DE VERBORGEN GROENE PAREL VAN KENIA: DE TAITA HILLS

Ooit weleens van Taita gehoord? Nee? We don’t blame you, zelfs de meeste Kenianen kijken je vragend aan wanneer je over deze bergketen begint. Helemaal off-the-beaten-track dus! Bizar genoeg kent bijna niemand dit smaragdgroene pareltje, terwijl het absoluut de moeite waard is.

Auteur:

VIJFTIG TINTEN GROEN IN KENIA!

Ooit weleens van Taita gehoord? Nee? We don’t blame you, zelfs de meeste Kenianen kijken je vragend aan wanneer je over deze bergketen begint. Helemaal off-the-beaten-track dus! Bizar genoeg kent bijna niemand dit smaragdgroene pareltje, terwijl het absoluut de moeite waard is. Daarnaast is het ook nog eens een stop die aan de gloednieuwe treinroute tussen Nairobi en Mombasa ligt. Do we need to say more? Het Taita volk is mega vriendelijk, je bent hoogstwaarschijnlijk de enige toerist en de natuur is out of this world. Groene heuvels die zich tot in de verre verte uitstrekken – je waant je bijna in Indonesië – en compleet verschillende ecosystemen op een steenworp afstand. Dit is vijftig tinten groen in Kenia!

TAITA WAT?

Welcome to the Taita Hills, het land van de Bantu tribe! Meer dan honderd miljoen jaar (!) geleden werden deze heuvels gevormd en waren ze bedekt met uitgestrekte regenwouden. Na verloop van tijd veranderde het omliggende landschap in dorre savanne, waardoor er kleine eilandjes ontstonden van tropische regenwouden. Dit gebied heeft dan ook gigantisch veel verschillende flora en fauna, lekker beestjes en plantjes spotten dus! De uitzichten over het groene landschap worden afgewisseld met de oranje savannen van Tsavo, het nationale park waar de Taita Hills aan grenzen. Idyllisch? Dat kun je wel stellen ja!

abseilen-taita-hills

ALLEMAAL LEUK EN AARDIG, MAAR WAT KUN JE ER DOEN?

Dat we deze plek een verborgen groene parel noemen is niet voor niets, je kunt hier namelijk op toverachtig mooie hikes. Wie had ooit gedacht dat Afrika zo groen kon zijn! Beklim de heuvels, bezichtig de schattige dorpjes on the way en vier je aankomst op de heuvel (of berg, voor onze Nederlandse begrippen) met een ijskoud Tuskertje. Niets smaakt zo goed als een biertje na een ijverige inspanning.

taita-hills-kenia-eten

Dus… je hebt de top bereikt. Wat nu? Je kunt met Charlie’s Travels je honger naar avontuur flink stillen door te abseilen van één van de Taita heuvels. Eindeloos groene landschappen plus gierende adrenaline op grote hoogte: naar beneden sjezen wordt echt niet veel beter dan dit. Na deze retespannende activiteit stap je achterop de boda en brommer je door de authentieke dorpjes van Taita-Taveta. Heerlijk lokaal lunchen (een bord sukuma wiki met kachumbari en chapatis) en ook nog even cultuur snuiven onderweg. Je vindt hier namelijk de speciale Kenyatta caves, de grotten waar de vader van de huidige president ondergedoken zat tijdens de Mau Mau opstand. Spannend! Nog steeds niet moe? Spring dan op de mountainbike en verken als een echte Hollander de groene omgeving op de fiets.

Benieuwd naar Kenia?

HET TAITA VOLK IS MEGA VRIENDELIJK, JE BENT HOOGSTWAARSCHIJNLIJK DE ENIGE TOERIST EN DE NATUUR IS OUT OF THIS WORLD.

TWEE ACCOMMODATIES DIE JE NIET SNEL ZAL VERGETEN

Naast de flabbergasting views en lokale gastvrijheid waar je u tegen zegt, kun je in de Taita Hills ook nog eens twee onvergetelijke (zoetsappig én waar) verblijfsopties vinden. Zo ligt aan de voet van de heuvels het huis van Mama Rose. Dit is een échte Keniaanse powervrouw, die speciaal voor Charlie’s Travellers haar huishouden openstelt als homestay. Partnerships aangaan met locals vinden wij heel belangrijk, want dit draagt bij aan het sociale en economische welzijn van de gemeenschap. Daarnaast is het een mega authentieke ervaring: samen koken, wandelen op haar shamba’s, kletsen in de keuken met de hele familie en wakker worden met de Kilimanjaro op de horizon. Wie gaat er nu nog in een dertien-in-een-dozijn hotelletje bivakkeren, wanneer er zo’n pure Afrika-experience te kiezen is?

 

Charles-Mama Rose

Maar dat is nog niet alles. Wanneer je echt op zoek bent naar next level duurzaamheid, dan hebben wij een heel speciaal verblijf voor je: het Taita eco-house. Het ‘Biogas Taita Project‘ werd opgezet in 2009 door de Duitse Qui, die op zoek was naar een alternatieve bron van energie voor de lokale gemeenschap. Supervooruitstrevende energiemethodes in the middle of nowhere in Kenia, wie had dat gedacht! En het leukste: je kunt er via Charlie’s Travels verblijven en zelf meemaken hoe het leven in een eco-house eraan toe gaat. Zonne-energie, biogas, speciale compost tuintjes: sustainability ten top! Wie weet steek je er zelf ook nog wat van op voor je eigen Hollandse stulpje.

de-groene-parel

HOE KOM JE ER?

Sinds 2017 kun je in plaats van een vervuilende binnenlandse vlucht de sneltrein nemen tussen Nairobi en Mombasa. Lekker sustainable, daar houden we van! Deze trein vertrekt stipt op tijd en je kunt er zeker van zijn dat je zo efficiënt mogelijk naar je bestemming wordt gebracht. Niet voor niets, want dit project wordt gefinancierd en gerund door de Chinezen. Bij het stadje Voi stap je uit, vanwaar je binnen een uurtje bij de groene Taita Hills bent. Het is natuurlijk ook mogelijk om op eigen initiatief met de auto naar deze verborgen groene parel te rijden.

Combineer deze bestemming met booming Nairobi, de uitgestrekte savanne van Lumo en tropische kuststad Mombasa: een super afwisselende trip door Kenia. Wij zouden het wel weten…backpack op, treintje in en gaan met die banaan!

Deze blog maakt onderdeel uit van Africa Inside Out.

Ben jij ook wel in voor deze off-the-beaten-track bestemming? Lekker dan! Hier vind je meer informatie over deze treinroute. En hier vind je meer informatie over de mooie Taita Hills!

Inhoud

HEBT U VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA-EXPERTS?

JE ZULT DEZE BLOGS OOK LEUK VINDEN:

TRAVELSTORY: Geraldine Kemper ontdekte samen met haar vriend het mooie Kenia

ALLEEN OF MET HET GEZIN OP GROEPSREIS? ALLE 5 VOORDELEN OP EEN RIJTJE

MET HET GEZIN NAAR HET WONDERLIJKE AFRIKA