Artikel in Quote: Ondernemen in Afrika

Ondernemen aan de andere kant van de wereld gaat soms anders dan in het veilige Nederland. Voor Quote Travel spraken we Nederlandse ondernemers die hun geluk elders beproefden. ‘Af en toe was het op het tandvlees.’

Artikel door Sander Schimmelpenninck – 11/09/2019

Ondernemen in Afrika: ‘Je moet wel een rasoptimist en flexibel zijn. Af en toe was het op het tandvlees’

Al in zijn Utrechtse corpstijd – hij studeerde rechten – snuffelde Charlie Witlox met een maatpakkenbedrijf aan het ondernemerschap. ‘Ik had niet veel met maatpakken, maar wel met marketing.’ Met zijn bul op zak schreef hij ‘honderden’ sollicitatiebrieven om aan de bak te komen. Een financiële dienstverlener in mobiele betalingen hapte. ‘Een bedrijfje met een klein team en weinig sturing. Dan kan ik net zo goed zelf wat beginnen, dacht ik. Dus ging ik wat businessplannetjes maken en met excelletjes klooien, tot ik mezelf afvroeg: wie hou ik voor de gek?’

Charles geeft de jongens van de Nai Nami tour een hand

De financiële wereld was dus niks voor Witlox, ‘iets met reizen’ moest het worden. Hij was al een tijdje bezig met het organiseren van reizen door Afrika en zag kansen. ‘Wat de branche aanbood was niet genoeg. In 2014 begon ik met Charlie’s Travel, om mensen het échte Afrika te laten zien. Eerst ben ik twee jaar heel veel gaan rondreizen met mijn motor. Plekken zien, potentiële partners ontmoeten, bestemmingen in kaart brengen en dit vervolgens promoten op social media.’ Al snel meldden zich de eerste klanten, veelal op basis van mond-tot-mondreclame. Lustrumreizen, stelletjes, families. ‘Ik zat al rap tegen mijn eigen plafond aan. Gelukkig kon ik iemand aannemen die de boel ging organiseren. Reisbureaus hebben weinig feeling met het product, terwijl touroperators weinig met de klant hebben. Wij combineren die twee.’

De moderne reiziger wil een ervaring, als het even kan verrijkend. De trend is duidelijk: live like a local en treed buiten de gebaande paden. ‘Maar in Afrika heb je daar echt hulp bij nodig. We zitten nu met 35 man en bedienen voor 95 procent Nederlandse klanten. Een kleine markt? Nee hoor, er zijn makkelijk een miljoen Nederlanders die zich een tailormade reis naar Afrika kunnen permitteren. Vanuit onze kantoren in Zuid-Afrika, Kenia, Oeganda en Tanzania bestrijken we een groot deel van het continent.’ Ondernemen in Afrika bleek lastig, maar niet té. ‘Je moet wel een rasoptimist en ook heel flexibel zijn, en niet te veel waarde hechten aan comfort. Af en toe was het op het tandvlees.’

Witlox woont in Nairobi, de hoofdstad van Kenia, waar ook zijn hoofdkantoor zit. Écht Afrika, vindt hij. ‘Oost-Afrika is ruig, spannend, de natuur is fantastisch en de mensen zijn geweldig. Europeanen scheren het hele continent vaak over één kam. Ik beschouw het als mijn taak om de verscheidenheid te laten zien. Mijn klanten moeten met een beter beeld van Afrika thuiskomen. In zekere zin ben ik voortdurend bezig verhalen te maken. Ik heb geen verkoopdoel met het bedrijf, ik wil dit nog heel lang doen.’ Nairobi heeft een gezellige expat community waar werk en privé door elkaar lopen, maar zijn vrienden en geliefden wonen in Nederland. ‘Ik zie mezelf vaker teruggaan naar Nederland, maar permanent? Nee.’

Charlie in de trein

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

✔️Super flexibele voorwaarden - ✔️Verantwoord toerisme - ✔️100% verzekerd op reis
Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi avonturier! Stuur ons gerust een WhatsApp berichtje op +265996555825, we helpen je graag verder! We zijn van maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren beschikbaar. Cheers!