• MESKEL: EEN BIJZONDERE CHRISTELIJKE FEESTDAG VAN DICHTBIJ IN GONDAR

    In een tuktuk baan ik me een weg door het drukke verkeer van Gondar richting huis. Langs de weg hebben een groepje boeren de dag van hun leven. Ze verkopen takken voor Meskel en zijn binnen een paar minuten volledig uitverkocht. Deze feestdagen zijn goed voor business. De gele Meskel bloemen, die in september overal bloeien, worden geplukt door een groepje huisvrouwen. Groepen traditioneel geklede mannen staan langs de weg liedjes
    te zingen. De voorbereidingen voor morgen zijn in volle gang. In de avond zet ik mijn wekker al voor 05.30! Ook al ben ik normaal niet zo’n vroege vogel, morgen wil ik er echt op tijd bij zijn, want Meskel gaat vroeg van start met een bijzondere ceremonie!

Meskel Ethiopie Kruis

De vondst van het ”ware” kruis

Meskel staat bij ons beter bekend als Epifanie en is, na Timkat, het grootst gevierde festival in Ethiopië. Grote kans dat, als jij geen religie expert bent, je nog niet eerder van dit festival gehoord hebt. Meskel draait om de vondst van het “ware kruis”. Het kruis waarop jezus gekruisigd werd is lang geleden op 28 september gevonden en dat wordt nu uitgebreid gevierd. Zeker op plekken waar het Orthodox Christelijke geloof sterk aanwezig is wordt er uitgepakt. Zo ook in Gondar.

Het branden van kruizen

In de aanloop van Meskel worden takken verzameld die door heel Ethiopië worden omgetoverd tot kruisen. De bovenkant van het kruis wordt versierd met de gele Meskel bloem. Vroeg in de ochtend van Meskel, wanneer de zon bijna op komt, worden deze kruisen verbrand. Dit magische moment is altijd te gek om mee te maken. Achter mijn huis zijn meerdere kruisen gebouwd en al mijn buren verzamelen zich al om 5 uur in de ochtend rondom het vuur. Er wordt gezongen, gekletst en gelachen. Wanneer het kruis bijna is opgebrand neemt iedereen een takje met vuur mee naar huis. Met dit vuur wordt vervolgens een traditionele koffieceremonie aangestoken. Met een verse kop heerlijke koffie wordt ik langzaam nog verder wakker, klaar voor de rest van deze feestelijke dag!

Meskel Ethiopie
Meskel Gondar
Meskel Ethiopie

Een plein vol priesters met vel gekleure paraplu’s

Bijna elke stad in Ethiopië heeft een speciaal Meskel plein. Hier wordt elk jaar een gigantisch kruis gebouwd en deze wordt, in tegenstelling tot alle andere kruisen, pas in de middag verbrand. Ik zoek een plekje tussen de massa mensen gekleed in prachtig witte traditionele kleding. Priesters met fel gekleurde paraplu’s geven een speech die emotionele reacties teweeg brengt bij het publiek. Een speech waar ik helaas helemaal niets van versta. Met mij trouwens vele andere Ethiopiërs, want het spreken wordt gedaan in Gue’z, de oudste spreektaal van Ethiopië, die nu enkel in de kerk wordt gesproken. Rond het middaguur gaat de fik erin en het gigantische kruis brandt als een malle. Iedereen begint uit volle borst te zingen. Het is een saamhorigheid waar ik in ieder geval stil van wordt. Op het moment dat het kruis bijna omvalt wordt de saamhorigheid verstoord door een groep jonge gasten die massaal naar het vuur rennen. Dit is onderdeel van de traditie! Eén persoon die het omvallende kruis kan vangen heeft goed geluk in het leven en is, als het ware, gezegend door het heilige vuur. Nog geen paar minuten later wordt mijn voorhoofd zwart gekleurd door een voorbijgangers duim. Het is het roet van het vuur dat iedereen nu met elkaar deelt voor goed geluk.

Het kruis smeult na

Zo snel als iedereen gekomen was in de ochtend, zo snel is iedereen nu weer naar huis om deze bijzondere dag met de familie af te sluiten. Na de middag ceremonie is het plein
compleet verlaten. De priesters met de fel gekleurde paraplu’s zijn naar huis en het vuur is netjes gedoofd. Ik drink nog een laatste kop koffie in een lokaal café en sluit daarmee ook de dag af. Het was fantastisch, op naar volgend jaar.

Vraag onze Afrika experts in de chat voor meer informatie!

✔️Super flexibele voorwaarden - ✔️Verantwoord toerisme - ✔️100% verzekerd op reis
Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over Christelijk feest – Meskel?