DUURZAAM REIZEN: HET IPCC RAPPORT ONDER DE LOEP GENOMEN

Vorige week werd wereldwijd het IPCC rapport gelanceerd. Welk rapport? Het IPCC rapport. Dit klimaatrapport wordt iedere vijf jaar uitgebracht door een groep klimaatwetenschappers bijeengeroepen door de Verenigde Naties. Deze 91 wetenschappers uit 40 verschillende landen keken naar de gevolgen van de 1,5 graad naar 2 graden opwarming van de aarde. Je zou in eerste instantie denken dat die halve graad in de gemiddelde temperatuurstijging op aarde weinig verschil lijkt te maken… but boy are we wrong. Ik schrok persoonlijk best wel van dit rapport en besloot er een artikel aan te wijden. Ook vertel ik je graag hoe we bij Charlie’s Travels omgaan met het thema klimaat en hoe wij ons steentje bijdragen aan duurzaam reizen.

Meer extremen

Het rapport schetst alles behalve een rooskleurig wereldbeeld. Als wij in dit tempo met  vervuiling en uitstoot doorgaan, dan zal er in 2040 wereldwijd een enorm voedseltekort zijn, een hoger risico op bosbranden en daarnaast zullen de koraalriffen uitsterven, evenals verschillende diersoorten. Dit is dus echt niet mis! De zeespiegel stijgt en zal een groot gedeelte van the arctica smelten. En Afrika? dit prachtige continent zal langzaam in een grote zandbak veranderen zonder al die fantastische bossen, fascinerende dieren en feeërieke meren… Eeuwig zonde dus.

Verschillende internationale media als the New York Times en BBC koppen: ‘heading for a climate catastrophe’, ‘life changing’ en een ‘Strong risk of crisis as early as 2040’. Goed, dit is nogal schrikken en een vrij rampzalig scenario. Zeker gezien het feit dat het jaar 2040 niet meer zo ver weg is. Ik bedoel hoe lekker 25 graden eind oktober in Nederland ook is, dit is niet zoals het hoort. Nu hoor ik je denken: dus betekent dit dan dat ik mezelf maar co2 neutraal moet opsluiten en niet meer kan reizen om maar zo min mogelijk uit te stoten? My thoughts: het ligt toch iets genuanceerder dan dat….

En Afrika? dit prachtige continent zal langzaam in een grote zandbak veranderen..”

Opwarming tegengaan

Het rapport biedt namelijk ook advies om de opwarming van de aarde te beperken: Gelukkig, er is dus nog hoop!!! Dit geeft de burger moed. Zoals een van de researchers in het rapport aangeeft: ‘The good news is that some of the kinds of actions that would be needed to limit global warming are already underway around the world, but they would need to accelerate’. Het belangrijkste speerpunt is de vermindering van de uitstoot. Uitstoot in de brede zin van het woord. Coal mining and coal plants  is gewoon zo 2017 & not done!. Onder uitstoot valt verder de wereldwijde houtkap en zo ontbossing tegengaan. Ook moeten we het gebruik van alternatieve en groene manieren van energie aanmoedigen, just to name a few!

Charlie’s Travels: duurzaam en verantwoordelijk reizen

Zowel ontbossing als het gebruik van kool komt veel voor in Kenia. Illegale houtkap gebeurt helaas veel omdat mensen hout nodig hebben om te koken en daarnaast ook nog eens kool gebruiken om hun huizen te verwarmen. Maar dit moet ook anders kunnen. Wij zijn op zoek gegaan naar gave en duurzame projecten die uitstoot compenseren en positieve effecten hebben op zowel de leefomgeving als de lokale communities.

Mangrove bossen

Zoals CSR officer Thijs al eerder noemde in dit artikel kunnen mangrovebomen de grootste hoeveelheid CO2 opslaan per vierkante meter. Daarnaast bevorderen de mangrovebossen het natuurlijke ecosysteem en de vissen populatie, wat weer een positief effect heeft op de lokale community. Dit project, dat zich bezig houdt met het herstel, behoud en bevordering van de mangrovebossen ligt op een half uur van de kust van Diani. Het is een groot succes en heeft zelfs de financiële hulp gekregen van niemand minder dan Mr. Save the planet, Leonardo DiCaprio himself. Zijn foundation werkt samen met een team van Britse onderzoekers om het project verder uit te breiden richting de kust. Je kan dit bos bezoeken en er doorheen varen, kayakken of langs wandelen. Supermooi en erg gezond voor je longetjes, die frisse mangrove zuurstof..!

Foto: Yuri Yabi – Mikoko Pamoja

Ook op een duurzamere manier op reis?

We weten allemaal dat we beter ons best moeten doen om onze planeet te redden. Ook jij ja! Dus laten we gelijk beginnen bij je eerstvolgende reis. Ga met Charlie’s Travels op pad en draag hiermee een steentje bij aan een duurzamere manier van reizen. Want we willen allemaal blijven genieten van al het moois dat deze aarde te bieden heeft en het liefst nog wat moois over laten voor onze kindertjes, of niet dan?

Wil jij nog meer weten over onze projecten om onze reizen te verduurzamen? Check dan hier de twee projecten die we momenteel steunen. Wil jij ook duurzaam reizen met Charlie’s Travels? Chat direct met een van onze travel agents in Nairobi om een reis te plannen!

Deze blogs vind je vast ook leuk:

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over Duurzaam reizen: het IPCC rapport onder de loep genomen?
Powered by