De Ebola Uitbraak in Oost-Congo duurt helaas nog steeds voort. Het is een gebied waar oorlog en wanorde heerst en dat moeilijk te bereiken is. Door de rebellen die het gebied onder controle hebben wordt het sowieso afgeraden om naar Kivu te reizen. Wij van Charlie’s Travels volgen de ontwikkelingen op de voet. Heb je vragen over deze nare situatie stel ze dan aan je travel consultant. Zij zijn goed op de hoogte over de situatie. 

Dit is de negende uitbraak in 30 jaar in Congo. Ebola is natuurlijk geen goed nieuws: het betekent dat veel mensen (te) dicht op de jungle leven. Ebola wordt namelijk verspreid door ‘bush meat’, letterlijk vlees uit de jungle, of wordt door geïnfecteerde vleermuizen aan mensen doorgegeven. In dichtbevolkte gebieden verspreidt de ziekte zich snel.

World Health Organization

Het is de negende ebola-uitbraak in 30 jaar – de laatste was in april. Mevrouw Matshidiso Moeti, directrice van de World Health Organization, maakt zich zorgen. De grenzen met Oeganda en Rwanda zijn extra bemand door artsen en militairen. Reizigers zullen ook op de vliegvelden worden gecontroleerd op het virus.

Vaccin ebola

Sinds de grote uitbraak van ebola in 2013, waar meer dan 11.000 voornamelijk West-Afrikanen bij omkwamen, is er veel onderzoek naar het virus gedaan en heeft een knappe dokter; meneer Merck een vaccin ontwikkeld. Daarmee zijn al zo’n 16000 mensen ingeënt. Mede dankzij dit vaccin is de vorige uitbraak in Congo kleinschalig gebleven.

This is Africa!

Ik zag het item op het journaal Nederland, waar ik met mijn man en cutie-Mzungu George vakantie houd. Je mag best weten dat het me niet lekker zit. Zo’n enge ziekte die razendsnel om zich heen grijpt en waar de meest vreselijke films en docu’s over gemaakt worden – in de Westerse wereld dan. Maar ja, je woont in Afrika of niet… Ik houd me vast aan de hygiënische standaard die ik als Europeaan heb meegekregen (wat zo’n beetje gelijk staat aan een flinke portie smetvrees), aan de wetenschap dat ik niet in contact kom met potentiële ebola-patiënten.
Als ik de krant er vanmorgen nog eens op nasla, vind ik in de Daily Nation (Kenia’s Volkskrant) een heel klein artikeltje, terwijl de uitbraak bij CNN, BBC, AD en The Guardian redelijk groot nieuws is. Bij nader inzien valt mij de daadkracht van de Afrikaanse landen en WHO op. Komt het aan op gezondheid van burgers, dan lijken de Oost-Afrikaanse landen eensgezind en zorgzaam voor elkaar. Dat is dus ook Afrika.

Ebola en reizen

Natuurlijk reizen wij niet naar plekken waar je dit nasty virus zou kunnen tegenkomen. Ook houden we het nieuws van de tropenpoli van het VUMC in Amsterdam nauwlettend in de gaten en laten we ons regelmatig informeren door de WHO. Mocht er iets veranderen, of ben je niet gerust, neem dan contact met ons op.

 

What you can read next:

  Ebola

  Ebola: welke Afrikaanse landen hebben ermee te maken?

  Afrika Blog Medisch Tips & Tricks

  In Afrikaanse landen hebben we een aantal nare bacillen en virussen met extreme symptomen. Op dit moment zijn er een aantal Ebola-gevallen in de Democratische Republiek Congo geconstateerd. Hoewel Charlie’s Travels hier niet naar toe reist en het desbetreffende gebied zo’n 5000 km (!) verderop ligt, willen we je toch informeren over dit virus en de

  Vaccinaties, prikken, injecties, ziekten, ziektes, malaria, muggen, inentingen, deet, Afrika, Kenia, klamboe, muggen, deet,

  Inentingen Tanzania: deze vaccinaties heb je nodig

  Blog Medisch Tanzania Tips & Tricks

  Je zit rond te klikken op de site van Charlie’s Travels, hebt al (bijna) een reis geboekt en wil nog even checken welke inentingen je allemaal moet halen voor je deze kan op kan komen? Zoek niet verder! Hieronder lees je welke prikken je moet halen voor een reis naar Tanzania (en Zanzibar), gebaseerd op

  Plastic in Oeganda

  Plastic in Oeganda

  Blog Duurzaam Reizen Oeganda Tips & Tricks

  De Europese Unie doet stinkend hard haar best om het gebruik van plastic en de vervuiling door plastic terug te dringen. Wij van Charlie’s Travel zijn het hier helemaal mee eens en doen dan ook met liefde mee. Want deze prachtige aardbol moeten wij met elkaar beschermen zodat we hier nog heel lang van kunnen