De Okavango Delta Botswana

Een natuurgebied met een mythische bijklank; de Okavango Delta, Botswana. Deze lastig te bereiken binnenlandse delta is de grootste ter wereld – een delta is de monding van een rivier. Het slib dat de rivier hier afzet houdt het water tegen en daardoor ontstaat er een meer of in dit geval iets dat meer een moeras. De naam delta is bedacht door de Griekse historicus Herodotus, die vondt dat de delta van de Nijl op de Griekse letter delta (Δ) leek. De Okavango Delta voldoet aan het slib-principe maar heeft niet echt een driehoekige vorm, eerder een soort graaiende heksenhand. 

Bewoners van de Okavango Delta in Botswana

De Okavango Delta voorziet de Kalahari woestijn van water. En dat is maar goed ook want hierdoor is de Okavango Delta in Botswana een hele vette vruchtbare plek waar olifantenbuffels, nijlpaarden, litschiewaterbokken, lierantilopen, blauwe gnoesgiraffen, nijlkrokodillen, de kalahari leeuw, cheetas, luipaarden, hyena’s, wilde honden, grote koedoes, sabelantilopes, zwarte én witte neushoornswatervaranenzebra’s, wilde zwijnen en bavianen wonen. Daarnaast komen er meer dan 400 verschillende vogels voor zoals de Afrikaanse zeearend, grijze kroonkranen, maraboes en heilige ibissen. Vogelen maar dus! Dit is al een heel vet lijstje maar ook de homo sapiens -ja jij en ik dus- heeft haar weg naar dit natuurgebied al eeuwen geleden gevonden.

Hambukushu, Dceriku, Wayeyi en de San; allemaal stammen die al eeuwenlang leven van de visserij -voornamelijk de San- landbouw, jagen en het verzamelen van wilde planten. Er zijn nog wel kleine gemeenschappen waar deze ‘bushmen’ in de oude traditie leven. Echter, de meeste lopen gewoon in een Levi’s 501 rond, hebben een Facebook account die ze volplempen met foto’s van hun motortjes via hun smartphone. Hun kinderen worden ingeënt en gaan in een school uniform naar school.

Wat kan jij doen in de Okavango Delta in Botswana?

De Okavango Delta is off the beaten track omdat het letterlijk heel off track is. Door het moeras is het lastig je te verplaatsen en wil je toch een beetje tempo in je reis hebben dan moet je vliegen, wat een nogal kostbare operatie is. Lekker voor ons want er zijn ook andere avontuurlijke opties. Je kan in een mokoro -uitgehakte boomstam- prima dobberen van A naar B. En met die A’s & B’s gaan we je hieronder even lekker maken….
zonsondergang botswana

Moremi Game Reserve

Vanaf Maun rij je naar Okavango Pan Delta en vandaar eventueel naar het Moremi Game Reserve. Safari ten top; Moremi beslaat een derde van de delta. In sommige delen van het park mag je zelf rijden, en dat is echt wel een bucket lister!!! Tussen al die bijzonder bewoners van Moremi is het moeilijk voor te stellen dat jij je ooit weer alleen tussen de mussen, duiven, koeien en the usual pets zult begeven in het NL’se. Ook kan je hier de befaamde watervliegtuigjes pakken; not cheap, but hey, are you?

Croc diving

En ben je echt helemaal krokodil leipo, glij dan het water in met een duikfles op je rug, ready to rumble in de diepe wateren met deze creepy reptielen. Heel erg off the beaten track & heel erg doodeng als je het mij vraagt….

Paardrijdend een giraffe inhalen

Niet voor de paarden fobisten onder ons; maarrrrr ik – die dus niet van crocs houdt maar dan weer wel van paarden – vind dit de vetste experience ever. Galoppeer door het water, ga harder dan de giraffes en wordt 1 met dat gespierde prachtige paard tussen je benen. Voor de liefhebbers een droom die uitkomt. En… omdat je op een paard zit benader je veel andere dieren makkelijker dan vanuit welk ander mensenhand vervaardigd voertuig ook. Je kan voor een aantal uur maar ook voor een paar dagen op je ros de delta verkennen. Hortsjik Go!

Zet je tent op in één van de duizenden onbewoonde eilandjes

Duizenden eilandjes telt de Pan. Ga alleen, laat je brengen met de speedboot, kano er zelf heen, draaf er op je paard naartoe, neem een ULM… Het maakt niet uit in welke setting je tot deze ultieme ervaring komt; slaap tussen de zebra’s of who knowssss…. Deze nachten zijn spannend, onvergetelijk en vast ook erg vruchtbaar… Sueno con los Angelitos….

Doe als prins Harry; kook in de bush

Prins Harry heeft bestwel smaak, check die Meghan maar…. Maar hij neemt zijn meisjes ook graag mee naar de Okavanga Delta, meisjes ja, want voor Meghan was ie er ook al een met zijn ex-liefje geweest… En dan zit je dus zo samen onder een Baobab boom te dineren. Vers van de barbecue, geroosterd visje, of misschien een krokodillen biefstuk. Zelf niet zo’n ster in de keuken? Huur een kok. Geniet, enjoy en houd van elkaar….!

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Meer lezen over Botswana? Of ben je al pretty sure en ga je lekker met onze Emke babbelen over deze wereldse trip? Start hier je chat met één van onze Angels.

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over De Okavango Delta Botswana?
Powered by