Zoals je misschien al weet, zijn we sinds de komst van onze CSR Officer Thijs druk bezig met het verbeteren van de impact die wij als Charlie’s Travels maken met onze reizen! Dan kom je natuurlijk vrij snel aan bij de vraag: Hoe zorg je ervoor dat je reis niet schadelijk is voor het milieu? Het meest logische antwoord: niet op reis gaan. Maar wat moet je doen als je toch wel wat van de wereld wil zien? Compenseren voor je reis! En dat kun je leren, legt Thijs uit in deze blogpost.

Door niet op reis te gaan verminder je logischerwijs je uitstoot en breng je dus minder schade toe aan je leefomgeving. De enorme impact van vliegreizen op het broeikaseffect is de laatste tijd veel in de media geweest, dus je hebt hier zelf misschien ook wel bij stilgestaan. De realiteit is echter dat wij ons geen leven voor kunnen stellen zonder reizen, zonder avontuur en zonder grenzen verleggen. Reizen zit in ons bloed!

klimaatneutraal op reis

Hoe kunnen we dan een positieve bijdrage leveren zolang mensen blijven reizen? Precies zoals we dat in al onze CSR-projecten doen: we werken vanuit onze eigen kracht. Onze kracht is dat wij kunnen bepalen welke impact onze reizigers maken. Een reiziger die met ons op pad gaat, kiest voor een positieve bijdrage aan zijn of haar bestemming. Niet alleen door de reis zelf en de lokale partnerships die we hebben, maar ook door bij te dragen aan compensatie van de CO2-uitstoot van hun reis, door lokale projecten te steunen.

Mikoko Pamoja Mangrove CSR Project trees

Zo hebben wij de afgelopen maand onderzoek gedaan naar de meest effectieve en eerlijke manier om de uitstoot van transport te compenseren. Er zijn hier veel verschillende projecten in de regio die uitstoot compenseren door bijvoorbeeld het planten van bomen, het aanschaffen van cookstoves of andere methodes. Er waren aanvankelijk veel problemen waar we tegenaan liepen:

  • Hoe wordt de uitstootbesparing precies gerealiseerd?
  • Hoe wordt deze gecontroleerd?
  • Hoe weet ik of deze besparing niet ook was gebeurd als ik niet had bijgedragen?
  • Heeft dit project geen negatieve economische gevolgen voor lokale bevolking (competitie, landgebruik)?

Allemaal vragen waar we antwoorden op vonden door onderzoek te doen naar de certificeringen van de projecten. Zo zijn we uiteindelijk 2 supertoffe projecten tegengekomen die je uitstoot in één jaar compenseren, maar daarna nog jaren lang doorgaan met extra CO2 compenseren én vele positieve neveneffecten hebben op lokale communities. Dit allemaal door jouw bijdrage! We willen de keuze voor het project graag bij jullie houden, zodat jullie precies weten waar jullie reis een impact heeft en wij meer bewustzijn creëren. Één van de projecten is ook zeker een bezoekje waard tijdens je reis naar Kenia, een prachtig mangrovebos aan de kust. Lees hieronder op welke manieren je in Kenia de uitstoot van je reis kan compenseren.

Bomen

Virunga National Park mountain

Hier begint het allemaal: bomen. Bomen nemen CO2 op en slaan dit op. De enorme houtkap die wereldwijd gaande is vermindert de capaciteit van bomen om de CO2 uit onze atmosfeer op te nemen. In Kenia is ontbossing een groot probleem, vooral voor koken en verwarmen wordt er veel illegaal hout gekapt. Een lastig vraagstuk natuurlijk, want mensen moeten toch kunnen koken en hun huis kunnen verwarmen. Dus hoe kunnen we ervoor zorgen dat bomen weer hun rol in de koolstofcyclus kunnen innemen, zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor de omgeving?

Cookstoves

klimaatneutraal op reis

Door te investeren in de facilitatie van turbo-efficiënte kookstelletjes (waarmee ook verwarmd wordt) in Kenia kunnen we de lokale uitstoot en ontbossing verminderen, omdat er veel minder hout gebruikt hoeft te worden. Één zo’n cookstove kan al 2 ton CO2 per jaar besparen hierdoor! Het mooie is dat het voor de mensen alleen maar positieve gevolgen heeft. Ze hoeven minder vaak hout te halen (kan zo een dag duren en kost geld) waardoor men meer tijd heeft voor andere dingen. Daarnaast produceren deze stoves veel minder rook, waardoor vooral kinderen veel minder ziek worden en sterven. De distributie en voorlichting komt in handen van Kenianen, dus het schept ook banen. Win-win-win toch?

Mangrovebossen

Het begon met een klein project in de mangrovebossen van Diani. “Kunnen we het belang  van deze mangrovebossen in het ecosysteem gebruiken om behoud en uitbreiding ervan te stimuleren, op een manier dat de plaatselijke bevolking er profijt van heeft?” vroeg een slimme onderzoeker zich af. JA!

Deze overtuigende JA, heeft wereldwijd veel navolging gekregen en in de The Guardian is hierover dit artikel te lezen.
Mangrove bomen kunnen de grootste hoeveelheid CO2 per vierkante meter opslaan en daarnaast bevorderen ze de vissen populatie, waar de vissers heel blij van worden. De community verkoopt in samenwerking met een Brits onderzoeksinstituut ‘carbon credits’. Deze credits kopen wij om jullie uitstoot te compenseren en van dit geld worden de mangrovebossen uitgebreid behouden door de community. En je kan het ook bezoeken; het ligt op een halfuurtje van Diani en je kan er heerlijk doorheen kanoën. Prachtig !

Bekijk hieronder de mangrovebossen die Thijs en Yuri onlangs bezochten in Diani. Ook wel zin gekregen in een bezoek aan de Keniaanse kust? Of snuif je liever de boslucht op in één van Kenia’s vele bossen? Check dan onze bestemmingspagina’s of start meteen een chat! Je kunt ook een bericht voor Charlie achterlaten via ons contactformulier.