De Keniaanse meme die werkelijk niemand begrijpt

Zoals jullie misschien wel weten waren vorige week de Keniaanse verkiezingen (als je hier niks van weet, lees dan deze blog). De internationale media had het over een verscheurd land onder grote politieke druk, en hoewel dat – deels – waar is, was er op de dag van de verkiezingen zelf één persoon die al deze spanning en verdeeldheid oversteeg, en een verbindende factor vormde voor alle Kenianen.

Kenia is in de ban van de Githeri Man. De Githeri wat? Ok, eerst even de context.

De Githeri Man

Deze held is een man die rustig zijn roes stond weg te smikkelen in de rij voor het stemloket. De rijen om te stemmen kunnen wachttijden hebben tot 6 uur, en dan is het natuurlijk jammer als je er ergens halverwege achter komt dat je vergaat van de honger en niets te eten bij je hebt. Deze meneer vroeg omstanders zijn kostbare plek te bewaken terwijl hij op zoek ging naar iets lekkers. Githeri is een typisch Keniaans gerecht, bestaand uit een mix van bonen en mais, en wordt in vrijwel elke lokale vreetkiet verkocht. Terwijl hij gelukzalig en gedachteloos zijn lunch uit een plastic zakje (!) opat werd hij door een omstander gefotografeerd. Kenianen op twitter pikten het op, and a meme was born.

In de trend van de the walking Leonardo DiCaprio werd de beste man, die nog een aantal dagen onvindbaar leek te zijn, in elke mogelijke situatie geshopt. Van Trump tot Kim K, overal duiken Martin Kamotho – z’n echte naam – en z’n plastic zakje githeri op. Zit er een daadwerkelijke boodschap achter? Nee. Heeft het wat verlichting gebracht in een voor veel Kenianen spannende tijd? Zeker! Daarom, from Kenya to the world, presenteer ik u: de Githeri Man. 

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over De Keniaanse meme die werkelijk niemand begrijpt?
Powered by