✔️ Super flexibele voorwaarden – ✔️ Verantwoord toerisme – ✔️ 100% verzekerd op reis

DOOR KENIA REIZEN MET KINDEREN: DE VEELGESTELDE VRAGEN

Terroristische aanslagen, malaria, lange afstanden, ziektes, slechte hygiëne, onvriendelijke mensen, vies en duur. Dit is nog maar een greep van de vooroordelen van veel mensen, waarom Afrika niet de eerste keus is om naartoe te reizen, en al helemaal niet met kinderen. En toch wonen hier zoveel niet-Afrikanen! Zij wonen hier niet alleen, de meesten zijn ook nog eens verliefd geworden op het continent! Samen met andere Nederlandse ouders die in Kenia wonen, schreef ik deze blog voor de blogserie ‘Kenia met kinderen’. – door Fonda Ruiter

NEDERLANDSE OUDERS WOONACHTIG IN KENIA HIER AAN HET WOORD LATEN.

Neem mijzelf bijvoorbeeld, ik ben een 30+, nuchtere, no-nonsens Nederlandse vrouw. Gewoon zo’n 13 in een dozijn: ik had je buurvrouw kunnen zijn. Met het enige verschil dat ik dus vijf jaar geleden naar Kenia verhuisd ben. Ik had hier een baan aangeboden gekregen, en had vooraf bedacht dat ik na een jaar wel ergens anders heen zou waaien. Want ik heb niks met een grote, vieze en chaotische stad als Nairobi. En ook niet met Kenia. Dacht ik! Vijf jaar, drie banen en twee kinderen later zit ik hier nog steeds! Ook ik ben verliefd geworden op Kenia. En ja, mijn twee meiden zijn hier geboren en ik kan ze geen betere omgeving wensen om in op te groeien als in Kenia.

In deze blogserie over reizen met kinderen in Kenia kost het me weinig moeite om de geweldige kant van dit schitterende land te laten zien. Maar elke ouder weet dat er heel wat meer bij komt kijken als je op vakantie gaat met klein, middelgroot of groot grut. Vandaar dat we de experts, Nederlandse ouders woonachtig in Kenia, hier aan het woord laten over de praktische zaken.

Speeltuin

VANAF WELKE LEEFTIJD KAN IK MIJN KIND MEENEMEN NAAR KENIA?

Hier zijn de ouders het unaniem over eens: er zit geen leeftijdsgrens aan. Veel van de ondervraagde ouders hebben van jongs af aan hun kinderen hier opgevoed of hun kids zijn hier geboren. Dus zelfs voor de allerkleinsten zien zij geen bezwaar om in Kenia te zijn.

“Praktisch gezien”, zegt Annemarie, “is het misschien makkelijk als je kind zindelijk is, of nog maar één slaapje per dag doet, of liever helemaal niet meer overdag slaapt. Je hoeft er dan minder rekening mee te houden”. Maar hoeveel ouders hebben niet naar de auto gegrepen als hun kind weer eens niet wilde slapen of tot het ontroostbare aan het huilen was? De hobbelige wegen van Kenia werken dan juist heel slaapverwekkend, ideaal tijdens de langere afstanden! Vaak hoor je dat je wil wachten tot je kind de basisschoolleeftijd heeft, zodat het wat meer meekrijgt van de dieren en de omgeving. Zeer valide punt, maar dat is natuurlijk niet anders in Thailand, Frankrijk of de Utrechtse Heuvelrug.

De Keniaanse regering is eigenlijk heel uitnodigend voor families. Zo hoeven kinderen onder de 16 jaar geen visum te hebben en zijn de entreekosten voor de National Parken voor kids de helft goedkoper dan voor volwassenen. Kinderen onder de 3 jaar betalen zelfs helemaal niks!

Snorkelen

HOE ZIT DAT DAN MET DAT GEHOBBEL IN DE AUTO?

Ja, wil je wat van Kenia zien, dan is het onvermijdelijk dat je flink wat kilometers moet maken. En soms kom je er ook niet onderuit dat de wegen onverhard en stoffig zijn. Gelukkig hebben hier zelfs de meest basic en budget auto’s airco. Zorg ervoor dat je een doek bij de hand hebt om voor het raam te hangen tegen de zon, of om je kind even in te wikkelen mocht je onverhoopt toch midden in een stofwolk terecht komen.

Is je kind kleiner dan 1.35 meter, dan wil je waarschijnlijk graag een autostoeltje hebben. Bij Charlie’s Travels hebben we autostoeltjes zodat je zeker weet dat je kleine niet als een stuiterbal door de auto gaat. Ook zijn er in Kenia een aantal bedrijven die autostoeltjes verhuren, zoals Babymama.

En dan nog het vermaak voor de lange zit-uren… reisspelletjes zijn ideaal. Ze zijn klein en hebben vaak magneetjes zodat de pionnen niet door de auto vliegen bij een hobbel of bocht. Boeken, luister-CD’s of muziek en natuurlijk een opgeladen iPad inclusief opgeladen powerbank. Onmisbaar!

Maar de tip van elke ouder is toch wel een picknickmand. Joep verlaat zijn huis niet zonder een tonijnsalade, want niks is erger dan hongerige kinderen op de achterbank. Zorg er gewoon voor dat je voldoende tijd voor je trip uittrekt zodat je er om de paar uur even uit kunt, als is het maar om even een mandazi langs de kant van de weg te halen.

Benieuwd naar al onze bestemmingen?

IEDERE KOK IS MEER DAN BEREID OM EEN VERSE MANGO VOOR JE TE PUREREN OF OM SPECIAAL VOOR JOUW BABY EVEN WAT ZOUTLOZE BROCCOLI TE KOKEN.

Een mandazi is een soort van minder vette oliebol, maar dan vierkant of driehoekig. Ik ben nog geen kind tegen gekomen die dat niet lust! Verder is het typische Keniaanse eten niet echt iets om te vermelden op je ansichtkaart naar huis. Misschien dat jouw kind ugali en sukuma wiki wel lekker vindt, maar over het algemeen moet je er denk ik mee opgegroeid zijn. Chapati’s worden hier wel veel gegeten, vanwege de Indiaase invloeden. Soms zit er een wortel in verwerkt, perfect voor de geheime verborgen groentes! Maar over het algemeen is het eten in Kenia redelijk internationaal en niet spicy: er is voor elk wat wils. En je kunt ook gerust je wensen aan de chef-kok doorgegeven, elke kok is meer dan bereid om een verse mango voor je te pureren of om speciaal voor jouw baby even een stronkje broccoli apart te koken zonder toegevoegd zout. Hakuna shida!

eten

MAAR WAT MOET IK DAN ABSOLUUT IN M’N KOFFER STOPPEN?

Eet jouw kind niks anders dan hagelslag of Bebogeen op brood, dan is dat handig om mee te nemen. Er doemen steeds meer Carrefour-filialen op, waardoor het misschien onderhand ook wel hier te verkrijgen is, maar je wilt niet met een jengelend kind aan je been je halve vakantie spenderen met het zoeken naar net dat ene soort dropje waar je kind niet zonder kan. Inpakken dus. Flesvoeding en potjes met babyvoeding is hier te verkrijgen, maar dat drijft de kosten van de vakantie wel ietwat omhoog. Een potje groenten is ideaal om bij je te hebben als back-up, maar wat ik al zei, elke kok is bereid om speciaal voor jouw kleine wat in elkaar te flansen. Wat Joep en Ayan wel uit Nederland over laten vliegen, en wat dus wel handig is om mee te nemen, zijn paracetamol-zetpillen of kauwtabletten, en een neusspray.

Samosa

HOE IS HET MET MIJN NACHTRUST GESTELD?

De zilte zeelucht, het buitenleven, het gehobbel in een auto, ik kan me niet voorstellen dat jouw kind moeite zal hebben met slapen hier. Maar als je kinderen dan om 20u knock-out zijn, wil jij niet op een klein balkonnetje zitten omdat je nergens anders terecht kunt! Alle ouders raden aan om niet voor een hotel te kiezen, maar om voor een privéhuis te gaan. Je hebt meer vrijheid, de kinderen kunnen overdag slapen wanneer nodig, en ‘s avonds kunnen pa en ma lekker met een drankje onder de sterrenhemel zitten, terwijl het kroost gewoon rustig in hun eigen slaapkamer slaapt.

Voor de kleinsten die thuis nog in een ledikantje slapen is in de accommodaties vaak een speciaal bedje aanwezig. En ook klamboe’s hangen overal. Misschien moet je kind er even aan wennen, maar liever dat dan dat ze midden in de nacht ineens naast je staan en je op muggenjacht moet.

peuter

OVER MUGGEN GESPROKEN, HOE ZIT HET MET DE MALARIA DAN? OF ANDERE ZIEKTEN?

Ja, malaria is hier inderdaad nog wel en uiteraard wil je je kind daar tegen beschermen. Maar Kenia is zo groot: niet overal vliegt de vrouwelijke Anopheles rond. Je kunt nog steeds met gemak 3 weken een supervakantie hebben zonder een voet in een malariagebied gezet te hebben. Geef je toch de voorkeur aan de zuidkust in plaats van de noordkust, dan zullen je kinderen profylaxe moeten slikken. Ramen dicht vanaf een uurtje of 3 ‘s middags, bedekkende kleding aan wanneer de zon onder gaat, DEET in de aanslag, steevast slapen onder een klamboe en de kans op een muggenbeet van een geïnfecteerde mug is al flink gereduceerd.

Verder moet je oppassen met het eten en drinken. Zorg ervoor dat je kinderen alleen water drinken uit flessen waarvan de dop nog intact is. Is dat niet het geval, of weet je niet zeker waar het drinkwater vandaan komt, neem dan het zekere voor het onzekere en laat het staan. Vergeet niet dat ijs en ijsklontjes ook van water gemaakt zijn, dus beter om dit niet te nemen! En een Gouden Tip van Ayan: “Zoek restaurants en eettentjes op waar het druk is, dan weet je bijna zeker dat het eten goed en veilig is.”

Ook zijn er vaccinaties die aanbevolen zijn. Check daarom altijd de site van de GGD!

ZIJN ER DAN REDENEN WAAROM IK NIET MET MIJN KINDEREN OP VAKANTIE ZOU MOETEN GAAN NAAR KENIA?

Nope! Kenia lijkt misschien zo op het eerste gezicht niet per se kids-proof maar niets is minder waar. Bijna elk restaurant heeft wel een kinderstoel en wat speeltoestellen. Sommige grote winkelcentra hebben zelfs een hele verdieping omgetoverd tot een waar speelparadijs. Er zijn talloze food-courts waar je eten kunt bestellen (uit alle windrichtingen) en de meeste accommodaties beschikken over een zwembad.

Maar wat Kenia zo kindvriendelijk maakt, zijn de mensen. “Mtoto, mtoto! Sasa?” zul je continue horen, dus beter maar meteen leren wat het betekent: “Kind, kind! Alles OK?”. Overal waar je komt, zal niet jij maar jouw kind aangesproken worden en alle aandacht krijgen. Kenianen zijn namelijk dol -vetgedrukt en in hoofdletters- op kinderen. Zonder gekkigheid, het zal vaker gebeuren dat een serveerster in een restaurant jouw kind oppakt en dat ze samen aan een ander tafeltje gaat zitten tekenen, dan dat er niemand omkijkt naar je kind.

Cornelia zegt: “Aan de kust gaat er geen dag voorbij dat er niet iemand komt die met de kinderen wil voetballen, of naar het zwembad wil. Dit geeft je als ouders een momentje rust en je kunt ervan uit gaan dat er geen kwade bedoelingen achter zitten”. Ook Yga vindt dit. Zij zegt dat Kenianen enorm behulpzaam zijn en op kinderen gericht, veel meer dan Nederlanders. Hier is het nog echt voelbaar dat kinderen aan de gemeenschap toebehoren, en niet alleen aan de ouders. En is dat niet heerlijk, als je als ouder ook zelf even vrij-af hebt op vakantie?

Dus, loop deze checklist even bij langs en je weet zeker dat je good to go bent!

serveerster

OVER DEZE BLOGSERIE: KENIA MET JE KINDEREN

Deze blog is onderdeel van een serie blogs over hoe geweldig je kunt reizen met je kinderen in Kenia. Kenia heeft voor ieder wat wils. Wil je actief zijn? Genoeg te gekke hikes, mountainbike-routes en watersportmogelijkheden.

Wil je relaxen? Parelwitte stranden en azuurblauwe zee wachten op je aan de kust, terwijl de superbehulpzame en kindvriendelijke Kenianen zich om je kroost bekommeren. Wil je avontuur? Ga kamperen tussen de wilde dieren, of proef het leven van de echte Maasai tijdens een tribal trek. En wil je malariagebieden vermijden? Geen probleem, genoeg opties om drie weken te vullen met onvergetelijke ervaringen! Ja, je moet een beetje flexibel zijn, maar hey, dat moet je op elke vakantie toch? Daarvoor in de plaats krijg je wel een onvergetelijke, once in a lifetime experience!

Zelf woon ik sinds 2014 in Kenia en heb ik twee dochters van 2 jaar en 6 maanden. Maar om niet alleen uit eigen ervaring te spreken, heb ik een aantal ‘experts’ gesproken: andere Dutchies die met hun kinderen in Kenia wonen.

  • Cornelia woont met haar twee kinderen van 10 en 12 jaar al 30 jaar in Kenia. Zij is een personal assistant op de Franse School in Nairobi.
  • Jessica heeft vorig jaar Zuid-Afrika verruild voor Kenia, en woont hier nu met haar 13-jarige dochter en 10-jarige zoon.
  • Janet is acht jaar geleden voor de liefde naar Kenia verhuisd en heeft nu twee zoontjes van 2 en 5 jaar.
  • Joep heeft 15 jaar geleden van Kenia zijn thuisbasis gemaakt en woont hier met zijn drie kinderen van 11, 10 en 8 jaar. Hij runt Expats to Expats.
  • Ayan is naar Mombasa verhuisd om dichter bij haar moeder te kunnen zijn. Zij heeft meiden van 19, 17, 15, 6, 5, 3 en 1 jaar oud, en een zoon van 13.
  • Annemarie woont sinds twee jaar in Nairobi met haar 8-jarige dochter en heeft een woning in Diani, die zij verhuren.
  • Yga is twee jaar geleden met haar gezin voor haar werk naar Kenia verhuisd. Zij is moeder van een 4-jarige dochter en een 2,5 jarige jongen en zijn in blijde verwachting van de derde.
  • Yoon is IT-specialist en is anderhalf jaar geleden met zijn vrouw meegereisd naar Kenia. Hij is vader van twee zonen en één dochter van 18, 14 en 7 jaar.
  • Marion is 30 jaar geleden naar Kenia gekomen en heeft vier kinderen die ondertussen al 27, 24, 21 en 15 jaar zijn. Zij is oprichter van de stichting Sarakasi Trust.

Inhoud

HEBT U VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA-EXPERTS?

JE ZULT DEZE BLOGS OOK LEUK VINDEN:

MET HET GEZIN NAAR HET WONDERLIJKE AFRIKA

TRAVEL STORY – BABU EN BIBI IN KENIA

HOE ZWAAR IS DE KILIMANJARO ALS JE 50 PLUS BENT?

Chat openen
Kan ik je helpen?
Hey hey!
Stuur ons een berichtje op WhatsApp en we helpen je zo snel mogelijk verder met je vragen of interesses!