De Pare Mountains in noordelijk Tanzania: rural life in de bergen

In het noorden van Tanzania vind je het Pare-gebergte en het nabijgelegen Lake Jipe, dat pal op de Keniaans-Tanzaniaanse grens ligt. Ga helemaal off the beaten track in de schitterende, ongerepte natuur in dit gebied, en ervaar het Tanzaniaanse plattelandsleven!

– door Charlotte Simons

De Pare mountains en Lake Jipe

De Pare Mountains en het nabijgelegen Lake Jipe liggen niet eens zo heel ver bij het veel bekendere Usambara-gebergte vandaan (waar wij ook trips heen bieden!), en toch wordt dit deel van de regio vrijwel altijd overgeslagen door reizigers. Jammer, vinden wij – want de Pare Mountains doen qua schoonheid echt niet onder aan de Usambara Mountains. Als je echt een hiker van het eerste uur bent, is het natuurlijk ook een aanrader om de Usambara- en Pare-gebergtes met elkaar te combineren.

Wat maakt de Pare Mountains volgens ons een dikke aanrader?

Wil je tijdens je reis lekker off the beaten track gaan en ben je sowieso al van plan noordelijk Tanzania te gaan bezoeken, dan zijn de Pare-bergen zeker een aanrader om aan je reisroute toe te voegen. Het is hier extreem vruchtbaar en dus supergroen, qua temperatuur is het er goed vertoeven, en de bevolking ontvangt je met open armen.

Hiken is natuurlijk een must als je hier bent, maar vergeet ook niet soms even stil te staan, de frisse berglucht in te ademen en het authentieke, Tanzaniaanse bergleven in je op te nemen. Dit is Tanzania zonder alle safaribombarie, rauw, zoals je het op de drukbezochte, toeristische plekken niet meer gaat vinden.

Wie wonen hier?

De Pare Mountains worden vooral bewoond door de (Wa)pare-bevolkingsgroep, al hebben veel van hen zich door de jaren heen in de nabijgelegen stad Moshi gevestigd. (Over Moshi schreven we eerder al een blogpost, die je hier kunt lezen.) De Pare-bevolkingsgroep kan weer onderverdeeld worden in twee subgroepen: enerzijds zijn er de Ugweno, die Gweno spreken en doorgaans in het noorden van het Pare-gebergte wonen; anderzijds zijn er de Usangi in het zuiden, die Chasu spreken.

De Wapare produceren tegenwoordig vooral thee, koffie, sisal (een vezelsoort die vooral gebruikt wordt om touw van te maken) en kinabast (een versterkend middel dat afkomstig is van een plant die in deze regio groeit).

Een typisch Pare-gerecht is makande: een soort stoofpot met als ingrediënten onder andere maïs, rode bonen, uien en tomaten. Superlekker, en zeker leuk om te proberen als je te gast ben in dit gebied.

“Als je er hier een paar van drinkt, spreek je in no time vloeiend Swahili.”

To do in and around het Pare-gebergte

Een lokale alcoholbrouwerij bezoeken

In de Pare-bergen heb je de mogelijkheid een alcoholbrouwerij te bezoeken. De alchol die hier wordt gebrouwen is geliefd onder de lokale bevolking, omdat het een stuk goedkoper is dan het bier dat in de wijde omtrek verkrijgbaar is. Tel daarbij op dat dit zelfgebrouwen drankje ook een stúk sterker is dan het gemiddelde pintje. Wij brachten deze plek een bezoekje om negen uur ‘s ochtends, wat niet per se het beste idee van de week was. Onze gids Amani, die zelf uit dit gebied komt, wist het goed samen te vatten: “Als je er hier een paar van drinkt, spreek je in no time vloeiend Swahili.” Wij kunnen dit bevestigen. Neem jij er ook eentje?

Verblijven in de leukste accommodatie

Tijdens onze recente reis naar het Pare-gebergte deed onze gids Amani niet alleen verwoede pogingen ons dronken te voeren, hij had ook een wel héél bijzonder onderkomen voor ons geregeld: Lomwe Secondary School, in het plaatsje Usangi.

En ook jij kunt hier een nachtje verblijven, als je besluit deze regio een bezoek te brengen. Omringd door het gezellige lawaai van de studenten sleep je je tas een stukje de heuvel op naar de guesthouse, om daar ‘s avonds van een heerlijk Pare-diner te genieten.

Ronddobberen in je kano op Lake Jipe

De Pare Mountains zijn goed te combineren met een kanotocht op Lake Jipe, een relatief klein meer dat zich deels in Tanzania en deels in Kenia bevindt. Bijna iedereen die in het omringende gebied woont is van de visserij afhankelijk. Lake Jipe wordt omringd door grote hoeveelheden riet, waar je doorheen kanoot voor je uiteindelijk op het meer belandt. Het water trekt ook veel olifanten aan, die hier regelmatig komen drinken. En nou maar hopen dat je zoveel geluk hebt ze te spotten!

Oh, en wist je dat er in Lake Jipe zelfs een speciale tilapiafilet te vinden is? De – hoe kan het ook anders – Jipe-tilapia. Als je na je kanotocht met hulp van je gids wat rondvraagt, kun je er zo eentje kopen. Verser ga je je vis echt niet krijgen.

Een duik nemen in de waterval

Tijdens onze recente reis door Tanzania zijn we met ons team langs heel wat schitterende watervallen gekomen, de ene nog mooier dan de ander, en vrijwel allemaal goed verstopt door de omringende natuur. Ook in de buurt van de Pare Mountains ligt een echt pareltje – leuk om mee te pakken als je van plan bent vanuit de Pare-bergen richting de kust te gaan rijden! Informeer bij ons, en we zetten ‘m op je itinerary.

Wil jij ook het Tanzaniaanse plattelandsleven ervaren?

Neem contact op met een van onze Afrika-experts en wie weet reis jij binnenkort helemaal off the beaten track in de schitterende en ongerepte natuur in dit gebied.

Duurzaam reizen

Bij Charlie’s staat zo duurzaam mogelijk reizen hoog op het prioriteitenlijstje! Dat houdt in dat we niet alleen op het gebied van milieu ons beste beentje voor zetten, maar we ook op een respectvolle manier omgaan met de bewoners van de gebieden die we bezoeken. Daarnaast willen we een goeie economische impact maken. Wil je meer te weten komen over duurzaam reizen met Charlie’s? Klik dan hier.

Heb jij na het lezen van deze blog ook helemaal zin gekregen om noordelijk Tanzania te bezoeken? De Pare Mountains zijn goed te combineren met bijvoorbeeld een safari door Enduimet Conservancy, een bezoek aan de Nederlandse boerderij Simba Farm Lodge, en het beklimmen van Mount Longido. Wil je meer algemene informatie over Tanzania, klik dan hier. Onze Angels zitten klaar om al je vragen te beantwoorden.

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over De Pare Mountains in noordelijk Tanzania: rural life in de bergen?