10 must do’s and see’s in Johannesburg!

Johannesburg is BOOMING. Hipsters op racefietsen, entrepreneurs all over the place, top notch eten en drinken en een bruisend nachtleven. Johannesburg heeft een bijzondere geschiedenis, z’n eigen charme, hotspots en veel bijzondere plekjes. Bij een bezoek aan Zuid-Afrika mag je Johannesburg gewoon niet overslaan!

1. Apartheid Museum

Zuid-Afrika en dus ook Johannesburg kent een duistere geschiedenis rondom racisme en de apartheid. Een indrukwekkende plek waar je de apartheid van A tot Z krijgt uitgelegd is het Apartheid Museum in Johannesburg. Er is een grote hoeveelheid foto’s en videomateriaal en het museum heeft een behoorlijke impact. Trek voor zo’n bezoek wel even wat tijd uit. Let op: voor kinderen jonger dan 10 jaar wordt een bezoek aan het museum afgeraden.

2. Soweto

Tegenwoordig is Soweto, South Western Townships, het artistieke en culturele centrum van hedendaags Johannesburg. Deze township groeide uit tot miljoenenstad en is met voormalig inwoners Desmond Tutu en Nelson Mandela een belangrijke, historische plek. Er vond hier veel verzet plaats, zoals studentenopstanden tegen de apartheid. Het huis van Mandela is getransformeerd tot museum. Bij een bezoekje aan Soweto pak je, heel Hollands, de fiets en trap je zo met een gids de township door.

3. Neighbourgoods Market, Braamfontein

Honger gekregen van de interessante en rijke geschiedenis die Joburg kent? Tijd voor een bezoek aan de Neighbourgoods Market Braamfontein. Op zaterdagochtend eet je je buikje vol aan alle lekkernijen die ze aanbieden; van Koreaanse noedelsoep en Franse croissantjes tot verse sapjes en goede koffie. De markt is gebaseerd op de Old Biscuit Mill markt in Kaapstad.

4.  MOAD (Museum of African Design)

In een prachtig industrieel pand vind je het MOAD: Museum of Africa Design. Dé plek voor hedendaagse Afrikaanse kunst, cultuur, mode en design. Dit museum is een geweldige reflectie op het moderne Johannesburg. Het museum is op maandag gesloten, maar op donderdag kun je gratis naar binnen!

5. Liliesleaf Farm (Rivionia)

Wil je graag nog meer over de rijke geschiedenis van de apartheid en de rol van Johannesburg hierin? Breng een bezoek aan de Liliesleaf Farm, onderdeel van de buitenwijk Sandton. In de jaren 60 was deze boerderij de ontmoetingsplaats voor de anti-apartheidsstrijders (onder wie Nelson Mandela, Walter Sisulu en Joe Slovo). De boerderij, nu een museum, laat met indrukwekkende tentoonstellingen de bijzondere geschiedenis zien van deze plek.

6. 44 Stanley

44 Stanley is hot and happening! Deze ooit zo grijze en vervallen wijk is compleet getransformeerd tot een kleurrijke en bruisende buurt. Het barst hier van leuke boetiekjes, cafeetjes, restaurantjes, kantoren en designstudio’s. Loop vooral bij Salvation Café en L8 Café binnen voor een goede kop koffie.

7. Arts on Main Market, Maboneng Precinct

Waar je op zaterdagochtend de Neighbourgoods Market Braamfontein bezoekt, ga je op zondagochtend naar Maboneng Precinct: de hippe en levendige wijk van de stad. De perfecte plek om megaveel en lekker te eten en drinken en uit te kateren na een avondje goed partyen. De Main Market is dé spot om te genieten van de zondagvibe vol soulfood, muziek, design en kunst.

8. Melville

De wijk vol goede restaurants, barretjes en cafeetjes. De opties zijn echt endless. Wat dacht je van Pablo Eggs-Go-Bar (jawel je leest het goed), voor overheerlijke eitjes als ontbijt. Voor lekkere pizza ga je naar Ant Cafe, en een te gekke plek voor een hip ontbijtje of lunch vind je bij Service Station. In de avond is Hell’s Kitchen de place to be. Met een interieur dat geïnspireerd is op een jaren 20 speakeasy bar, een Amerikaans menu (denk: taco’s, burger en wraps) en livemuziek in het weekend, is deze plek perfect voor een avondje uit.

9. Cradle of Humankind

Een uur buiten de stad ligt dit prachtige natuurgebied dat onderdeel is van de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit gebied is beroemd geworden om de archeologische opgravingen, namelijk fossielen van de eerste mensachtigen, onze verre verre verre verre voorouders. Superinteressant en een mooie plek om heen te gaan als je een dag de stad uit wilt.

10. Ponte City

Een weerspiegeling van een stukje beruchte geschiedenis. De toren, ooit gebouwd in een van de weinige woonwijken waar donkere en blanke mensen naast elkaar mochten leven, raakte eind jaren 80 in verval. Hoge criminaliteit en gangs zorgden ervoor dat Ponte City het symbool werd van geweld, armoede en leed. Na een idee om de toren in een gevangenis te veranderen werd in begin 2000 de toren overgenomen door een grote vastgoedhandelaar. Er werd nieuw leven in zowel de toren als de buurt geblazen. Ponte City verscheen in veel foto’s en speelfilms. Nu is het mogelijk een tour te krijgen in en rondom de toren en meer te leren over het verleden en heden van de wijk.

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Net zo enthousiast geworden over Johannesburg, de ruwe parel van Zuid-Afrika? En klaar om je reis naar Zuid-Afrika te boeken met Charlie’s Travels? Neem snel contact op met ons team en bekijk ondertussen onze Zuid-Afrika pagina!

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over Charlie’s Travels tipt: 10 must do’s and see’s in Johannesburg!?