WAT TE DOEN IN ARUSHA?

Arusha is een gemoedelijk stadje in het noorden van Tanzania, dat door vrijwel alle toeristen die hier langskomen alleen gebruikt wordt als doorreisplaats naar safariparken. Zonde! Wij tippen je de leukste plekjes in Arusha. – door Charlotte Simons

Auteur:

ARUSHA IS MEER DAN EEN DOORREISPLAATS

Arusha staat vooral bekend als doorreisplaats. De stad ligt namelijk heel dichtbij het Northern Safari Circuit: een circuit dat alle bekende safariparken met een enorme hoeveelheid wildlife behelst. Denk aan de Ngorongoro-krater, Lake Manyara en de Serengeti. Door al Charlie’s reizen door Tanzania wist hij dat het noorden veel meer te bieden heeft dan alleen maar safari. Raden we je aan om het noordelijke circuit helemaal over te slaan? Nee, dat niet! Maar Arusha is leuk genoeg om één of twee dagen te blijven hangen, om vervolgens alsnog door te gaan naar de Serengeti, Great Migration of Mount Kilimanjaro. In deze blog lees je over de leukste plekjes in Arusha.

DE LOKALE MARKT MIDDENIN DE STAD

Een markt? Pfft, saai, ik heb wel betere dingen te doen tijdens mijn reis in Tanzania, denk je misschien op het eerste gezicht. Maar wacht eens even, markten in Sub-Sahara Afrika zijn echt van een andere orde dan de markten die wij kennen in Nederland. Je wordt hier overweldigd door honderden verschillende geuren en kleuren, overal wordt druk onderhandeld over prijzen in het Swahili, en nergens ga je verser fruit vinden dan op markten als deze; kortom, je wordt hier even volledig overweldigd door alle indrukken die in één keer op je afkomen.

 

Sla deze superfotogenieke markt dus zeker niet over als je Arusha een bezoekje brengt! Eén tip: de Arushanen zijn er – logisch, ook – niet van gediend als je hen zonder toestemming een camera in het gezicht duwt om even wat kiekjes te schieten. Vraag van tevoren dus altijd even toestemming, en voorkom op die manier onnodige spanningen. “Ninaweza kupiga picha?” Zo vraag je in het Swahili of je een foto mag nemen. Wordt die vraag met “hapana” beantwoord, loop dan lekker door; als je “ndiyo” te horen krijgt, kun je erop losgaan met je camera.

Benieuwd naar Tanzania?

DE SAPUK WATERFALL

Omdat Arusha toch vooral als doorreisplaats wordt gebruikt om alle prachtige natuur te bekijken vlakbij de Tanzaniaans-Keniaanse grens, wordt de natuur rondom de stad zelf vrijwel standaard overgeslagen. Doodzonde, want dan mis je dingen als de Sapuk Waterfall!

Maar weinig reizigers zijn op de hoogte van het bestaan van deze waterval, wat als gevolg heeft dat je deze plek vrijwel gegarandeerd helemaal voor jezelf hebt. Niet verkeerd, toch? Als je in Arusha wat rondvraagt naar de precieze ligging van deze oase, ben je er zo! Vijf minuten met de motortaxi vanuit Arusha naar de bossen rondom Mount Meru, nog eventjes omhoog hiken en voilà: een schitterend stukje natuur dat voor heel even helemaal voor jou alleen is! Onze Charlie heeft deze plek in ieder geval dik goedgekeurd.

Water Fall

JE WORDT HIER EVEN VOLLEDIG OVERWELDIGD DOOR ALLE INDRUKKEN DIE IN ÉÉN KEER OP JE AFKOMEN.

CLUB VIA VIA

Omdat er in Arusha veel NGO’s gevestigd zijn, betekent dit dat er ook een hoop westerse vrijwilligers in en rondom de stad ronddwalen. Hun favoriete hangplek? Dat is ongetwijfeld Via Via! Deze tent staat in Arusha en omstreken bekend als dé plek waar enorm veel prille liefdesverhalen zijn ontstaan tussen westerse, vrouwelijke volunteers en jonge Tanzanianen van het mannelijke geslacht, die vervolgens weer safaribedrijfjes beginnen met z’n tweetjes. Als je Via Via een bezoekje brengt, zul je gegarandeerd getuige zijn van één of meerdere paringsdansen tussen deze twee groepen mensen.

Kom hier op donderdagen of in het weekend om een dansje te wagen, dan is het hier eigenlijk altijd tot de nok toe gevuld en zul je je geen moment vervelen. Je kunt hier ook een pizzaatje of twee weghappen, al zullen wij je eerder aanraden om voor echt lekker eten naar bijvoorbeeld The Blue Heron te gaan.

Menu

CULTURAL HERITAGE CENTER

Middenin de stad vind je de overweldigend grote kunstgalerij Cultural Heritage Center. We moeten toegeven dat wij er van tevoren – ondanks het imposante uiterlijk van dit museum – ook onze bedenkingen bij hadden. Stiekem gingen we er vanuit dat je hier vooral terecht kunt voor veel te dure Maasai-prullaria. Joke’s on us, want we hadden het echt niet fouter kunnen hebben: deze galerij biedt een podium aan gevestigde en beginnende kunstenaars, die stuk voor stuk allemaal vreselijk getalenteerd zijn. De echte kunstliefhebber kan hier zonder enige moeite drie volle dagen spenderen; wij brachten in totaal zo’n anderhalf uur door in de galerij, en hadden nog maar een fractie gezien van wat er allemaal te bekeken viel. ’t Wordt alleen wel wat lastig om de schilderijen die hier verkocht worden heelhuids thuis te krijgen in je reiskoffertje, maar daar draait de echte liefhebber zijn hand niet voor om.

Art Gallery

THE BLUE HERON

We noemden ‘m net al even: restaurant The Blue Heron, waar je vanuit het centrum na een kort ritje op de taxibrommer zo bent. Dit eettentje wordt omgeven door groen en je waant je hier, ondanks het feit dat je vlakbij de stad zit, toch even in een supervruchtbare oase. Onder het genot van een biertje of cocktail laat je hier alle indrukken van die dag op je inwerken.

Het interieur is heel kleurrijk (en die lekkere kussens waar je in weg kunt ploffen zijn ook niet verkeerd), en het restaurant beschikt over een prachtige tuin, waar je makkelijk een paar uurtjes in door kunt brengen. Ook het eten dat we hier geserveerd kregen was top notch, met meer dan genoeg vegetarische opties. Ben je uit op een authentieke, Tanzaniaanse ervaring, dan is The Blue Heron alleen niet de meest geschikte plek; je wordt hier toch vooral omringd door expats en medereizigers. In dat geval raden we je aan lekker wat streetfood te happen op straat. Kost geen fluit, en niet minder lekker!

Deze blog maakt onderdeel uit van Africa Inside Out.

Instagram

Inhoud

HEBT U VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA-EXPERTS?

JE ZULT DEZE BLOGS OOK LEUK VINDEN:

TRAVELSTORY: Geraldine Kemper ontdekte samen met haar vriend het mooie Kenia

ALLEEN OF MET HET GEZIN OP GROEPSREIS? ALLE 5 VOORDELEN OP EEN RIJTJE

MET HET GEZIN NAAR HET WONDERLIJKE AFRIKA