Avontuur van de Charlie’s Angels die de halve marathon van Kenia liepen

Daar sta ik dan…. Om half 7 ‘s ochtends op zondag aan de start van de Nairobi halve marathon. Ik als fervent hardloper (met inmiddels een paar marathons en vele halve marathons op m’n naam) zit ongeveer een maand geleden aan de koffie met mijn collega Jesper. Ook een fanatiek loper en enthousiast over het idee om te kijken hoe het zou zijn om mee te doen aan een race in Afrika!

‘’You Muzungus never win and just run for the fun, you craazzyyy’’

We bekijken Kampala, Arusha, Addis Abeba; allemaal erg vet en bijzondere steden, maar besluiten uiteindelijk toch om te gaan rennen in onze eigen hometown Nairobi…. In deze blog neem ik jullie mee op dit avontuur.

Terug naar afgelopen zondag. Half 7 start betekent om 5 uur op. 5 uur… dat is best wel heel vroeg. Mijn huisgenoten en mede Charlie’s Angels komen net thuis van een avondje uit in Nairobi, het blijft ten slotte zaterdagnacht. Mijn boda driver Moses staat om 6 uur op de stoep: ‘’It’s very early Bibbi, you crazy Muzungu’’. Achterop de boda scheuren wij door early Nairobi richting downtown. Met een korte stop voor benzine bij de pomp. Daar staat een medewerker die nog even met een grote glimlach het verschil benadrukt voor Keniaanse lopers v.s. Nederlandse lopers: ‘’You Muzungus never win and just run for the fun, you craazzyyy’’. Goed, na wat heen en weer gelach spring ik weer achterop de boda. Hop en door naar Uhuru park, het startvak. Ook al ben ik goed getraind en goed voorbereid, de warmte en hoogte (Nairobi ligt op 1800 m) zijn minder prettige omstandigheden. Gewapend met mijn startnummer 21416 op mijn shirt sta ik klaar voor de start. Het zou geen Keniaanse marathon zijn als het niet gelijk een feestje is. Rete vroeg of niet, de Keniaanse beats dreunen door de speakers en mensen gooien gelijk hun heupen goed los. Ik zie op dat moment weinig verschil met een avondje uit in de Keniaanse stad.

Er ontstaat gelijk wat verwarring omdat alle lopers in 1 vak staan en het onderscheid niet wordt gemaakt in de verschillende afstanden, een klassiek gevalletje This is Africa. Na de eerste knal van het startschot vertrekken de marathon lopers. Mind you dat er bij deze race een paar echte top lopers meedoen die uiteindelijk in 2 uur 14 minuten zullen finishen! Nadat de marathonlopers zijn vertrokken mogen wij ons opmaken voor de start. Mijn collega Jesper laat nog even op zich wachten; iets met een Nederlandse wekker en een overgang van zomer- naar wintertijd. Uiteindelijk komt hij op de laatste seconden voor de start aanscheuren achterop een boda en gaan we van start.

We rennen dwars door downtown Nairobi, op plekken waar je normaal niet kunt maar ook zeker niet wilt lopen. Het is doodstil en ik kijk m’n ogen uit. Waar in Europa de zijlijnen gevuld zijn met supporters is het hier opvallend leeg en stil. Het handjevol mensen dat er staat, klappen en juichen, maar kijken je ook aan alsof je gek geworden bent om jezelf al zo vroeg af te matten. Er lopen allerlei soorten mensen mee, die spontaan al beginnen met wandelen, dansen en bellen, en dit na een paar kilometer…. het voelt al gauw als een soort Nijmeegse vierdaagse maar dan Kenyan style. Door dit bijzondere parcour en de sfeer wordt deze  ½ marathon één van de leukste die ik gelopen heb…

Ik liep verder heerlijk: ik had mij voorgenomen om te genieten van deze bijzondere race en dat heb ik zeker gedaan. De hoogte en warmte maakten het een super zware beproeving maar uiteindelijk heb ik een te gekke tijd van 1:49:38 neergezet en mijn collega Jesper een geweldige 1:52:10 ! Who said anything about the stronger sex? Tevreden strompel ik over de finish en krijg ik een mooie en welverdiende medaille. Ik zie Jesper en we lopen verder richting het Hilton hotel waar we neerstrijken met een heerlijke kop koffie. Napratend over deze bijzonder race en het bijzonder land wat wij ons thuis mogen noemen.

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Benieuwd naar Kenia en zou je graag dit prachtige land willen verkennen of wil je ook een marathon lopen in Kenia? Chat dan hier met Charlie! Nog niet genoeg info? Lees dan hier verder wat voor moois er allemaal te beleven is in Kenia.  

 

Open chat
1
Can I help you?
Hi, Can I help you with more information about Avontuur van de Charlie’s Angels die de halve marathon van Kenia liepen?
Powered by