Op reis naar Afrika: alles over de natuur & dieren

Je wilt op reis naar Afrika, maar ziet door de bomen het bos niet meer. Je bent gek op natuur en bounty stranden maar wilt jouw Afrika reis ook niet voorbij laten gaan zonder oog in oog te staan met een van de Big 5. In dit artikel vind je alle antwoorden op jouw vragen over de natuur, dieren en andere schoonheden van het Afrikaanse continent.

Duurzaam op reis met Charlie’s Travels

Bij Charlie’s Travels willen we niet alleen dat je Afrika op een unieke manier ontdekt, maar we streven er ook naar duurzaam reizen naar een hoger niveau te tillen. We nemen je mee naar verborgen pareltjes, plekken die nog niet overspoeld zijn door toeristen, en dit alles met groot respect voor Moeder Natuur. We werken samen met eco-lodges, ondersteunen lokale communities en dragen ons steentje bij aan natuurbehoud door samen te werken met partners zoals JustDiggit. Bij Charlie’s Travels gaan avontuur en verantwoordelijkheid hand in hand. Als jij graag op ontdekkingstocht gaat en tegelijkertijd de wereld een stukje beter wilt maken, dan zijn wij jouw ideale reisorganisatie!

Dieren in Afrika

Stel je voor dat je ‘s ochtends gewekt wordt door het gebrul van een leeuw in plaats van je irritante wekker. Welkom in Afrika, het continent waar dieren de echte VIP’s zijn en waar zelfs de term ‘dierentuin’ gewoon een normale dag betekent. Hier wandelen kamelen rustig over het zebrapad en bruisen de savannes van actie. Laten we eens een kijkje nemen in de wilde dierenwereld van Afrika.

Wat voor dieren zijn er in Afrika?

Om alle dieren van Afrika op te sommen, heb je een boek nodig zo dik als de Bijbel. Laten we eerlijk zijn; jij hebt geen zin om zo’n dik verslag te lezen en ik heb geen zin om zo’n dik dierenboek te schrijven. Maar Afrika herbergt enkele beroemdheden zoals de leeuw, olifant, buffel, luipaard en neushoorn – ook wel bekend als De Big 5. Maar dit gigantische continent heeft nog veel meer te bieden: van giraffen en zebra’s tot chimpansees, gorilla’s, walvishaaien, pinguïns, krokodillen en allerlei kleurrijke vogels. Afrika heeft een indrukwekkend dierenrijk, zelf wanneer we niet alle sterren van de show kunnen noemen.

Wat is het zeldzaamste dier in Afrika?

De wilde dieren in Afrika zijn ongelooflijk divers en dit enorme continent herbergt enkele van ‘s werelds zeldzaamste en bedreigde diersoorten. Echt een dier als meest zeldzaam bestempelen is lastig, maar hieronder vind je een lijst van vier Afrikaanse dieren die lastig te spotten zijn om verschillende redenen. 

1. De bedreigde neushoorn

De neushoorn is een van deze zeldzame Afrikaanse dieren, en dan met name de zwarte en noordelijke witte neushoorn die met uitsterven worden bedreigd. Van de Northern White Rhino is er zelfs nog maar één, deze vind je in Ol Pejeta. De hoorns van deze joekels van beesten zijn als goudklompjes op de zwarte markt. Sommige mensen beschouwen deze als statussymbolen en anderen denken dat ze magische krachten hebben.

2. De Afrikaanse wilde hond

De Afrikaanse wilde hond is een van de minder bekende inwoners van het Afrikaanse wild. Deze wezens zijn behoorlijk mysterieus, voornamelijk omdat ze meesters zijn in het vermijden van toeristen. Ze trekken zich terug in hun uitgestrekte leefgebieden en jagen meestal in kleine groepen. Helaas is hun soort dramatisch afgenomen vanwege het verlies van hun natuurlijke leefomgeving en conflicten met de mens. In Mkomazi in Tanzania hebben ze een sanctuary voor de wilde hond, waar je deze hondjes zéker kan spotten. In het Moremi Game Reserve en het Kruger park kan je ze ook vinden.

3. Gorilla's en chimpansees in Oeganda en Rwanda

Gorilla’s en chimpansees zijn als de geheimzinnige rocksterren van Afrika – super zeldzaam en lastig te spotten! Deze primaten hangen vooral rond in Centraal-Afrika. Ze houden van de wildernis, wat betekent dat ze zich verstoppen in afgelegen gebieden waar je niet zomaar even binnenwandelt. Maar als je echt een close-up wilt, zijn Rwanda en Oeganda de beste plekken om een gorilla en chimpansee te zien.

De Big 5 in Afrika: alles wat je wilt weten

De beroemde Big Five. Deze vijf zijn als de supersterren van de wildernis, de Brad Pitt’s en Angelina Jolie’s onder de dieren en de helden van het Afrikaanse avontuur. Laten we eens kijken wie ze zijn:

  1. De leeuw – de koning van de jungle, met zijn wilde manen en de brul die de savanne laat trillen.
  2. De olifant – de grote, vriendelijke reus met zijn ‘ik-heb-de-wereld-onder-controle’ houding.
  3. De luipaard – de mysterieuze en sluwe ninja van de wildernis, een meester in het zich verstoppen en in de schemering tevoorschijn komen.
  4. De buffel – met zijn massieve gestalte en indrukwekkende hoorns, een symbool van onverschrokken kracht.
  5. De neushoorn – de prachtige reus met hoorns, met zowel de witte als de zwarte verschijning, en een helaas bedreigd bestaan.

Waarom heet deze groep eigenlijk de Big 5?

De naam komt uit de tijd van avontuurlijke jagers die op zoek waren naar de grootste en moeilijkste te vangen dieren. Het gaat er dus niet per se om dat dit de grootste dieren zijn, want dan zouden de giraffe en het nijlpaard ook zeker in dit lijstje moeten staan. De “Big 5” bestaat uit de leeuw, de olifant, de buffel, de luipaard en de neushoorn, omdat deze dieren bekend staan om hun gevaarlijkheid en omdat het moeilijke dieren zijn om op te jagen. Deze benaming heeft geleid tot een zekere mythevorming rondom deze dieren, wat helaas heeft bijgedragen aan stropen en het in gevaar brengen van hun populaties in het wild. Tegenwoordig wordt er gelukkig meer aandacht besteed aan natuurbehoud en het beschermen van deze iconische soorten tegen illegale jacht en handel.

kenia-anti-stropen

Vergeet de Big 5: ontmoet de Wet 5 en de Little 5!

Het spotten van de ‘Big Five’ is geweldig, maar heb je al gehoord van de ‘Wet 5’ in Mozambique en de ‘Little 5’ in Namibië? In de prachtige, helderblauwe wateren van Mozambique wemelt het van het wildlife, en als je goed kijkt tussen de zandkorrels van de Namibische woestijn, kom je zomaar in aanraking met de ‘Little 5’… Een verborgen paradijs welke ook zeker de moeite waard is te ontdekken!

De beste Afrikaanse landen om dieren te spotten

Ja, Afrika is zó waanzinnig groot en overal kan je wel dieren spotten – maar waar kan je nu de meeste dieren spotten en dus het beste op safari? Wij hebben een top 5 voor jou verzameld met de landen waar je de meeste dieren kan spotten en waar de beste safariparken gehuisvest zijn. Ready? Go! ⬇️

1. Dieren spotten in Kenia

Stel je voor dat je ‘s ochtends wakker wordt met het geluid van brullende leeuwen en het zicht van nieuwsgierige giraffen die je begroeten. Het kan allemaal in Kenia! De Masai Mara staat bekend om de migratie van wildebeesten en herbergt zoveel wildlife dat het een wonder is als je hier geen dier spot. Maar vergeet ook zeker niet Lumo Conservancy: Hier kun je een verscheidenheid aan wilde dieren tegenkomen, zoals olifanten, buffels, leeuwen, cheeta’s, luipaarden, hyena’s, giraffen, zebra’s, antilopen en andere liefhebbers van de savanne. De olifantrijke parken, Tsavo en Amboseli zijn ook zeker een bezoek waard.

2. Dieren spotten in Tanzania

Ook Tanzania is een waar safari-paradijs – maar laat je hierdoor niet verblinden. Buiten alle prachtige parken die Tanzania rijk is, heeft het land nog zoveel meer te bieden. Spot dus gerust eerst de Big 5 in de Serengeti of de Ngorongoro-krater, maar breng ook zeker een bezoek aan het off the beaten track wildlife paradijs Mkomazi, of spring achterop de motor tijdens een motorsafari in Enduimet.

3. Dieren spotten in Zuid-Afrika

Ook in Zuid-Afrika is er voldoende kans om de Big 5 te spotten. Leeuwen, luipaarden, olifanten, buffels en nog zoveel meer wandelen allemaal rond in het beroemde Kruger Park. Geen zin in nog drie miljoen jeeps om je heen? Het gebied rondom het Kruger Park, ook wel het Greater Kruger Park, is rijk aan een aantal waanzinnig mooie en kleinschalige Game Reserves zoals het Hluhluwe park en Pongola Game Reserve. Vergeet ook zeker niet het Marine Wildlife van Zuid-Afrika. Dit land is de perfecte reisbestemming voor iedereen die van snorkelen en duiken houdt.

4. Dieren spotten in Botswana

Botswana, waar de wildernis heerst en de Okavango Delta je betovert! Drijf rustig in een traditionele kano, omringd door grazende nijlpaarden en exotische vogels, terwijl de zon ondergaat. Ben je een echte zebra-liefhebber? Vergeet dan niet Makgadikgadi mee te pakken tijdens de jaarlijkse zebra migratie. Of breng een bezoek aan Chobe en Moremi met de grootste olifantenpopulatie van Afrika. Gooi je tent neer in een van de wildparken en slaap tussen het wild om alle indrukken van de dag te verwerken.

5. Dieren spotten in Namibië

Last but zéker niet least: Namibië, het land van uitgestrekte woestijnen, zal je zeker verbazen. Etosha National Park biedt een zoutpan als geen ander, waar wilde dieren zich verzamelen bij de waterpoelen en jij getuige kan zijn van dit vette schouwspel. Nieuwsgierig naar een unieke safari-experience? Ook dat kan – check vooral deze pagina voor alle mogelijkheden.

Katachtigen spotten tijdens een safari in Afrika

Poezen en katten: wie is niet gek op ze? Iedereen smelt voor Garfield en zelfs Grumpy Cat maakt met zijn chagrijnige kop iedereen vrolijk. We hebben het al gehad over de rocksterren van het continent, maar wist je dat Afrika ook nog eens een complete katachtigen cast heeft? Het continent herbergt een hele bende aan grote katachtigen en kleine katachtigen, die zelfs Garfield zouden laten spinnen van jaloezie.

Wat betekent katachtig eigenlijk?

Het woord ‘katachtig’ verwijst naar eigenschappen en (uiterlijke) kenmerken dat lijkt op dat van een katachtig dier (ok Sherlock), zoals een poes maar ook de leeuw, tijger, luipaarden en cheeta’s behoren tot de katachtige familie. Zij hebben allemaal gemeenschappelijke kenmerken zoals klauwen, snorharen en een sluipende manier van bewegen wanneer ze achter hun prooi aan zitten.

Wat is de snelste katachtige?

De cheeta is het snelste katachtige beest. Ze kunnen tot wel 112 kilometer per uur rennen en gebruiken deze snelheid om hun prooi te vangen tijdens de jacht. De cheeta is een echte sprinter, maar kan niet zolang rennen als sommige andere katachtigen zoals leeuwen en luipaarden.

Cheetah

Waar in Afrika kan ik katachtigen spotten?

We blijven het zeggen, Afrika is een gi-gan-tisch continent. Je kan je dus vast wel indenken dat er in elk land wel zo’n indrukwekkende katachtige te spotten is. Hieronder een lijstje met drie parken in Afrika welke thuis zijn voor een aantal populaire katachtigen.

1. Kenia, Masai Mara en de Serengeti in Tanzania

Heh, deze twee samen op de eerste plek? Ja! Het zijn dan wel twee parken in twee verschillende landen, als je goed op de kaart kijkt, zie je dat dit gewoon hetzelfde natuurgebied is. In zowel de Masai Mara in Kenia als de Serengeti in Tanzania kan je veel leeuwen spotten. De Mara staat wereldwijd bekend als een topbestemming wanneer jij het spotten van een leeuw op jouw bucketlist hebt staan. Leeuwen zijn vooral actief tijdens de koelere momenten van de dag, dus een ochtend- of avondsafari is perfect om deze katachtige te spotten.

Maar naast deze Simba’s en Mufasa’s, kan je hier ook (Jacht)luipaarden vinden. Zorg wel dat je ogen op scherp staan, want deze prachtige katjes zijn een ster in verstoppertje spelen. Een ervaren gids kan je helpen bij het spotten.

2. Botswana, Kalahari Woestijn

Wanneer je aan een woestijn denkt, denk je hoogstwaarschijnlijk niet direct aan leeuwen en luipaarden. Toch hebben deze wilde katachtigen de Kalahari woestijn als hun thuis gemaakt. Daarnaast is deze plek in Botswana ook het thuis voor de wat minder bekende, kleinere katachtige, de Caracal. Hij ziet er redelijk schattig uit met zijn grote, pluizige oren – maar laat je niet misleiden. Deze poes is dankzij zijn scherpe ogen een meesterlijke jager.

Primaten: gorilla’s & andere apen in Afrika

Afrika is de thuisbasis van een ongelooflijke diversiteit aan apen, maar de absolute sterren van de show zijn de (berg)gorilla’s, chimpansees, meerkatten en bonobo’s. Die eerste twee, de gorilla en de chimp, zijn wellicht niet zo makkelijk te spotten, omdat ze alleen in een handvol Afrikaanse landen voorkomen en diep in de weelderige jungle verscholen zitten. Maar geen zorgen! Charlie’s Travels staat paraat om je op een onvergetelijke gorilla trekking en chimp safari in Oeganda of Rwanda mee te nemen, zodat je deze indrukwekkende apen van dichtbij kunt bewonderen.

Disclaimer: zo’n gorilla of chimpansee in zijn natuurlijke habitat zien is natuurlijk een once in a lifetime experience, maar weet wel dat dit een zeer prijzige activiteit is.

Gefladder en gezang: de Afrikaanse vogels

Afrika’s grond is niet alleen het thuis van ontelbaar veel wilde dieren, de luchten worden ook nog eens versierd door een ongelooflijke diversiteit aan vogels. Van prachtig gezang van een Nachtegaal tot het irritante gemekker van een Ibis en van kleurrijke veren van de Vorkstaartscharrelaar tot de ietwat minder knappe Afrikaanse Maraboe – op dit continent vind je vogels in alle kleuren, vormen en maten.

Place to be voor de vogelspotters: Zuid-Afrika en Tanzania

Tanzania en Zuid-Afrika zijn fantastische plekken voor vogelspotters, en dat is met een reden. Het beroemde Lake Manyara in Tanzania trekt duizenden flamingo’s aan, terwijl Lake Victoria wordt bewoond door een overvloed aan visarenden. De uitgestrekte savannes van Serengeti en Ngorongoro bieden ook onderdak aan een schitterende variëteit aan vogels, van kleurrijke bijeneters tot secretaris-vogels.

Het Kruger National Park in Zuid-Afrika is het thuis van een indrukwekkend aantal vogelsoorten, waaronder de Afrikaanse visarend en de karmijnrode bijeneter.

Psst… Ook niet te vergeten is Lake Bunyonyi in Oeganda – letterlijk vertaald ‘plek met veel kleine vogels’. Dit zegt al genoeg om de vogelliefhebber te overtuigen!

De natuur in Afrika: alles over de vegetatie en landschappen

We hebben het natuurlijk al een aantal keer benoemd: Afrika is een super groot continent en daarom ook enorm divers. De natuur van Afrika is werkelijk adembenemend. Van uitgestrekte savannes tot groene regenwouden, imposante bergen en spiegelgladde meren – dit continent biedt een ongelooflijke variëteit aan landschappen en biodiversiteit. De vegetatie varieert van dichte bossen tot kleurrijke bloemenvelden en uitgestrekte graslanden waar de Keukenhof en Veluwe niet aan kunnen tippen.

Wat is het mooiste land in Afrika?

Een vraag die veel wordt gesteld: wat is het mooiste land in Afrika? Daar kunnen wij maar één antwoord op geven: dat is subjectief en hangt af van persoonlijke voorkeur. Zuid-Afrika heeft al een aantal keer de prijs gekregen voor mooiste land ter wereld, maar wat ons betreft zijn allen landen in Afrika prachtig. Elk land heeft zijn eigen unieke charme en natuurlijke schoonheid. Tanzania heeft een rijk gewaarborgde cultuur, sfeervolle stadjes en niet te vergeten de gigantische Kilimanjaro. Namibië betovert met surrealistische landschappen hoe ver je zicht ook maar reikt en de rode zandduinen in Sossusvlei. We kunnen zo nog wel even doorgaan met de theevelden in Kenia en de wijnlanden in Zuid-Afrika, maar je snapt het idee…

Wat maakt Zuid-Afrika zo bijzonder?

Het werd hierboven al vlug even genoemd, maar één van de dingen wat Zuid-Afrika zo bijzonder maakt, zijn de wijnlanden. Dit land is zo groot en de landschappen, de cultuur en het klimaat zo divers, dat ze ook wel de bijnaam ‘De wereld in één land’ heeft gekregen.

Van bruisende steden zoals Kaapstad en Johannesburg tot spectaculaire natuurwonderen zoals de Drakensbergen, Zuid-Afrika heeft voor iedereen iets te bieden. De flora en fauna zijn opvallend, met de ‘Big Five’ als trekpleisters voor safari liefhebbers. Daarnaast speelt de geschiedenis van Zuid-Afrika, met het einde van het apartheidsregime en Nelson Mandela’s opkomst, een belangrijke rol in de wereldgeschiedenis.

Wat zijn de mooiste natuurparken in Afrika?

Wat betreft mooie natuurparken en conservancies in Afrika heb je keuze te over. Het wereldberoemde Serengeti in Tanzania en Masai Mara in Kenia laten je getuige zijn van de Great Migration en in Botswana wacht de Okavango Delta op je met een uniek ecosysteem van moerassen en kanalen, waar het wildlife in overvloed gedijt. Natuurlijk ook niet te vergeten het (Greater) Krugerpark in Zuid-Afrika, wat het thuis is voor de Big 5, ander indrukwekkend wildlife en waar de mooiste vogels rondvliegen. Voor een bijzonder stukje natuurbehoud en een ontmoeting met gorilla’s en chimpansees moet je in een van de parken van Oeganda en Rwanda zijn.

Wat zijn de mooiste natuurparken in Afrika?

In Afrika worden indrukwekkende bomen, zoals de Mugumo, vaak vergeten. Op safari zie je een scala aan dieren en wezens, maar behalve enkele vreemde zandbewoners, vertrouwt bijna niemand in Afrika op iets anders dan de bescherming van enorme woudreuzen, die tientallen meters hoog zijn en de leeftijd hebben van je over-over-over-grootvader. Ben je benieuwd naar alle bomen? Dat lees je hier.

Gebergtes in Afrika

Van hoge bomen gaan we naar hoge bergen, en die zijn er genoeg in Afrika! Hieronder een lijstje met onze vier favoriete bergen in Afrika.

1. De Kilimanjaro, Tanzania

De Kilimanjaro is niet alleen een heerlijk biertje, het is ook nog eens met een keurige 5895 meter de hoogste berg van Afrika. Wat de Kili nog specialer maakt, is dat dit de enige van de seven summits is die je zonder een hele berg aan klimtraining kan trotseren.

2. Mount Kenya, Kenia

Mount Kenya: na de Kilimanjaro de hoogste berg van Afrika! Of je als klimmer in hart en nieren jezelf naar de top weten te hijsen, of je toch liever pole pole rond de voet van de berg slentert: Mount Kenya biedt de mooiste en meest diverse landschappen en je wordt zowat omver gelopen door het wildlife. De klim naar één van de drie hoogste pieken is een drie- tot vijfdaagse klim door bossen, gele graslanden en een steeds meer Bob Ross-like uitziende omgeving.

3. Drakensberg, Zuid-Afrika

Dramatische bergpieken worden afgewisseld met gigantische open vlaktes, verborgen valleien, bizarre rotsformaties, zandstenen kliffen, graslanden, bossen en kristalheldere rivieren. De Drakensberg was niet voor niets Tolkiens grootste inspiratie voor LOTR! Wandelaars, mountainbikers, berg- en rotsbeklimmers kunnen zich dagen vermaken in de afgelegen valleien, steile rotsen, zandsteen kliffen, grotten, watervallen, rotsachtige paden en in nevel gehulde bossen van de Drakensbergen.

4. Mount Meru, Tanzania

Vanaf de hoogste berg in Tanzania en heel Afrika gaan we nu naar de op een na hoogste berg van Tanzania: de Meru. Deze relatieve hidden gem is voor alle hike liefhebbers de ultieme toevoeging aan een Tanzania reis. Niet alleen vanwege de waanzinnige uitzichten, maar ook door de mogelijkheid om verschillend wildlife te spotten.

De wateren en meren van Afrika

Ook wateren en meren zijn er genoeg in Afrika! Laten we een duik nemen in onze vier favoriete wateren van Oost-Afrika. ⬇️

1. Het Victoriameer in Kenia, Tanzania en Oeganda

Het Victoriameer in Kenia is niet alleen het grootste zoetwatermeer van Afrika, maar het neemt ook de zilveren medaille voor de op één na grootste ter wereld. Met zijn schitterende landschappen, bruisende steden langs de kust en een ongelooflijke biodiversiteit, heeft het Victoriameer voor ieder wat wils.

2. Lake Magadi in Kenia

Dit roze, mysterieuze meer is de ultieme plek voor iedereen die van een leuk Instagram-kiekje houdt. Door het extreem hoge zoutgehalte, heeft dit meer een roze gloed waar Barbie nog jaloers op is. Niet alleen Barbie en Ken vinden deze plek fantastisch, ook flamingo’s komen hier ook maar wat graag om de boel nog rozer te laten lijken.

3. Het grote merengebied, Oost-Afrika

Laten we een klein beetje vals spelen in onze top vier, want onze bronzen medaillewinnaar is het merengebied – of beter gezegd, een verzameling van verschillende meren. Dit uitgestrekte netwerk van meren, waaronder het Victoriameer, Tanganyikameer en Malawimeer, is ondanks de onderlinge verbindingen een schitterend en divers spektakel van wateren en herbergt een gevarieerde flora en fauna. Zeker de moeite waard om in je reisplan op te nemen!

4. Lake Bunyonyi en Lake Mutanda in Oeganda

Als we toch al aan het valsspelen zijn, kunnen we dat nog wel even volhouden. De gedeelde vierde plek is voor twee schitterende juweeltjes in de Oegandese jungle: Lake Bunyonyi en Lake Mutanda. Lake Bunyonyi, liefkozend vertaald als de ‘plek van vele kleine vogels,’ biedt 29 betoverende eilanden met uitzichten en accommodaties die je zullen betoveren. Wat dacht je van een avontuurlijke kanotocht tussen deze groene paradijsjes of een stevige hike langs de grens tussen Rwanda en Oeganda?

En dan hebben we Lake Mutanda, dat zich verschuilt aan de voet van de machtige Virunga bergen. Hier wonen Oeganda’s geliefde berggorilla’s, en dat maakt deze plek nog specialer. De Virunga-vulkanen in het Mgahinga National Park bieden avontuurlijke hikes en een unieke kans om deze gorilla’s te ontmoeten.

Wat is het grootste meer van Afrika?

Of je dit nu wilt weten voor een potje 30 seconds, of omdat je een echte waterrat bent: het grootste meer van Afrika is Lake Victoria! Dit natuurwonder strekt zich uit over Kenia, Tanzania en Oeganda, en biedt niet alleen prachtige landschappen maar ook een overvloed aan vissoorten en een schat aan vogels. Oh, en ook niet te vergeten: met haar omvang van ongeveer 68.800 vierkante kilometer is het meer niet alleen het grootste meer van Afrika, maar ook een waar wereldwonder.

De mooiste stranden van Afrika!

Na al die culturele ontdekkingen, avontuurlijke lange wandelingen (met adembenemende uitzichten als beloning) en het verkennen van de lokale cultuur, is het nu tijd om lekker achterover te leunen en te ontspannen op een van de prachtige stranden van Afrika. Maar welk strand mag je zeker niet missen?

1. De Keniaanse kust

Alle mooie stranden van de Keniaanse kust benoemen werd een beetje een lange titel, dus dan maar zo. De Keniaanse kust is een heuse schatkist vol prachtige stranden en unieke kustplaatsen. Elke plek heeft zijn eigen unieke charme, en hier onthullen we enkele juweeltjes van deze betoverende kustlijn.

2. Zanzibar, Tanzania

Nou, een originaliteitsprijs zullen we niet winnen, maar we kunnen er niet omheen dat Zanzibar het populairste kindje van de klas is. Menig toerist die afreist naar Tanzania sluit de Afrika-reis af op een van de stranden van Zanzibar. Dit eiland aan de Tanzaniaanse kust is populair om een reden: het blinkt écht uit in de paradijselijke stranden. En dat zijn er nogal wat. Maar als je het ons vraagt sla je Zanzibar over en kies je voor Pembe, waarbij je niet hoeft te vechten om een plekje voor je handdoek. Dit eiland is net zo mooi en niet zo extreem toeristisch.

3. De kust van Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft het allemaal! Geen bounty stranden en palmbomen, maar wel ruige kustlijnen, romantische kustplaatsen of ultiem relaxen omdat er geen kip te bekennen is. Oke, een kip op het strand is sowieso een beetje gek – maar dat zegt niet alles! Pinguïns en koeien op het strand verwacht je ook niet direct, maar ook die vind je op sommige stranden in Zuid-Afrika. Weten waar? Dat lees je hier.

Family Kids

Hoe is het weer in Afrika?

Het weer en klimaat in Afrika hangt heel erg af van welke regio je in gedachten hebt. Het klimaat in Zuidelijk Afrika kan namelijk weer heel erg verschillen van het klimaat in bijvoorbeeld Oostelijk Afrika.

Het klimaat in Kenia en Tanzania

In Kenia, ons prachtige thuisland, kennen we geen traditionele seizoenen zoals zomer, winter, lente of herfst. Het klimaat in zowel Kenia als Tanzania bestaat voornamelijk uit droge en natte periodes. Vanwege de voortdurende veranderingen in het klimaat is het soms lastig om precies te voorspellen wanneer de regen valt, maar over het algemeen begint het regenseizoen meestal rond april en duurt tot ongeveer eind mei.

Tijdens dit regenseizoen valt de meeste neerslag vooral ‘s nachts, waardoor reizen in deze periode zeker mogelijk is. Wel moet je er rekening mee houden dat sommige onverharde wegen mogelijk moeilijk begaanbaar zijn. De natuur bloeit op en wordt prachtig groen, net zoals in de maanden na de regentijd. De hoofdstad Nairobi kan ook in november en december enkele buien krijgen. Het weer in Kenia is bijzonder aangenaam tijdens de twee belangrijkste Nederlandse vakantieperiodes: de zomervakantie en de feestdagen.

Het klimaat in Rwanda en Oeganda

Ook in Rwanda en Oeganda zijn er droge en natte seizoenen. Doordat Rwanda een stuk hoger ligt dan bijvoorbeeld Kenia en Tanzania, is de temperatuur hier wat koeler – hoog in de bergen kan het ’s nachts zelfs vriezen! Toch is reizen in de droge perioden net iets comfortabeler – van midden mei tot midden oktober is de natuur in beide landen supergroen en regent het minder.

Het klimaat in Zuid-Afrika

Doordat Kenia en Tanzania zich op de evenaar bevinden, vind je hier eigenlijk geen winter. Maar Zuid-Afrika is een stuk verder verwijderd van de evenaar, waardoor hier wel een duidelijk onderscheid is tussen zomer en winter. Interessant genoeg zijn de seizoenen hier precies andersom dan in Nederland. Wanneer Nederland de hawaii blouses weer uit de kast halen, begint in Zuid-Afrika de winter!

Het klimaat in Zuid-Afrika

Zo, je hebt nu een hele Bijbel aan informatie tot je genomen en waarschijnlijk zijn de eerste reiskriebels al aan het borrelen. Ben jij benieuwd naar een Afrikareis en wil jij vrijblijvend reisadvies van één van onze Afrika-experts? Doe dan hier gratis een aanvraag en laat het avontuur beginnen!

Voeg je koptekst hier toe

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Op zoek naar wildlife in Kenia: Dieren in de spotlight

Charlie’s Tribe: waarom kiezen mensen voor een reis met Charlie’s Travels?  

Travel story – 4 vrienden in Kenia