De magische Maji Moto hot springs in Tanzania

Stap voor stap sleep je jezelf voort door het dorre, droge woestijn landschap. Wanneer je hoopvol je lege waterfles boven je mond ondersteboven houdt, valt er één druppel op je tong. Net wanneer je denkt van de hitte en dorst plat op je muil te gaan, zie je het opeens: een oase. Midden in de eindeloze vlaktes doemt een groen stukje jungle op, met kraakhelder water. Hallelujah, gered!

Een fata morgana: we kennen het fenomeen allemaal wel uit de boeken over de dappere woestijnreizigers. Meestal is het de hitte die met je verbeelding speelt en word je blij gemaakt met een dode mus wanneer je de ‘oase’ dan eindelijk  bereikt. De Maji Moto hot springs, middenin de dorre vlaktes van noordelijk Tanzania, heeft met zijn magisch blauwe water, vriendelijke visjes en tropische vegetatie veel weg van zo’n fata morgana. Maar wanneer je met een touw het water inslingert, weet je: Maji Moto is écht.

maji moto hotsprings
maji moto hotsprings

Wat zijn die Maji Moto hot springs?

We kennen allemaal wel de legendarische Kilimanjaro, die in het noorden van Tanzania op een bijna koninklijke manier boven de wolken uittorent. Vlakbij de Kilimanjaro heb je de stadjes Arusha en Moshi, vanuit waar je een dagtripje naar de Maji Moto hot springs kan maken. Het is een flinke rit, dwars door droog en dor landschap met hier en daar een verdwaald dorpje. Na ongeveer 35 minuten heel stoer off-road rijden, doemt er ineens een mysterieus stukje oerwoud op, dat in schril contrast staat met de droge vlakten. De magische Maji Moto hot springs..

Maji Moto betekent letterlijk heet water in Swahili. Een vrij logische naam dus, voor een hot spring. Het water van deze verstopte parel lijkt haast op te lichten in een azuurblauwe kleur, en wanneer je erin drijft en omhoog kijkt naar de bladeren van tropische bomen boven je, kun je je niet voorstellen dat je je in een verder vrij droge omgeving bevindt. Kleine, schattige visjes knabbelen aan je tenen, terwijl je door het kraakheldere water met perfecte temperatuur zwemt. Niet te heet, niet te koud: je wil er nooit meer uit! Misschien alleen om met het slingertouw jezelf als Tarzan gelijk weer terug het water in te lanceren. Of durf je het aan om in de hoogste tak te klimmen en van 15 meter hoog de bron weer in te springen?

Zo’n oase midden in de droogte… Hoe kan dat dan?

Hoe magisch de Maji Moto hotspring in Tanzania dan wel mag lijken, er is een logische verklaring voor deze bijzondere verschijning. Onder onze voeten bevinden zich aardplaten, die constant in beweging zijn. Wanneer deze platen uit elkaar bewegen, ontstaat er dus een breuk die langzaam steeds groter wordt. Zo’n breuk is er dus ook in Oost-Afrika, van Ethiopië  tot aan Mozambique. Een bewegende breuk zorgt voor allerlei activiteiten onder de platen, zoals het ontstaan van heet magma. Wanneer dat omhoog borrelt, krijg je vulkanen zoals de fameuze Kilimanjaro.

De Maji Moto hot springs liggen dus ook op deze breuk. Het water warmt op door het hete gesteente waarmee het in aanraking komt. Daarnaast stroomt een ondergrondse stroom warm water helemaal vanaf de Kili naar de Maji Moto. Je voelt die stroming dan ook duidelijk wanneer je lekker aan het badderen bent. En de groene mini jungle? Tja, waar water is, is life! En zo ontstaat dit prachtige kunstwerkje van Moeder Natuur.

maji moto hotsprings kilimanjaro charles

Wc-hok en friettent

Zo’n magische plek als de Maji Moto hot springs in Tanzania blijft natuurlijk niet onopgemerkt. Vaak is er een gezellige mix van toeristen en buurtbewoners die lekker komen plonzen. Wil je wat minder mensen, meer rust en meer kans op slingerende aapjes in de bomen? Ga dan doordeweeks, in plaats van in het weekend. Er is een entreeprijs van een paar centen, en in ruil krijg je naast de waanzinnige hot springs een wc-hokje, kleedhokje en een slappe friettent. Handig als je maag begint te rommelen en néé, zelfs Tanzaniaanse patat doet niet af aan de magische spark van Maji Moto! Ben je nu helemaal betoverd en is één dag Maji Moto niet genoeg? Pak dan je tentje in en gooi deze op in de schaduw van de bomen!

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Sounds good? Wil je stoppen met wegdromen bij dit soort magische plekken, en deze dromen waarmaken? Wij zitten klaar achter deze chat en helpen je hier graag mee verder.