Duurzaam Vliegen

Of je nou net zo’n Afrika-fanaat bent als ik, of liever naar andere plekken op deze wereld afreist; waarschijnlijk maak je meer vlieguren dan de gemiddelde mens. Een steeds groter dilemma, omdat de impact van jouw tripjes door het luchtruim van onze planeet helaas steeds duidelijker wordt. Je kunt nog zo netjes het licht uitdoen, water besparen, fietsen en nauwelijks of geen vlees eten: zolang je jaarlijks alle uithoeken van de wereld ontdekt mag je eigenlijk niet meepraten over zuinig omgaan met deze planeet.

De impact van vliegen

Het is een dilemma waarmee wij allemaal net zoveel moeite hebben als jij, met daarbovenop nog het feit dat wij ook nog medeverantwoordelijk zijn voor de uitstoot van al die vluchten van onze reizigers. Hierom vonden wij het meer dan terecht om eens goed na te denken over de gevolgen hiervan. In dit stukje neem ik, CSR officer van Charlie’s Travels, jullie even kort mee in mijn onderzoekje naar de huidige ontwikkelingen op het gebied van CO2 compensatie als je vliegt.

Belangenverstrengeling?

Toen ik op zoek ging naar de beste manier om de uitstoot van vluchten te berekenen viel het me al op hoe groot de verschillen waren tussen rekenmodellen van organisaties met belangen in de luchtvaart en bijvoorbeeld milieu-organisaties. Nogal wiedes, toch doet het je er wel even bij stil staan hoeveel invloed deze belangen hebben op de informatie die je vindt in onderzoeken en nieuwsberichten. De luchtvaartindustrie is gigantisch en drukt een enorme stempel op deze onderzoeken.

Je co2 uitstoot

Als ik bronnen als CBS en Milieu Centraal mag geloven stoot de gemiddelde Nederlander zo’n 10 ton CO2 uit per jaar, ook al kan dit enorm verschillen per persoon. Hierin is geprobeerd om ook indirecte uitstoot mee te nemen, maar dit is natuurlijk nooit helemaal meetbaar. De snelle groei van dit getal is niet gek als je bedenkt dat we steeds meer online bestellen -en consumeren in general- en steeds minder goed weten waar onze producten vandaan komen. We reizen steeds meer en met een beetje geluk vlieg je tegenwoordig voor 2 tientjes op en neer naar een Europese stad, dat tikt al gauw aardig aan in je CO2-uitstoot. Toch, als je bedenkt dat een retourtje Nairobi snel 2 ton CO2 uitstoot -een vijfde van je gemiddelde jaarlijkse uitstoot- begrijp je waarom we lange vluchten in het bijzonder zo schadelijk voor het klimaat vinden.

Reizen en Verantwoordelijkheid

Als we dus kijken naar wat je als mens kunt doen om je eigen uitstoot zoveel mogelijk te verkleinen, is het compenseren van je vliegreis een goede start. Hoe gaan we dit dan aanpakken? Als je ons volgt heb je vast enige vorm van reislust en zoiets is niet te stillen. Die reislust, daar is niets mis mee; door meer te reizen kun je je eigen leven in een ander perspectief plaatsen, wat veel positieve veranderingen mee kan brengen. Minder reizen is dus waarschijnlijk niet echt een optie.

Uitstootvermindering

Dus als we willen blijven reizen moeten we dit dus duurzamer gaan doen. In Europa lijkt de oplossing vrij voordehandliggend: lekker met de trein reizen, scheelt een factor 10 tot 20 in uitstoot. Alleen, als je hier 3 keer zoveel moet betalen, waarom zou je het dan nog doen? Het lijkt erop dat niemand een gevoel van verantwoordelijkheid heeft: de overheden niet, de bedrijven niet en de consumenten niet. Het wordt de treinmaatschappijen dan ook niet makkelijk gemaakt door het feit dat de treinen aan allerlei regels verbonden zijn, terwijl de luchtvaart onder alle klimaatakkoorden uitkomt.

Zelfs in het Parijs-akkoord staat niets over de luchtvaart, omdat de luchtvaart internationaal is en dit akkoord tussen landen gesloten is. Dat wordt nog leuk, volgens voorspellingen zou de luchtvaart in Nederland met de huidige groei in 2040 net zoveel uitstoten als de totale klimaatdoelstelling van Nederland.

Verantwoordelijkheid & Duurzaam Vliegen

Bij de luchtvaart is het dus al helemaal een probleem: wie gaat de verantwoordelijkheid nemen? Er is één partij naar voren gestapt, de burgerluchtvaartorganisatie van de VN heeft namelijk gesteld dat alle bedrijven vanaf 2020 alleen nog maar ‘klimaatneutraal’ moeten groeien. Het is een begin, maar nog een veel te kleine stap. Daarom komt het nu bij de consumenten terecht, bij jou en mij dus.
Consumenten voelen zich schuldig over hun vlieggedrag en besluiten daarom minder te vliegen of om de uitstoot van hun vluchten te compenseren. Alle grote luchtvaartmaatschappijen bieden deze optie tegenwoordig aan, maar wetenschappers en critici hebben er weinig vertrouwen in: de projecten die worden ingezet voor de compensatie zijn niet transparant of rekenen zichzelf rijk, wat ook te zien is aan de extreem lage prijs die soms gerekend wordt voor compensatie.

Ben je nieuwsgierig naar onze bestemmingen?

Charlie’s Travels’ verantwoordelijkheid

Bij Charlie’s Travels hebben wij een enorme verantwoordelijkheid om de impact van onze reizen zo klein mogelijk te maken. We wonen en werken in Kenia, wat ondanks de bloei van Nairobi nog zeker wel een ontwikkelingsland is. De effecten van klimaatverandering zijn hier groter dan in Nederland en de middelen om ermee om te gaan kleiner. Los van de impact die we on the ground maken, is het voor ons dus ook heel belangrijk om te denken aan onze impact op het grote plaatje: de broeikasgassen die via de vliegtuigen van onze reizigers in de atmosfeer belanden en zo de hele wereld (en haar toekomst) beïnvloeden.

Duurzaam vliegen met Charlie’s Travels

Voor onze reizigers is vliegen vaak echt de enige optie om Afrika te ontdekken. We merken dat mensen graag met liefde meer verantwoord op reis gaan, maar om bovenop zo’n dure reis nog eens te betalen voor compensatie van de uitstoot is vaak een lastige keuze, zeker als je niet helemaal vertrouwt of dit geld wel goed terecht komt. Hierom hebben wij besloten om het heft in eigen handen te nemen: wij hebben Kenia afgereisd langs de vele projecten waar CO2 wordt gecompenseerd en hebben een keuze gemaakt uit de meest effectieve, betrouwbare en inspirerende projecten. We investeren momenteel bijvoorbeeld in een prachtig mangrovebos vlakbij Diani, omdat Mangrovebomen het meeste CO2 per vierkante meter opnemen. En omdat het een fantastisch bos is waar je heel fijn doorheen kan kayakken.

Aan CT-reizigers dus geen keuze meer óf ze voor hun CO2-uitstoot willen compenseren, wij betalen hier namelijk standaard voor bij onze reizen. De enige vraag die we stellen is hoe reizigers voor hun uitstoot willen compenseren. Zo  wordt je je meer bewust van wat er allemaal nodig is om de uitstoot van een vlucht te compenseren en dus duurzaam te vliegen, en hou je zelf ook nog in de gaten op welke manier dit gebeurt.

 

Meer weten?..

Wil jij meer weten over onze projecten om onze reizen te verduurzamen? Check dan hier de twee projecten die we momenteel steunen.

Of chat direct met een van onze travel agents.

Mangrove Forest

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!

Travelstory Susan & Wietze: op ontdekking in Tanzania

Visa & Entry Requirements