ALTIJD ZOMER OP LAMU IN KENIA: VASTEN EN SUIKERFEEST, RAMADAN MUBARAK & IDALFITR

Op het eiland Lamu in het noorden van Kenia is het altijd zomer en na al die regen hadden onze Angels Menno en Wieke wel zin in een relaxte strandvakantie met hun Cutie Mzungu. Zo vloog de familie vanuit Nairobi in 1,5 uur naar de airstrip van Lamu.

Op het eiland Lamu in het noorden van Kenia is het altijd zomer en na al die regen hadden onze Angels Menno en Wieke wel zin in een relaxte strandvakantie met hun Cutie Mzungu. Zo vloog de familie vanuit Nairobi in 1,5 uur naar de airstrip van Lamu.

Lamu Kenia

De stad Lamu is in 1370 gesticht en het Swahili vindt hier haar oorsprong. Lamu is lange tijd een protectoraat van de Islamitische sultan van Oman geweest, en onder zijn bewind werd Lamu vaak bezocht door reizigers van of naar Mekka. De Islam is hierdoor met Lamu verweven. De architectuur is anders dan in de rest van Kenia en de eilanders hebben, zoals Zoë al schreef, gelaatstrekken die aan Arabieren doen denken. Later werd Lamu een protectoraat van de eveneens Islamitische sultan van ZanzibarHierdoor lieten de piraten uit het noorden Lamu meestal liever links liggen op hun strooptochten en was Lamu een erg welvarende stad. 

Ramadan op Lamu

Lamu is een parel, waar de tijd lijkt stil te staan. Er zijn nauwelijks auto’s en al het vervoer gaat per ezel. Wij zijn er tijdens de Ramadan. Vlak voor zonsopgang wordt er samen gegeten en gebeden. In 29 dagen – een maan cyclus – worden de soera’s -verzen- van de koran opnieuw gelezen. Als de zon opkomt eet je niet meer, en pas als ze onder gaat lees je opnieuw een vers uit de koran en pas daarna eet en drink je weer. Als de zon schijnt verdwijnen de bewoners in hun vastenritueel. Wij gaan het strand op. In bikini is het goed toeven daar en anders dan een islamitisch eiland doet vermoeden is deze outfit op het strand prima. 

Soera’s met de ladies of Lamu

Later loop ik rond tijdens het avondgebed. Een eeuwenoud gefluister van vreemde woorden en zinnen vullen de smalle steegjes. Mannen in de moskee, vrouwen thuis met de deur open achter een wapperend gordijn. Ladies of Lamu, een reis in de tijd. Ze lachen naar me, wenken me en ik zet mezelf naast hen. De soera’s klinken terwijl een dreumes rondkruipt lachend om mijn witte gezicht. Het zusterschap dat ik hier voel is magisch en tijdloos. In gebroken Swahili praten we. Over onze kinderen; Giechelen over onze mannen; Serieuzer over de honger en eenvoud van het vasten dat je dwingt naar jezelf te kijken en je relatie tot god, tot Gaia, tot het universum. Ik proef een liberaal en wijs geloof.  

Idalfitr = Suikerfeest

Vandaag is het Idalfitr. Overdaad na deze periode van inkeer en eenvoud. In gedachte zie ik de mannen lachend aan hun pijpen lurken, de vrouwen dansend terwijl ze op de maat klappen en de kinderen rondrennen tussen de ezeltjes door met Halwa en Buskut in hun knuistjes; de sesam suikerbommetjes en gesuikerde bananen koekjes.  Ik denk aan mijn vriendinnen op Lamu. Eid Mubarak Habibi!*

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Zin in Lamu; een stukje paradijs waar het altijd zomer is met een chilled out, Arabisch randje? Start dan hier een chat om meer over dit bijzondere plekje te weten te komen.

*Prettig suikerfeest vriendinnen.

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over Altijd zomer op Lamu in Kenia: Vasten en Suikerfeest, Ramadan Mubarak & Idalfitr?