Afrika-boek: ‘Hallo mijn slaaf, alles goed?’

Het boek ‘Hallo mijn slaaf, alles goed?’ vertelt het leven van Maarten Heems, die een paar jaar in Mali woonde. Hoe is het om als expat in een land te wonen waar oorlog woedt? Wat is Bamako voor stad? En als je als superkazige Hollander een rondje wil fietsen, kan dat dan in de Malinese hoofdstad?

Wanneer de medewerkers van Charlie’s Travels, liefkozend ‘Charlie’s Angels’ genoemd, in Kenia komen wonen, is het aanvankelijk wel even wennen. Woonden de meesten in Nederland nog in een appartementje of studentenhuis – hier woont men ineens in een villa met kok en askari (bewaker). Het contrast kan natuurlijk altijd nog groter zijn – vlakbij Charlie’s HQ liggen bijvoorbeeld veel ambassades en ook het VN-complex ligt om de hoek.

Veel expats in de buurt van de villa werken voor de VN en ambassades. Dit soort instanties staan erom bekend hun personeel behoorlijk goed te betalen – vaak komt men aan met een container vol huisraad en ook de huizen van bijvoorbeeld diplomaten liegen er niet om. Ook Maarten van Heems kwam in een groot huis in Mali te wonen – hij vertrok naar het Afrikaanse land met zijn vrouw, die daar werkzaam was voor de Nederlandse ambassade.

Vanaf dag één neemt Van Heems je in ‘Hallo mijn slaaf, alles goed?’ mee in zijn expat-bestaan. Zo legt hij uit dat de bewaker van zijn nieuwe thuis is uitgerust met een knuppeltje – iets wat natuurlijk alleen maar schijnveiligheid biedt: de bewaker is bij een eventuele overval als eerst de klos. De villa van hem en zijn partner wordt de uitvalsbasis van reizen door Mali, per auto of per fiets.

Mali verkeert sinds 2012 in permanente crisis sinds een staatsgreep het in 2012 bijna deed afglijden naar een islamitisch kalifaat. De voormalig Franse kolonie werd vervolgens binnengevallen door het Franse leger, dat nog altijd tracht om ‘orde op zaken te stellen’. Nog altijd is Bamako de plek waar een enorme hoeveelheid VN-militairen is gestationeerd, ten behoeve van een grote vredesmissie.
Dat is het toneel van het boek van Van Heems – hij legt aardig wat uit over de staat van het land en over hoe Malinezen met de crisissituatie omgaan. Toch is het lastig om uit zijn expatbubbel te komen. Daarom besluit hij als rechtgeaarde kaaskop een heuse fietsclub op te richten. Per fiets verkent hij de regio rondom Bamako: hij verovert uiteindelijk zelfs als enige Nederlander een plek in het Malinese wielerpeloton.
Slavernij is allang afgeschaft in Mali, maar zoals de boektitel al doet vermoeden worden er nog altijd aan slavernij gerelateerde geintjes gemaakt. De achterflap van het boek biedt duidelijkheid over de titel: “Malinezen blinken uit in hoffelijkheid. Maar als ze elkaar ontmoeten dan zijn plagerijen niet van de lucht. ‘Hallo mijn slaaf, alles goed?’ is geen ongebruikelijke begroeting.”

Geïnteresseerd geraakt in het boek dat Van Heems over zijn tijd in Mali schreef? Het boek is te koop via Bol.com. Ook kun je dit interview met de schrijver terugkijken – een paar jaar geleden was hij te gast in NPO Radio 1-programma De Nieuws BV, waar hij in gesprek met Willemijn Veenhoven vertelde over zijn Malinese escapades.

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Reizen naar Mali bieden we bij Charlie’s Travels (nog) niet aan – misschien is Mali op dit moment ook niet echt het meest ideale vakantieland. Weten waar je wel met ons naartoe kan? Check dan onze bestemmingspagina’s of start meteen een chat! Je kunt ook een bericht voor Charlie achterlaten via ons contactformulier.

Deze blogs vind je vast ook leuk:

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over Afrika-boek: ‘Hallo mijn slaaf, alles goed?’?