COMPENSEREN KUN JE LEREN: KLIMAATNEUTRAAL OP REIS NAAR AFRIKA

We zijn druk bezig met het verbeteren van de impact die wij als Charlie’s Travels maken met onze reizen! Dan kom je natuurlijk vrij snel bij de vraag: hoe zorg je ervoor dat je reis niet schadelijk is voor het milieu? Het meest logische antwoord: niet op reis gaan. Maar wat moet je doen als je toch wel wat van de wereld wil zien? Je reis compenseren! Gilbert legt uit hoe we dat bij Charlie’s Travels doen.

Auteur:

IMPACT VAN VLIEGREIZEN OP HET BROEIKASEFFECT

Door niet op reis te gaan verminder je logischerwijs je uitstoot en breng je dus minder schade toe aan je leefomgeving. De enorme impact van vliegreizen op het broeikaseffect is de laatste tijd veel in de media geweest, dus je hebt hier zelf misschien ook wel bij stilgestaan. De realiteit is echter dat wij ons geen leven voor kunnen stellen zonder reizen, zonder avontuur en zonder grenzen verleggen. Reizen zit in ons bloed!

Mikoko Pamoja Project

HOE KUNNEN WE DAN EEN POSITIEVE BIJDRAGE LEVEREN ZOLANG MENSEN BLIJVEN REIZEN?

Precies zoals we dat in al onze CSR-projecten doen: we werken vanuit onze eigen kracht. Onze kracht is dat wij kunnen bepalen welke impact onze reizigers maken. Een reiziger die met ons op pad gaat, kiest voor een positieve bijdrage aan zijn of haar bestemming. Niet alleen door de reis zelf en de lokale partnerships die we hebben, maar ook door lokale klimaatprojecten te steunen waarbij we de CO2-uitstoot van onze reizen compenseren. (Lees hier waarom onze lokale impact zo belangrijk is).

Zo hebben wij de afgelopen maand onderzoek gedaan naar de meest effectieve en eerlijke manier om de uitstoot van transport te compenseren. Er zijn hier veel verschillende projecten in de regio die uitstoot compenseren door bijvoorbeeld het planten van bomen en het aanschaffen van cookstoves. Er waren aanvankelijk veel vragen waar we tegenaan liepen:

-Hoe wordt de uitstootbesparing precies gerealiseerd?

-Hoe wordt deze gecontroleerd?

-Hoe weet ik of deze besparing niet ook was gebeurd als ik niet had bijgedragen?

– Heeft dit project geen negatieve economische gevolgen voor lokale bevolking (competitie, landgebruik)?

Allemaal vragen waar we antwoorden op vonden door onderzoek te doen naar de certificeringen van de projecten. Zo zijn we uiteindelijk 2 supertoffe projecten tegengekomen die je uitstoot in één jaar compenseren, maar daarna nog jaren lang doorgaan met extra CO2 compenseren én vele positieve neveneffecten hebben op lokale communities. Dit allemaal door jouw reis!

We willen de keuze voor het project graag bij jullie houden, zodat jullie precies weten waar jullie reis een impact heeft en we samen meer bewustzijn creëren. Één van de projecten is ook zeker een bezoekje waard tijdens je reis naar Kenia: een prachtig mangrovebos aan de kust. Lees hieronder op welke manieren je in Kenia de uitstoot van je reis kan compenseren.

Benieuwd naar al onze bestemmingen?

COOKSTOVES

Door te investeren in de facilitatie van turbo-efficiënte kookstelletjes (waarmee ook verwarmd wordt) in Kenia kunnen we de lokale uitstoot en ontbossing verminderen, omdat er veel minder hout gebruikt hoeft te worden. Eén zo’n cookstove kan al 2 ton CO2 per jaar besparen hierdoor! Het mooie is dat het voor de mensen alleen maar positieve gevolgen heeft. Ze hoeven minder vaak hout te halen (kan zo een dag duren en het kost geld) waardoor men meer tijd heeft voor andere dingen. Daarnaast produceren deze stoves veel minder rook, waardoor vooral kinderen veel minder ziek worden en sterven. De distributie en voorlichting komt in handen van Kenianen, dus het schept ook banen. Win-win-win toch?

Cook stove

BOMEN

Hier begint het allemaal: bomen. Bomen nemen CO2 op en slaan dit op. De enorme houtkap die wereldwijd gaande is, vermindert de capaciteit van bomen om de CO2 uit onze atmosfeer op te nemen. In Kenia is ontbossing een groot probleem, vooral voor koken en verwarmen wordt er veel illegaal hout gekapt. Een lastig vraagstuk natuurlijk, want mensen moeten toch kunnen koken en hun huis kunnen verwarmen. Dus hoe kunnen we ervoor zorgen dat bomen weer hun rol in de koolstofcyclus kunnen innemen, zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor de omgeving?

Mount Kenya Forest

MANGROVEBOSSEN

Het begon met een klein project in de mangrovebossen van Keniaanse kuststad Diani. “Kunnen we het belang van deze mangrovebossen in het ecosysteem gebruiken om behoud en uitbreiding ervan te stimuleren, op een manier dat de plaatselijke bevolking er profijt van heeft?” vroeg een slimme onderzoeker zich af. JA!

Deze overtuigende JA, heeft wereldwijd veel navolging gekregen en in de The Guardian is hierover dit artikel te lezen.

Mangrove-bomen kunnen de grootste hoeveelheid CO2 per vierkante meter opslaan en daarnaast bevorderen ze de vissenpopulatie, waar de vissers heel blij van worden. De community verkoopt in samenwerking met een Brits onderzoeksinstituut ‘carbon credits’. Deze credits kopen wij om de uitstoot van jullie reizen te compenseren, en van dit geld worden de mangrovebossen uitgebreid behouden door de community. En je kan het ook bezoeken; het ligt op een halfuurtje van Diani en je kan er heerlijk doorheen kanoën. Prachtig!

Inhoud

HEB JIJ VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA-EXPERTS?

JE ZULT DEZE BLOGS OOK LEUK VINDEN:

Vakantie in Tanzania

Vakantie in Kenia

REIZEN TIJDENS CORONA