African Travels: The one and only bucket list!

Off the beaten track African travels: echt Afrika verkennen. Mijn African travels bucket list is lang en sommige puntjes zijn zo extreem en onontgonnen dat zelfs wij het lastig vinden deze bucket list af te werken. Tromgeroffel voor de enige echte African Travels bucket list!!

10. African Travels: Kitebuggyien in Turkana, dat kan in Kenia

Beste reistijd: Juli-Augustus

Ok. Buggyien op het zand is niet nieuw. Maar buggyien in de oudste woestijn ter wereld en zo afgelegen dat het twee dagen rijden is naar het grootste woestijnmeer ter wereld, dat is wel ff andere koek. De woestijn rondom het enorme meer; Lake Turkana. De kern van dit bijna buitenaardse gebied; het is hier gierend warm, van september tot mei is het hier 40 graden. En af en toe hoost het zo hard dat de aarde wegspoelt. En dan is het weer droog. Kurkdroog.
Daar er ook wel wat wind staat kan je hier heel aardig kiteboarden in een buggy. Prijzig; allicht. Maar dan ben je wel helemaal overgeleverd aan de elementen en ook nog eens moederziel alleen. Eindeloze zandvlaktes just for you. Als dat geen machtig gevoel geeft weten wij het ook niet meer. Turkana is aan. Nu jij nog.

Lake Turkana Kenia

9. African Travels: Duiken op Ihla de Mozambique

Beste reistijd: juli – oktober

Vergeet alles wat je tot nu toe weet over duiken en mooie idylische havenstadjes. Dit schiereilandje is timeless en misschien wel het mooiste wat je ooit hebt gezien. Portugese bouwstijl, witte strandjes, eindeloos koraal. Duikgear is hier te huur en ook een lift met een visser naar het koraal is zo geregeld. De bevolking is islamitisch én er wonen nogal wat katholieke nonnen op het eilandje. Deze interessante mix is een overblijfsel aan de tijd van Arabische en Portugese overheersing. Het aquawildlife kan als divers en bijzonder omschreven worden; naast tal van verschillende haaien kan je hier zelfs walvissen tegenkomen en de uitgestrekte koraal riffen zijn een safari op zich.

8.  African Travels: Zandhappen in Kolmanskop in Namibië

Beste reistijd: September, oktober en mei

Hebberigheid en onbescheidenheid hebben deze spookstad doen ontstaan. Want in de vorige eeuw brak er goudkoorts uit in dit gebied en ontstond dit dorpje en kwamen er allerlei lieden af op deze gratis rijkdom. Velen werden heel rijk en bouwden prachtige huizen met de nieuwste gadgets zoals elektriciteit en een heuse strijkplank plus bout. Doch toen er elders – bij de oranje rivier net over de Zuid-Afrikaanse grens- nog meer goud viel te ontdekken – of er hier niks meer te halen viel – lieten de hebberds alles uit hun handen vallen en vertrokken. Een muisstil tijdsbeeld langzaam bedolven door het hongerige Namibische woestijnzand. Vergankelijkheid in haar vreselijke eenvoud.  Poëtisch  ook omdat het de mythe van de rijkdom zo mooi laat zwijgen. Een triestige, zanderige bedoening hier.

kolmanskop namibie

7. African Travels: Nanyuki: Borana & Mount Kenya in het noordwesten van Kenia

Beste reistijd: Februari, maart, april, het is hier lekker warm. Ook in september en oktober zit je hier goed.

Deze aangename provinciestad ligt aan de voet van Mount Kenya. Volgens de verhalen zijn ook de eerste onafhankelijkheid perikelen in Nanyuki begonnen. Hier was het waar de Mau Mau rebellen – de grootste onafhankelijkheidsbeweging tegen de Britse kolonisator in de jaren ’60 – elkaar voor het eerst gingen ontmoeten. Het is een hele laidback stad met veel winkeltjes en de Keniaanse luchtmacht huist hier. Het ligt voor de hand om vanaf hier direct Mount Kenia te gaan beklimmen, maar ho stop !!! Charlie en zijn meissie hebben hier net een aantal wild conservancies bezocht die ook zeker een aantal dagen van je leven bekeken moeten worden. Ga dus naar Borana of Lekurukki conservancy om olifanten en giraffen te spotten. Ook hier geldt; je bent één van de weinigen, ook al zal je misschien iets minder makkelijk de big 5 afstrepen. Off the beaten track safari, vergeet de Mara of Kruger; die dudes hebben walkie-talkies om je te vertellen waar de leeuwen vandaag weer rondhangen, dit speurwerk is pas  het echte Afrika.

nanyuki charles

6. African Travels: Maputo Elephant reserve te Mozambique

Beste reistijd: December tot April

Off the beaten track safari klinkt altijd erg basic en veel afzien. Maputo Elephant reserve is een reservaat waar tot voor kort nog geen agents actief waren. Er is onderhand een superdeluxe lodge geopend, maar wij moedigen dat basic en afzien aan en vertellen je: Een tent is all you need… – en een hele goede 4×4. Er zijn hier heel veel olifanten en weinig vakantiegangers. Dat betekent veel lonely safari’s vol olifanten en een verlaten strand dat op je ligt te wachten; want dit reservaat ligt direct aan de kust. Zet je tentje dus op, neem een duik als je wakker wordt en ga dan op zoek naar je geslurfte vriendinnen.

olifant

5. African Travels: Twin Lakes; aan deze streek dankt Rwanda haar naam land of the thousand hills aan.

Beste reistijd: Je hebt hier het hele jaar door een aangenaam klimaat met af en toe wat heftige regenval

Rwanda is een aangenaam en goed geordend landje ingeklemd tussen Congo, Tanzania, Burundi en Uganda. Het is een welvarend land met prachtige bossen, meren en bergen. Je hebt hier de twin lakes en die kijken dan weer uit over de Virunga vulkanen. Hometown van de gorilla’s in Rwanda. De mist die hier constant ronddwaalt maakt het mystiek en sprookjesachtig. Het weer is hier onvoorspelbaar doch nooit echt ruig. Je bent tussen de duizenden heuvels in de diepe spiegelende wateren van dit groene pareltje beland waar honderden vogels wonen. Kayak stilletjes door hun leefgebied, misschien slaat een gorilla je wel gade. Rwanda’s twin lakes, Bulera en Ruhondo zijn echt een must-see!

Kalahari woestijn Botswana

4. African Travels: Safari in de Kalahari woestijn: het hart van Botswana

Beste reistijd: Het hele jaar door, al kan het in September – Oktober wel erg warm zijn.

Een woestijn. Of toch niet. Deze african travels bestemming is een halfwoestijn. Er valt hier veel meer regen dan we van een gewone woestijn gewend zijn, en dat is maar goed ook anders zouden de stekelige struiken en acacia’s met hun markante aanzicht waarschijnlijk snel het loodje leggen. Niet dat je een regenpak nodig hebt, het zijn bescheiden hoosbuitjes in november tot maart. Lekker verkoelend terwijl jij op zoek gaat naar leeuwen, hyena’s, stokstaartjes of misschien is het je wel gegund om zo’n prachtige rhino te spotten. Een selfdrive door de Kalahari, het is een amazing experience, je zal overdonderd worden door dit oudste stuk aardkorst wat geologen hebben ontdekt; 3,5 miljard jaar. Dat is echt heel oud en spreekt bij ons tot de verbeelding. Kalahari halfwoestijn, met je bushmen en diamanten; here we come!.

madagaskar Sifakalemur

3. African Travels: Isalo National park op Madagascar; een faunaaaa waar je aaa tegen zegt.

Beste reistijd: September en Oktober

Madagascar is wel het bijzonderste eiland ter wereld. De dieren en planten hebben hier zo’n eigenaardige en apart aangezicht gekregen zodat het bijna lijkt alsof je op een compleet nieuw continent staat. Geologisch gezien is daar ook wel wat voor te zeggen; Madagascar is miljoenen jaren geleden van Afrika afgebroken en wilde ook niet bij India horen. Het separeerde zich wat later van het Indiase schiereiland en begon zo haar eigen evolutie. Het heeft daardoor veel weg van Azië maar ook van Afrika. Madagascar telt de meeste soorten varanen en kameleons van de wereld.
In het zuiden van het eiland ligt Isalo National park, de fossa en zeven verschillende soorten lemuren – weet je wel dat aap-achtige katje met dat wit-grijze brilletje. Die zie je dus alleen op Madagascar. Voor reptielen, en dan vooral voor kameleons zit je hier goed. Koudbloedigen te over hier. En dan heb je nog een hele collectie aan vleermuizen die alleen in de Isalo vallei te zien zijn, als je tenminste je lodge ‘s nachts uitdurft tussen al deze vreemde dieren. Een bucket list voor iedere dieren liefhebber, of voor reizigers die echt een keer iets anders willen zien.

2. African Travels: Usambara gebergte, nog maagdelijk Tanzania

Beste reistijd: Juni tot November

Het Usambara gebergte wordt eigenlijk door haar geografische ligging vaak over geslagen. Je rijdt er op je rondje Mara, Serengeti en Zanzibar namelijk niet echt heel snel en makkelijk langs. Daarom is dit gebergte redelijk ongerept en ook nog eens heel erg mooi en romantisch. Het is een heel oud gebergte, ruig en onherbergzaam. Je kan er natuurlijk in een sjieke lodge terecht maar kamperen is ook een goede optie. Off the beaten track dagenlange hikes, Usambara is geen plek voor aanstellers…

1. African Travels: Omo vallei: de mensheid begint in Ethiopië.

Beste reistijd: September tot April – in September is het het groenst.

“Your George W. Bush came here two years ago and not a person recognized him.”
“No one?
“No one knew who he was.”
“Would they have known Nelson Mandela?”
“No. No one here would have seen TV. No one here thinks beyond Omo.”

Dit is een conversatie tussen Andrew McCarty van de New York Times en Lale Biwa in november 2017. In de Omo vallei zijn menselijke resten van zo’n 2,5 miljoen jaar geleden gevonden. Het zou de bakermat van de homo sapiens zijn en heeft daarmee een immense aantrekkingskracht op allerhande avonturiers en pioniers. Doch het gebied is redelijk ondoordringbaar en ruig en zodoende zeker niet voor iedere willekeurige toerist weggelegd. Wij zijn off the beaten track genoeg om deze vallei met al haar inheemse volkeren aan te kunnen. Een rivier met daaromheen een weelderig vruchtbaar land met kleurrijke volken. Jongens die over koeien heen springen en ongetrouwde meisjes stampend met rinkelende enkelbanden op de dorre woestijngrond. Een stuk wereld dat je terug in de tijd laat gaan. Op nummer 1 van onze bucket list.‘Wie het verleden niet kent, zal geen greep krijgen op de toekomst”: De Omo Vallei.

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

En met deze hele fijne quote van Golo Mann, sluiten we deze African Travels bucket list af. Hebben we je warm gekregen voor één – of twee van deze life changing events, start dan nu een chat met Charlie en vraag hem alles wat je wilt weten! Of check hier wat minder intimiderende bestemmingen!

Deze blogs vind je vast ook leuk: