop

  Blog Namibië Politiek

  Namibië is sinds 1900 onafhankelijk. Decennialang vochten Engelsen, Duitsers en Zuid-Afrikanen om de Namibische rijkdommen, Namibië is namelijk rijk aan uranium. Vandaag de dag geniet Namibië van een stabiele democratie en is de economie één van de snelst groeiende ter wereld. De president van Namibië, Hage Geinbob, heeft daaraan bijgedragen.
  President Hage Geinbob in Zuid Afrika in

  klimaatneutraal op reis

  Compenseren kun je leren: klimaatneutraal op reis naar Afrika

  Afrika Blog Duurzaam Reizen

  Zoals je misschien al weet, zijn we sinds de komst van onze CSR Officer Thijs druk bezig met het verbeteren van de impact die wij als Charlie’s Travels maken met onze reizen! Dan kom je natuurlijk vrij snel aan bij de vraag: Hoe zorg je ervoor dat je reis niet schadelijk is voor het milieu?

  Maasai Mara

  Op safari in Kenia!

  Blog Kenia

  Wie Kenia zegt, bedoelt op  safari en het is bizar hoeveel moois er in de Keniaanse safariparken te vinden is! Een mooie afwisseling met de uitgestrekte kust en het chaotische Nairobi is de rauwe, pure natuur waar je al het wildlife in haar volle glorie ziet. En zeg nou zelf: een safari in Kenia is natuurlijk niet