DE GARDEN ROUTE: DE MOOISTE ROADTRIP DOOR ZUID-AFRIKA

De ‘Tuinroute’ of ‘Garden Route’ (in het Engels klinkt het toch net wat mooier) in Zuid-Afrika staat bekend als één van de mooiste roadtrips die je in je leven kunt rijden. Je rijdt niet alleen langs groene bergen, ruige kliffen en de Indische Oceaan – de route brengt je ook door woestijnachtige landschappen en bosrijke natuurparken. Je komt ook talloze baaien en stadjes tegen. In deze blogpost lees je welke je niet mag overslaan. Tijd voor wat tips en tricks!

Auteur:

VAN PORT ELIZABETH NAAR KAAPSTAD, OF ANDERSOM?

De meeste mensen rijden van ‘Pie-Ie’, Port Elizabeth, naar Kaapstad. Maar je kunt ‘m natuurlijk ook gewoon andersom rijden. Wij van ‘off the beaten track’ Charlie’s Travels zijn graag tegendraads en dus ligt ons startpunt in Kaapstad. Mocht je toch liever in P.E. beginnen, lees dit tekstje dan even van onder naar boven! 😉

De Garden Route is zo’n duizend kilometer lang, maar je hebt kans dat je iets meer kilometers aflegt als je niet alleen maar op de N2-snelweg wil rijden. Het is dus goed om te weten welke route je ongeveer hebt uitgestippeld, als je bij het autoverhuurbedrijf moet aangeven voor hoeveel kilometers je de auto wil huren. Kom je boven het afgesproken aantal kilometers uit, dan loop je namelijk het risico dat je flink moet bijlappen.

De route kun je in een paar dagen rijden – op de eerder genoemde N2-snelweg kun je aardig doorgassen. Ons advies is echter: neem je tijd! Dit is één van de mooiste ‘coastal routes’ die je in je leven gaat afleggen, dus er is geen haast geboden.

Golf Club

BETTYSBAAI, HERMANUS EN GANSBAAI

Wanneer je het hippe, heerlijke Kaapstad achter je hebt gelaten, kun je meteen de N2 op. Doe dit echter niet, en rijd vanuit de achterbuurten van Cape Town naar Gordons Bay! Vanaf daar knal je via Rooi Els, Pringlebaai en Bettysbaai richting Hermanus. Dit is misschien wel één van de mooiste stukjes van de route, dus stop bij Rooi Els zeker even om nog even terug te kijken op de stad die je achter je laat.

Hermanus en Gansbaai zijn de uitgelezen plekken om gigantische zeemonsters eens van dichtbij te bekijken. Hermanus staat bekend als de paringswateren van de gigantische Zuidkaper, een walvis die alleen voorkomt in de gematigde en koele zeeën van het zuidelijk halfrond. Voor walvisfanaten is dit dus een verplichte Garden Route-bestemming!

Houd tijdens je bezoek aan Hermanus je oren gespitst, want een heuse walvisomroeper blaast in het walvishoogseizoen (augustus tot oktober) op een grote hoorn en geeft de plaats aan waar de walvissen te zien zijn. Je kunt hiervoor de zee op, maar dat hoeft niet: vaak zijn de walvissen vanaf het vasteland goed te zien. Mocht je genoeg hebben van alle hippe hapjes en wijntjes van Kaapstad, dan kun je in Hermanus een bezoek brengen aan ‘Dutchies’, een restaurant aan het strand (waar je zowaar bitterballen kunt krijgen).

Zijn walvissen niets voor jou, en breng je liever een bezoekje aan de wat gevaarlijkere beesten die in de wateren rond de Kaap zwemmen? Rijd dan door naar Gansbaai, waar je in een dik wetsuit – in een kooi – de zee in wordt gekieperd. Met jou gaan een paar emmers bloed en een halve tonijn de zee in, en voor je het weet zwem je oog in oog met de witte haai.

Benieuwd naar Zuid-Afrika?

L’AGULHAS, OUDSTHOORN, ALBERTINIA EN KNYSNA

Van Hermanus kun je de N2 op om door te rijden richting Knysna, maar je kunt er ook voor kiezen om richting L’Agulhas of ‘Kaap Agulhas’ te reizen. Dit dorpje is op zich niet heel bijzonder, maar je kunt na je bezoek wel zeggen dat je op het zuidelijkste puntje van Afrika hebt gestaan. En wist je dat je langs de kust ook heel goed kunt golfen? We gaan er hier in deze blog niet dieper op in, maar mocht je interesse hebben, stuur ons dan even een berichtje!

Vanaf Kaap Agulhas hebben we goed nieuws voor je. Van Kaapstad tot dit punt is de zee het hele jaar door zo superkoud, dat het onwaarschijnlijk is dat je een zoute duik hebt genomen. Maar vanaf L’Agulhas (Portugees voor ’Naald’) wordt het zeewater echter een stuk aangenamer: hier ontmoeten de Indische Oceaan en de Atlantische Oceaan elkaar. Vanaf dit punt vloeit de warme Agulhasstroom langs de oostkust van Afrika af en draait deze terug naar de Indische Oceaan. Mocht je een duik willen nemen: in het nabijgelegen Arniston is de zee een stuk rustiger!

Het schilderachtige Oudsthoorn is tevens de ‘Ostrich Capital of the World’. Inderdaad: men houdt hier van struisvogels! Toen de sierlijke struisvogelveren in de mode kwamen bij de Europese elite (1865-1870 en tussen 1900-1914), deed dit struisvogelstadje booming business met de rest van de wereld. Mocht je zo’n farm bezoeken, ga dan niet op de rug van zo’n beest zitten: dat is namelijk erg pijnlijk voor de vogels.

Tussen Heidelberg en Mosselbaai kom je meer landinwaarts een klein dorpje tegen, genaamd Albertinia. Carnivoren doen er goed aan hier wat gedroogd vlees te kopen: nergens anders smaakte de Droëwors zo goed! Verder naar het oosten bereik je al kauwend op je gedroogde vleeswaren het stadje Knysna (spreek uit als ’Nais-na’). Dit is één van de favoriete vakantiestadjes van het land, dus hier vind je een bruisende boulevard met heel wat cafés en restaurants. De oesters van Knysna zijn zo vet dat ze ieder jaar in juli worden gevierd met een 10-daags oesterfestival!

Nadat je jezelf hebt volgegeten in Knysna, is het tijd om uit die auto te komen voor wat activiteit! En wel in de dichtbeboste bergen van Tsitsikamma National Park. De naam Tsitsikamma komt uit het Khoi en betekent zoveel als ‘plek met veel water’. Je kunt je voorstellen dat je je daar als Nederlander als een vis in het water voelt. De Stormsrivier baant zich een weg door het bos van het park en duikt de zee in ter hoogte van de indrukwekkende Storm River Bridge. De kans is groot dat je hier dolfijnen tegenkomt.

Voor de wandelfanaten onder ons is de ‘plek met veel water’ ook een perfecte stopover op de route naar Port Elizabeth. De bekendste trail van dit park heet de Otter Trail, die je in zo’n vijf dagen en vier nachten aflegt. Je loopt hier zo’n 44 kilometer langs de kustlijn en slaapt in comfortabele hutten. Een aanrader voor wie meer dan een week de tijd heeft!

kerk

J’S BAY, DE OLIFANTEN VAN ADDO EN EINDSTATION PORT ELIZABETH

Jeffrey’s Bay: dé plek voor surfers

Na al het wandelgeweld is er niets fijner dan uitrusten in een stadje met een chille surfers-vibe: Jeffrey’s Bay is dé plek om een golf te pakken. Dit voorheen slaperige vissersstadje werd in de sixties en seventies overstroomd door hippies, die het fundament legden voor een extreem relaxed stranddorp. Dat had alles te maken met de goede golven aan de kust, die nog steeds vele surfers naar ‘J’s Bay’ trekken.

Zen van het surfen en weer in voor heel ander natuurgeweld? Dan kun je meteen om Port Elizabeth heen karren, voor een safari in Addo Elephant Park! Deze parel in het grote aanbod van game reserves in Zuid-Afrika werd in 1931 opgericht om de snel dalende populatie olifanten te redden. En met succes: met meer dan 600 olifanten in het park is een close encounter met dit indrukwekkende dier onvermijdelijk! Laat je trouwens niet om de tuin leiden door de naam van dit park: naast olifanten vind je in Addo ook de rest van de classic Big 5: leeuwen, buffels, neushoorns en luipaarden.

En dan, last but not least: het begin- of eindpunt van de Garden Route-roadtrip, Port Elizabeth! Deze kuststad heeft niet heel veel om het lijf, maar biedt een groot aanbod aan winkels, restaurants, bars en bioscopen. Ook kun je vanaf hier terugvliegen naar Kaapstad of doortrekken naar Johannesburg. Mocht je wat langer in ‘P.E.’ blijven, dan is een bezoekje aan het Oceanarium misschien de moeite waard.

ONZE ROUTES

Zuid-Afrika is natuurlijk gigantisch en biedt ontelbaar veel prachtige plekken om te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan de Garden Route. De meest populaire kustroute in Zuid-Afrika. Absoluut indrukwekkend, maar door de enorme hoeveelheid toerisme en omdat wij echt willen doen waar we goed in zijn, kiezen wij er voor om deze route niet aan te bieden.

Wij richten ons op off the beaten experiences en routes, weg van het massatoerisme. We willen onze reizigers de authentieke kant van Zuid-Afrika zoveel mogelijk laten zien. In Zuid-Afrika kiezen wij voor routes met relatief korte reisafstanden, waarbij je zowel safari, natuur, tropische kust én bergen kunt meepakken. Met een tal aan activiteiten van unieke hikes tot prachtige boottochten, van duiken tot ziplinen en paardrijden, en als kers op de taart ook nog cultuur! Daarom hebben we ons gericht op twee regio’s, de echte off the beaten track Western Cape en The Eastern Loop! Op deze manier kan je optimaal genieten van de schoonheid die Zuid-Afrika te bieden heeft.

Inhoud

HEEFT U VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA EXPERTS?

DEZE BLOGS ZUL JE OOK LEUK VINDEN:

Selfdrive 4X4 avontuur in Zuidelijk Afrika

Slow Travel met 3opReis en Charlie’s Travels!

Ethisch verantwoord toerisme: zo respecteer je mensenrechten op reis