Afrika film: The Last King of Scotland

Kampala verkennen op een boda boda (met de beroemde snack rolleggs/rolex in je hand), op gorilla / chimp trek in de dichte oerwouden of eilandhoppen op Lake Victoria: Oeganda heeft de Afrika-reiziger heel wat te bieden! Het is een fantastisch vakantieland, maar dat is wel eens anders geweest. The Last King of Scotland speelt zich namelijk af in het Oeganda van dictator Idi Amin, in de 70’s. Deze spannende thriller is de moeite van het Netflixen zeker waard – in deze blogpost lees je waarom.

The Last King of Scotland

Als Nicholas Garrigan in 1970 als arts afstudeert aan  de Universiteit van Edinburgh, ligt een ietwat saai leven voor de hand. Daarom besluit de jonge Schot, gespeeld door James McAvoy, tegen de wil van zijn familie in af te reizen naar Oeganda, waar hij als dokter aan de slag kan in een missionariskliniekje.

Tijdens zijn tijd in de kliniek in de jungle grijpt Idi Amin de macht en bij toeval komt Nicholas de kersverse president (gespeeld door Forest Whitaker) tegen tijdens een verkeersongeluk. Wanneer de dokter het wapen van Admin trekt en een gewonde koe een genadeschot geeft, is Amin gecharmeerd van zijn daadkrachtige optreden. Wanneer Amin ook nog eens hoort dat Nicholas uit Schotland komt, zit de dokter helemaal gebakken: Amin houdt van Schotland omdat het land altijd weerstand heeft geboden aan de Engelsen.

Het lot van Nicholas is vrij snel beklonken: Amin wil dat de jonge arts zijn lijfarts wordt en het zorgstelsel van Oeganda gaat hervormen. Nicholas geniet aanvankelijk van zijn nieuwe verworvenheden, maar komt er al gauw achter dat het regime van Idi Amin verre van perfect is…

Waargebeurd?!

Hoewel de film gebaseerd is op het gelijknamige boek van Giles Foden, is The Last King of Scotland niet gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Idi Amin heeft uiteraard echt bestaan en ook de gebeurtenissen die in de film aan bod komen -een coup, een vliegtuigkaping in Entebbe en het uitmoorden van meer dan 300.000 Oegandezen- zijn helaas waargebeurd.

Nicholas Garrigan is echter een fictief personage, losjes gebaseerd op de Schotse arts Wilson Carswell en de Engelsman Bob Astles, die met Amin samenwerkte. Volgens dit artikel van Slate zou Astles het volgende over zijn tijd in Oeganda gezegd hebben: “I kept my eyes shut, I said nothing about what I saw, which is what they liked.” Astles stond aan het hoofd van Amin’s anticorruptie-eenheid en stond te boek als een gevreesd man.

Oscar

Forest Whitaker ontving zowel een Oscar als een Golden Globe voor zijn vertolking van de Oegandese dictator en ook op recensie-verzamelsite Rotten Tomatoes is te lezen dat de pers erg positief over de film is. Daar scoort The Last King of Scotland een 87%, mede door positieve recensies in bijvoorbeeld de Britse kwaliteitskrant The Guardian.

Oeganda met eigen ogen bewonderen?!

Benieuwd naar het Oeganda van nu? Check dan onze bestemmingspagina voor Oeganda of start meteen een chat! Je kunt ook een bericht voor Charlie achterlaten via ons contactformulier.

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?