De ultieme reistips voor een avontuur

Je gaat naar Afrika! Omdat we ons heel goed kunnen voorstellen dat Afrika net een tandje onbekender en daardoor intimiderender is dan een Azië of Zuid-Amerika, helpen we je graag bij je voorbereidingen met een arsenaal aan ‘local’ reistips. Wat moet je weten voordat je naar Afrika gaat? Dit zijn de reistips voor Afrika!

VISUM

Laten we beginnen met ervoor zorgen dat je het land in komt. Je kunt je visum kopen op het vliegveld, maar handiger is om dit thuis al te fiksen. Als je ervoor kiest om op het vliegveld je visum te kopen moet je zorgen dat je contant geld bij hebt. Opties voor als je gaat reizen:

  • Een Keniaanse single-entry visum
    Met dit visum mag je, binnen drie maanden, meerdere keren Kenia in en uit, zolang je binnen Oost-Afrika blijft (Kenia, Tanzania, Uganda en Rwanda). Dit visum kost je 40€ of $50 en kun je hier aanvragen, en zie hier een handleiding voor het online aanvragen van een visum.
  • Een East Africa visum
    Met dit visum kun je binnen drie maanden vrij reizen door Kenia, Oeganda en Rwanda. Dit visum kost je 100€. Een East Africa visum regel je als je in Kenia begint bij de immigratie daar, en anders via Oeganda en Rwanda hier of hier.

VACCINATIES

De GGD geeft een handig overzicht van welke inentingen je allemaal nodig hebt. DTP, hepatitis A en gele koorts zijn de ‘Big Three’ die je sowieso wel kunt verwachten. Afhankelijk van de lengte van je verblijf en waar in het land je verblijft komen daar eventueel nog bepaalde inentingen bij.

Zorg dat je je gele boekje mee neemt op reis! In landen zoals Oeganda of Zuid-Afrika kom je het land niet in als je deze niet bij je hebt

malaria in kenia

Maatregelen voor malaria

Los van vaccinaties zijn ook anti-mug maatregelen van belang. De malariamug komt niet in heel Oost-Afrika voor, maar neem het zekere voor het onzekere en koop een 30% variant van DEET. Daarnaast kan malaria voorkomen worden door het slikken van je juiste pillen: je kunt hier checken welke van de twee mogelijkheden beter is voor jou.

Drink en eet voorzichtig

Om cholera of andere buik-verwante ziektes te voorkomen spreekt het voor zich dat ‘drinkwater’ hier gelijk staat aan ‘water uit flessen’, en dat een appel met schil en al verorberen zonder ‘m te wassen het risico op cholera aanzienlijk verhoogt. Omdat jouw vertroetelde westerse maag niet 100% bestand is tegen Afrikaans eten is het aan te raden diarreeremmers mee te nemen.

KLIMAAT

Het weer is een belangrijke factor om rekening mee te houden hier. Zoals jullie op het kaartje hieronder kunnen zien is Kenia een heel klimaat-variabel land; klimaatinfo.nl geeft een goed overzicht van alle verschillende gebieden en de bijbehorende weersomstandigheden. Hou rekening met deze verschillen bij het inpakken! Een lekkere legging, lange broek, goede trui en zelfs een handig regenjackie blijken vaak van pas te komen.

Regenseizoenen

Om nog even terug te komen op dat regenjackie; de regenseizoenen. Kenia kent er twee: een langere en meer krachtige moesson van maart t/m eind mei, en een kort regenseizoen in november-december. De maanden na deze periodes zijn het toeristische hoogseizoen. Het land is dan ook op z’n mooist! Alles staat in bloei en is groen, en de zon schijnt weer op volle toeren. Hou dus wel, mocht je een trip plannen voor in de maanden juni/december, rekening met de bijkomende hoogseizoen-prijzen.

Afrikaanse zon

De laatste factor (pun intended) die ik nog graag wil benoemen is de zon. De zonneschijn hier is wel even andere koek dan een waterig najaarszonnetje op het strand van Scheveningen;  vergeet dus niet je factor 30/50 en eventuele zonnekleppen in te pakken!

VEILIGHEID

Dit is grotendeels gebaseerd op gezond verstand: loop niet in het donker over straat, vermijd de slechte buurten (tenzij onder begeleiding van gidsen), en pas je kleding en sieraden aan op de buurt waar je je bevindt. Doe dit, en dan zul je zien dat Nairobi echt niet zo slecht is als je misschien had verwacht, maar booming met leuke restaurants, gave bars, en hippe koffietenten.

Tip: in steden als Nairobi en Kigali is Uber razend populair. Zet je Uber app dus op actief.

GELDZAKEN

Kenia

In Kenia betalen ze met de Keniaanse shilling, in de volksmond ook wel bob genoemd.

1 euro staat ongeveer gelijk aan 124 shilling, dus dat is makkelijker omrekenen: de komma twee plaatsen verschuiven, en jezelf 20% korting geven! Vind hier een overzicht van de andere Afrikaanse valuta.

Pinnen in Afrika

Allereerst: zet je bankpas op internationaal. Vervolgens: een bank waar je vrijwel altijd kan pinnen in Oost-Afrika is Barclays. Zorg dat, elke keer als je pint, je het maximale bedrag opneemt. Geld pinnen kost namelijk gemiddeld €5.

Afdingen

Afdingen is hier een spel zonder verliezers. Accepteer nooit de prijs die ergens voor staat, en ga in plaats daarvan de ‘strijd’ aan met de marktkooplui.

PAKLIJST

In conclusie: wat is handig om bij je te hebben in Afrika? Wat kun je wel thuis laten liggen, en wat moet eigenlijk nog voor je paspoort de koffer in? No stress required; we zetten het netjes voor je op een rijtje. De mannen redden zich waarschijnlijk prima met drie schone onderbroeken en een extra shirt, maar voor vrouwen hebben we – just to be sure – een paklijst gemaakt (mannen kunnen deze alsnog als inspiratie gebruiken natuurlijk). Hier staat alles in (m.u.v. sokken, ondergoed en basisbehoeften) waarvan wij denken dat het handig of zelfs noodzakelijk is om bij je te hebben.

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Al het bovenstaande klinkt misschien lichtelijk angstaanjagend, maar we kunnen je verzekeren: in de praktijk valt het reuze mee: haal je prikken, slik je pillen, en gebruik dat mooie koppie van je, en dan kan er vrij weinig fout gaan.

Safari Njema, see you in Africa!

Cheers,

Charlie’s Travels

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over Dit moet je weten als je naar Afrika gaat: de ultieme reistips voor een avontuur?
Powered by