Africa-Film: The Gods Must Be Crazy

Heb je zin in een Afrika-film, maar wil je niet kijken naar een een docu als Tanzania Transit of Virunga en heb je tevens geen zin in de ietwat zware, maar romantische Out of Africa? Check dan de klassieker ‘The Gods Must Be Crazy’ – een absurdistische komedie die zich afspeelt in Botswana!

Maffe film uit de jaren 80s

Deze maffe film uit de jaren 80 zou anno 2018 nooit meer op deze manier gemaakt kunnen worden – humoristische films zitten tegenwoordig net iets anders in elkaar en als witte man een humoristische film maken over ‘bushmen’ in Botswana ligt allicht ietsjes gevoelig in de politiek correcte wereld van nu.. Toch is de film nog altijd vrij komisch, helemaal als je naar het ietwat gedateerde, maar nogal absurdistische plot van de film kijkt.

Coca Cola bottle, sign of God?

Xi en zijn ‘San’-stam leven een een prettig leven in de Kalahari-woestijn (in Botswana), tot er ineens een Coca Cola-flesje uit een vliegtuig komt lazeren. De consensus onder Xi en kornuiten is al gauw: dit moet wel een geschenk uit de hemel zijn. Er wordt echter behoorlijk over het artifact geruzied, waarop Xi besluit op pad te gaan om zich van het vervloekte item te ontdoen: het flesje moet wel een boos teken van god zijn. Wat volgt is een bizar soort ‘roadmovie’, waarin Xi allerhande vreemde figuren ontmoet en allerlei slapstick-avonturen meemaakt.

The gods must be crazy

Ben je nieuwsgierig naar onze bestemmingen?

One of the most fun movies ever made on the subject of civilization

Cinema.nl van de VPRO beschrijft het verloop van de film, geregisseerd door de Zuid-Afrikaanse Jamie Uys, als volgt: “The Gods Must Be Crazy gaat over gekke, krankzinnige blanken, huurlingen die een buurland ontvluchten en de onmogelijke love-story tussen een onhandige veearts en een mooie, jonge onderwijzeres. Een van de plezierigste films ooit gemaakt over het onderwerp beschaving. De zuivere onschuld van de Bosjesman staat in schril contrast met bezitsdrang, corruptie en egotripperij van de ‘beschaafde’ mens.”

De film zou een gigantisch succes worden in Zuid-Afrika, maar vreemd genoeg deed de film het ook in Japan erg goed. In Amerika is de film ook erg veel bekeken, en brak The Gods Must Be Crazy zelfs bezoekersrecords: zoveel mensen waren er tot dan niet op buitenlandse film afgekomen. In de VS kwam de film uit met nagesynchroniseerde stukjes voor de !Kung en Tswana gesproken stukjes.

Gods must be crazy-huh

Grote hit

De film over Botswana kreeg de Grote Prijs op het Festival van de Humoristische Film van Chamrousse in 1983. Ook op film-recensie-verzamelwebsite Rotten Tomatoes doet de film het heel aardig: de 95% die de film daar krijgt betekent dat de film ‘certified fresh’ is. Het moge duidelijk zijn dat de film in de eighties een vette hit was – er werd maar liefst 100 miljoen dollar aan de film verdiend!

Een lelijk detail – dat zul je altijd zien – is dat hoofdrolspeler Nǃxau naar verluidt maar 2000 dollar voor zijn vertolking heeft gekregen. Voor regisseur Uys overleed, heeft hij dat nog geprobeerd goed te maken door 20k aan Nǃxau over te maken – naast een maandelijkse vergoeding in de periode daarna. Waarschijnlijk ging het zo aan het eind van Uys’ leven toch een beetje knagen..

Er is een vervolg op de film verschenen – een film die simpelweg The Gods Must Be Crazy II heet en zich afspeelt in Zuid-Afrika – maar er zijn ook nog een aantal (onofficiële) spinoffs gemaakt, zoals Jewel of the Gods, Crazy Safari, Crazy Hong Kong, There’s a Zulu On My Stoep en The Gods Must Be Funny in China.

Fluiten op een colaflesje

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!

Travelstory Susan & Wietze: op ontdekking in Tanzania

Visa & Entry Requirements