Noord Tanzania

Over deze serie: Kilimanjaro foothills

“Een scala aan steden die qua sfeer niet meer van elkaar hadden kunnen verschillen, schitterende natuur die door bijna geen enkele reiziger bezocht wordt, en een lokale bevolking die maar weinig met toeristen in aanraking komt. Dit is het authentieke Tanzania zoals je het nergens anders zult vinden, dat je op een verantwoordelijke en duurzame manier kunt bezoeken. Wij nemen je mee!” – Charlie

Het noordelijke deel van Tanzania wordt door menig reiziger bezocht vanwege de toeristische trekpleisters die hier te vinden zijn. Denk aan de Ngorongoro-krater, de Serengeti en Lake Manyara. Natuurlijk zijn deze nationale parken prachtig (er gaan niet voor niets zoveel mensen heen, let’s be real), maar wij hadden zo’n donkerbruin vermoeden dat dit deel van Tanzania zoveel meer te bieden heeft! En dus gingen we op onderzoek uit.

Over Tanzania

Tanzania is een zeer geliefde Afrikaanse reisbestemming. Dit is grotendeels te danken aan de populariteit van het Serengeti National Park en de Great Migration. Combineer deze met de hoogste berg van Afrika (de Kilimanjaro) en Zanzibar met haar parelwitte stranden, en je snapt wat Tanzania zo geliefd maakt. Tanzania has it all!

Maar wat als je deze highlights nou net even anders bezoekt en dit combineert met off the beaten track pareltjes? Tanzania heeft een scala aan steden die qua sfeer allemaal anders zijn, schitterende natuur die bijna geen enkele reiziger bezoekt en een lokale bevolking die maar weinig met toeristen in aanraking komt. Dit is het authentieke Tanzania, waar wij je meenemen op een verantwoordelijke en duurzame manier!

Tanzania

#1 Safari capital Arusha
Inside Out

Opzoek naar ‘The very common species’: De kaki-geklede toerist

Het stadje Arusha ligt in noordelijk Tanzania en krijgt eigenlijk zelden de eer die het verdient. Stel die safari één of twee dagen uit, en bezoek de schitterende, goed verstopte waterval, vermaak je in een van de bekende clubs die de stad rijk is, en ga je te buiten in de restaurantjes die hier te vinden zijn.

#2 Eating dust: safari
on a mountainbike

Stofhappen op de fiets van Arusha naar Longido

Omdat we in noordelijk Tanzania verder wilden kijken dan alleen de alombekende wildparken, besloten we een mountainbiketocht te ontwikkelen van Arusha naar het stadje Longido, aan de voet van de gelijknamige Mount Longido. Dat ging met vallen en opstaan!

#3 Mastering holy
Masai Mount Longido

De strijd aan met heilige Masai-Berg Longido

Na ons fietsavontuur van Arusha naar Longido, was het tijd om Mount Longido op te hiken: een imposante berg, ook wel het kleinere broertje van de Kilimanjaro, die door de Masai als heilig wordt gezien. En als je ‘m in al z’n glorie ziet schitteren, met een mooie Tanzaniaanse zonsondergang op de achtergrond, begin je ook wel te begrijpen waarom.

Benieuwd naar alle highlights en unieke experiences in Tanzania?

#4 Sustainable adventure tourism

Op je brommer over de Tanzaniaanse savannes crossen

Bij Charlie’s zijn motorsafari’s onze specialiteit. Hoe maak je die ervaring nóg leuker? Door Enduimet Conservancy te bezoeken, een schitterend maar onbekend natuurgebied in het noorden van Tanzania! Vervolgens een nachtje bij de Masai doorbrengen, en onze dag was helemaal compleet.

#5 Homestay Dutch farm @ Kilimanjaro

Even helemaal tot rust komen bij Simba Farm Lodge

Simba Farm Lodge is een oase van rust aan de voet van de Kilimanjaro; deze boerderij, dat tevens als gasthuis fungeert, wordt al jaren gerund door een Nederlandse familie. Dé perfecte plek om even helemaal tot rust te komen na al dat safarigeweld, of een dagje hiken!

#6 Cozy Kili-town Moshi Inside Out

Moshi: knus stadje aan de voet van de Kilimanjaro

Het gezellige stadje Moshi wordt door de meeste reizigers toch vooral als uitvalsbasis voor het beklimmen van de Kilimanjaro. En dat terwijl je je hier prima ook een dagje in de stad door kan brengen, want er is hier meer dan genoeg te doen. Onze eigen Charlie heeft hier in een ver verleden eens een aantal maanden gewoond, en gaf ons een tour.

#7 School lesson: the future of tourism

Ongerepte natuur in de Pare Mountains en Lake Jipe

Onze laatste bestemmingen in noordelijk Tanzania waren de Pare Mountains en Lake Jipe. Omdat deze gebieden nog zo toeristloos en authentiek zijn, vinden wij het heel belangrijk om hier op een duurzame en respectvolle manier te werk te gaan. En nog belangrijker: de lokale bewoners in dat proces mee te nemen!

Benieuwd naar de volgende serie: Swahili Vibes

Tanzania is het safariland bij uitstek, en wordt ieder jaar door hordes reizigers bezocht. Zij beperken zich vrijwel altijd tot de standaard toeristentrekpleisters; meestal bezoeken ze de beroemde safariparken in het noorden van het land (denk aan de Serengeti en de Ngorongoro-krater), om hun reis vervolgens af te sluiten op het tropische eiland Zanzibar. Zonde, vinden wij, want de Tanzaniaanse kustlijn loopt over van de cultuur, is superdivers en zit vol historie!

Charlie Chill
Huisje en boot
walvishaaien boot
City Tour Charles