BOTSWANA: WILDLIFE CONSERVANCY MET EEN AMSTERDAMS TINTJE

Soms dan hoor je van die verhalen over mensen dat je denkt; hoe doen ze dat? Die types die in een zeilboot om de wereld heen varen, helemaal alleen naar Israel lopen of hun eigen wildlife conservancy opzetten. Naast Charlie, die doet toch ook wel redelijk veel buitenissige dingen, ken ik dus nog zo iemand.

Soms dan hoor je van die verhalen over mensen dat je denkt; hoe doen ze dat? Die types die in een zeilboot om de wereld heen varen, helemaal alleen naar Israel lopen of hun eigen wildlife conservancy opzetten. Naast Charlie, die doet toch ook wel redelijk veel buitenissige dingen, ken ik dus nog zo iemand.
In mijn jaren als nachtvlinder, vloog ik hem geregeld tegen het lijf op feestjes in Amsterdam.  Jamal, 46, toen nog kroegeigenaar, wat later off the beaten track traveller en nu activist in natuurbehoud, hij begon een wildlife conservancy in Botswana. Een droom. And he dreams big!

Wildlife conservancy Central Kalahari

“Tien jaar geleden kwam ik in Zuid Afrika aan, waar ik mensen die jong in de gevangenis zaten hielp, via een stichting opgezet door een vriendin. Toen ben ik op de bonnefooi met een maat in een Landcruiser het Central Kalahari Wild life Conservancy eens binnen gereden. Zomaar. Bij de poort vroegen ze ons of we iets van wildlife afwisten. ‘Ja’, zeiden wij.

Net toen we hout aan het zoeken waren voor een vuur want het is koud daar ‘s nachts, kwamen er 7 leeuwinnen aanlopen. We dachten met ons vuur de roofdieren van ons af te houden, twee van die wiseguys, ach we deden maar wat. Maar goed, die leeuwinnen dus in het holst van de nacht; Zo mooi. Zo bijzonder. Zo terug naar de essentie van de natuur. Toen was ik hooked on wildlife…..

Wildlife in West Afrika

Zeven jaar geleden ben ik van Marokko naar Kaapstad gereden met een defender en aan de westkust van Afrika zag ik wat armoede met wildlife doet; Het verdwijnt. Het is het ergste dat ik ooit gezien heb. Ik ben me kapot geschrokken over hoe mensen in West-Afrika omgaan met wildlife. Uit pure armoede en wanhoop vermoorden mensen dieren om ze op te eten, te verkopen, te gebruiken. Toen heb ik besloten dat ik wildlife wilde conserveren; een safe spot wilde maken voor dieren.

De vreselijke armoede  is natuurlijk een grote push om te gaan stropen; zeker in West-Afrika. Mensen eten er van die grote tropische oerwoud ratten, gewoon omdat ze niets anders te eten hebben. En dan natuurlijk de handel in ivoor. Dat zouden we nog veel meer tegen moeten houden.

Aardvarkens; het laatste wildlife

In de islamitische streken heb ik oerwouden gezien waar alleen nog maar van die aardvarkens rondlopen omdat deze dieren onrein zijn en ze dus niet voor consumptie gebruikt kunnen worden. Alleen daarom bestaan ze er nog. Dat is in en in triest.

leeuw snachts
botswana wildlife conservancy auto

Botswana & Deception valley wildlife conservancy

Botswana is wild, je hebt er pure interactie met de dieren.  Ik zou graag rhino’s willen importeren vanuit Zuid Afrika en daar zijn we nu al mee bezig. Dieren in ons reservaat: kudas, giraffen, leeuwen, cheeta’s, wilddogs, jackhalzen, steenbokken en mijn favoriete dier; de honingdas. In Botswana wonen 2 miljoen mensen en veel meer dieren. De voormalig president van Botswana, Ian Khama, is een groot natuurliefhebber. Zijn anti poaching leger, is meer een soort elite corps, als je die belt staan ze binnen 20 minuten op de stoep.

Bushmen

De Bushmen in ons reservaat lopen in een spijkerbroek en hebben smartphones. Het is ook niet meer van deze tijd om te denken dat ze erbij zouden lopen zoals ze vijftig jaar geleden nog deden. Door vaccinaties worden mensen ouder, door beter onderwijs gaat iedereen naar school en dat kunnen die bushman simpelweg niet in hun traditionele kledij, dat doen die kids in een uniform. Het zou toch ook raar zijn; hele dag als een oermens doen maar wel met de taxi naar een vaccinatie of het ziekenhuis gaan.
Door al deze ontwikkelingen groeit de mensenpopulatie en neemt de dierenpopulatie af. Door de overweldigende natuur zie je dat in Afrika het meest. Omdat het leven intenser hier is; de verschillen en de contrasten zijn groter hier.

Jamal

Wildlife fotografie Reservaat

Mijn oog is nu ook gevallen op Nyasa in Mozambique; het lijkt me wel wat om lodges op te zetten rondom wat nu hunting reservaten zijn. De dorpelingen volledig betrekken bij het conserveren van het wild. Als je zorgt dat mensen hun brood met de lodges rondom deze reservaten verdienen, mensen als serveerster, gids of chauffeur laat werken, zullen ze inzien dat behoud van de dieren in hun belang is. En zo zullen de dieren bij de dorpelingen bescherming hebben. In de reservaten wil ik toeristen laten fotograferen; ‘photography reserves’ in plaats van ‘hunting reserves’.

‘Ik heb in Amsterdam een kroeg gehad, ik heb appartementen verhuurd en mijn boerderij in Marokko staat te koop. Nu wil ik mijn leven inzetten om de wildpopulatie om te beginnen in Botswana te conserveren en te laten groeien.’

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Ook zo’n zin om het wild life te spotten in Botswana? Dan vind je hier meer info. Of start hier een live chat en vraag alles wat je maar wilt aan Charlie!