Botswana ligt in het zuiden van Afrika en het klimaat van Botswana wordt grotendeels beïnvloedt door de Kalahari woestijn. Het warme woestijnklimaat en het warme steppeklimaat zijn ruwweg wel de twee klimaten die je in Botswana kan onderscheiden. Onze winter is er erg warm en droog. Botswana ligt een flink eind onder de evenaar en zodoende op het zuidelijk halfrond. Hierdoor is het er winter in onze zomer. De luchtvochtigheid neemt dan toe en het kwik tikt vaak de dertig graden of meer aan. 

Beste reistijd: juni – augustus en december – februari

Het klimaat in Botswana, je kan er  een hele fancy naam aangeven namelijk een semi-aride klimaat.Vanaf oktober tot april regent het er een beetje. Wegen zijn vaak lastiger begaanbaar en de Okavanga Delta is aanzienlijk natter dan in de rest van het jaar. In deze periode heb je hele vette zonsopkomsten door de wolken met paarse en roze luchten. In de winter – onze zomer- valt er minder regen en heb je kans op zand en stofstormen, vooral augustus staat hierom bekend. Vette Mad Max Effecten met zo’n zandbril!

Gaborone

De hoofdstad van overweldigend Botswana is Gabarone en ligt in het uiterstste zuidoosten van Botswana. Gabarone is een jonge stad, pas in de negentiende eeuw gingen mensen zich hier permanent vestigen. Vandaag de dag wonen er zo’n 250.000 mensen; in het dunbevolkte Botswana een heleboel zieltjes.  Er is hier een wam steppeklimaat met warme zomers en zachte winters. In juni tot augustus is het vrijwel kurkdroog en in de rest van het jaar valt er van november tot januari wat. Maar echt nat zal je niet worden hier.

Kalahari woestijn

Het woord Kalahari betekent grote dorst… What’s in a name? Overdag wordt vaak zo’n 30 graden, terwijl het kwik ’s nachts soms daalt naar zo’n min 10 graden…. Van april tot oktober is het hier kurkdroog. En van november tot februari wil het hemelwater hier af en toe nog neerdalen, maar om nou echt van een regentijd te spreken zoals we die in andere delen van Oost-Afrika kennen, nou nee. Het is hier wel aanzienlijk groener in onze wintermaanden vanwege die paar druppels water.

Ghanzi

Het hart van de San cultuur, ligt in west-Botswana. Ghanzi heeft een steppeklimaat dat erg heet an zijn. Ook hier is het overwegend droog en de weinige regen die er valt kan je van november tot februari verwachten. Overdag is het heet, plus dertig is eerder regel dan uitzondering en dan zijn de nachten weer ijzig en koud.

Gweta

In het noordoosten van Botswana alweer zo’n extreem en bijzonder natuur fenomeen. De Makgadikgadizoutvlaktes. Deze enorme vlakten van 16.000 vierkante kilometer -dat is ongeveer de helft van België-  zijn de grootste zoutvlaktes ter wereld. Ook hier valt bijna geen regen, alleen in decmber tot maart. De dagen zijn heet, de nachten koud.

Kasane

Ga je naar Chobe, dan doe je vast je inkopen in Kasane. Het is hier -serieus- nog warmer dan in de rest van Botswana. Ja dat kan! Het regent hier dan wel weer wat meer dan in de rest van het land, pfieuuuwww….. In november tot maart is het ‘natte’ seizoen.

Maun

Maun ligt aan de Thamalakane rivier en is de hoofdstad van het Batawana volk. Maun is voor veel reizigers het begin van hun safari door Bots. Maun heeft ook een steppeklimaat en de meeste regen valt in de zomer, die dus gelijk valt met onze winter. Ook hier is het verschil tussen dag en nacht qua temperatuur bizar; het scheelt soms 25 graden!!! Neem dus echt thermo-ondergoed en sokken mee op je trip deze kant op. Van april tot en met oktober valt er geen regen.

Shakawe

Niet ver van de grens met Angola en Namibië ligt dit stadje, dat meer weg heeft van een flink dorp overigens. Tsodilo; een stuk woestijn met rotstekeningen is net buiten Shakawe. Afzetpunt om zo de Okavangodelta in te duiken. Genoeg te doen hier dus, hoewel het er door de droogte kaler is dan je opa’s vleespet. Met haar warme zomers en zachte winters zonder regen ook hier een steppeklimaat.

Zin in Botswana gekregen met haar hete woestijn- en steppeklimaat? Hier kan je meer lezen over  dit bijzondere land. Start hier je chat met onze Botswana kenners. 

 

 

 

What you can read next:

  Klimaat Mozambique

  Klimaat Met z’n twee Mozambique Vriendenreis

  Het klimaat in Mozambique, de onbetwiste schoonheidskoningin van beachy Afrika heeft een subtropisch en tropisch klimaat. Mozambique met haar hagelwitte stranden en wuivende palmen afgewisseld met kilometers mangrove aan een azuurblauwe zee. En naast al dat moois ook nog eens een watertandende keuken. Who wants anything more?
  Mozambique ligt in het zuidoosten van Afrika. Er is

  Klimaat Rwanda

  Blog Klimaat Rwanda Tips & Tricks

  Het klimaat van Rwanda is een typisch tropisch Oost-Afrikaans klimaat. De beste tijd om te gaan is in de zomervakantie. Wist je dat Rwanda ook wel het land van de duizend heuvels wordt genoemd? Dit vanwege haar sprookjesachtige heuvels en meren die zich vaak ’s ochtend compleet hullen in nevel en mist. 
  Door haar grote hoogte heeft

  Klimaat Namibië

  Klimaat Namibië

  Blog Medisch Namibië Tips & Tricks

  Beste reistijd Namibië: April-Mei & September – November
  Zanderig, desolaat en een hete zomer in onze winter. Dat is het klimaat in Namibië. Namibië is die droombestemming die off the beaten track is en ook nog eens pretty comfortabel. Zo heb je maar weinig vaccinaties nodig, vraag je on arrival easy peacie een visum aan. Namibië heeft