Een ebola-patiënt over de Oegandese grens: waarom we niet in paniek hoeven te raken.

Wanneer je een reis naar Oeganda gepland hebt, ben je misschien wel geschrokken toen je vanochtend de krant opensloeg of het ochtend journal bekeek tijdens het ontbijt: een ebola-patiënt in Oeganda. Dit klinkt griezelig, en natuurlijk is dit virus geen pretje. Is dit een reden om niet meer naar Oeganda af te reizen? Nee, absoluut niet!

De WHO stelt dat heel snel nadat de Congolese familie de grens overstak, Ebola bij het zieke kind werd geconstateerd en er gelijk actie is ondernomen.

Al langere tijd heerst er een verwoestende ebola-uitbraak in Congo, niet ver van de Oegandese grens. Ebola is een virale, dodelijke ziekte die zich verspreidt via lichaamsvocht: makkelijk dus. Hoewel er een vaccin is dat bescherming biedt tegen de ziekte, is de uitbraak in Congo maar moeilijk in te dammen. Dit komt omdat het een onrustig gebied in Congo betreft: er vinden heftige conflicten plaats tussen de overheid en rebellengroepen, waardoor medici en hulpmedewerkers enorm in hun werk worden bemoeilijkt. Daarentegen is Oeganda een zeer stabiel land, dat dondersgoed weet wat voor dreiging er broeit aan hun landgrens. Om deze reden heeft Oeganda zich op alle fronten uiterst goed voorbereid op elk geval van ebola dat misschien de grens over komt.

Hoe Oeganda al die tijd ebola-vrij is gebleven

Volgens de World Health Organization (WHO) is er op 9 juni een gezin de grens over gewandeld vanuit Congo, om medische hulp te zoeken voor hun 5-jarige kind. De WHO stelt dat heel snel nadat de Congolese familie de grens overstak, Ebola bij het zieke kind werd geconstateerd en er gelijk actie is ondernomen. Inmiddels is het kind aan de symptomen bezweken. Ten eerste willen we ons medeleven uitspreken naar de Congolese familie die van dit virus slachtoffer is geworden. Daarnaast willen wij jullie graag vertellen op welke manieren het Ministerie van Gezondheid in Oeganda het land heeft voorbereid op dit soort situaties:

ebola oeganda

Het gaat dan ook om één enkel geval dat erdoorheen geglipt is sinds de uitbraak in Congo bij de grens, 10 maanden geleden geleden.

  • Er zijn 4700 gezondheidsmedewerkers gevaccineerd tegen het virus in 165 verschillende gezondheidsinstellingen, waaronder de instelling waar het kind is opgenomen.
  • Elk district in Oeganda heeft een special task-force, dat getraind is en paraat staat om gevallen van Ebola in hun district te kunnen herkennen en te containen.
  • Het Ministerie van Gezondheid en de World Health Organization hebben Rapid Response teams in grensgebieden, getraind om zo snel mogelijk op dergelijke situaties te kunnen reageren.
  • Er zijn strenge controles en screenings op elke grensovergang met Congo, en elke reiziger die Congo-stempels in zijn paspoort heeft staan krijgt een uitgebreide check-up voordat hij of zij toegang krijgt tot Oeganda. Hoe het kind toch is binnen gekomen? Al lange tijd wordt de gehele grens door het leger (dat uiteraard ook gevaccineerd is) bewaakt. Om het land 24/7, jarenlang potdicht te houden is haast onmogelijk. Het gaat dan ook om één enkel geval dat erdoorheen geglipt is sinds de uitbraak in Congo bij de grens, 10 maanden geleden geleden.

En nu?

Het is dus al een hele geruststelling dat Oeganda op alle fronten klaar staat om dit soort situaties onder controle te houden. Wat gebeurt er nu om eventuele verdere spreiding tegen te gaan? Twee familieleden die met het kind de grens overkwamen, zijn ook met Ebola gediagnostiseerd, maar zijn constant gemonitord en worden behandeld. Daarnaast houdt het Rapid Response team het gebied langs de grens waarover het kind is binnengewandeld sterk onder controle door het screenen en vaccineren van iedereen met wie het kind in contact kan zijn geweest.

Om een lang verhaal kort te maken: er is een geval over de grens overgewandeld, maar dit is tot zover onder controle. We hebben er alle vertrouwen in dat het bij dit ene geval zal blijven. Oeganda is goed voorbereid, het land is stabiel en er zijn geen conflicten die een effectieve reactie kunnen bemoeilijken, zoals in Congo. Mocht de situatie toch onverhoopt veranderen? Dan zal hier zeker een update van komen.

Toerisme is belangrijk!

Laten we vooral blijven genieten van alle schoonheid en diversiteit die de Parel van Afrika te bieden heeft! Het is makkelijk om angst de overhand te laten nemen, zeker wanneer westerse media met paniekzaaiende berichten strooien. Laten we niet vergeten dat veel Afrikaanse landen, waaronder Oeganda, economisch afhankelijk zijn van toerisme, wat hun grootste bron van inkomsten vormt.  Deze landen gaan gebukt onder het feit dat met name de negatieve berichten de Europese huiskamers bereiken. Hierdoor worden de Afrikaanse bestemmingen, met al hun pracht al praal, als gevaarlijk bestempeld en besluiten veel toeristen misschien toch maar weer hun tentje op te gooien op de camping in Frankrijk.

Daar is natuurlijk niets mis mee, maar laat histerische media nooit je keuze bepalen! Natuurlijk is het goed om altijd een rationele afweging te maken – en wij zijn daarbij natuurlijk geen medische instelling – en de officiële reisadviezen in de gaten te houden. Zolang die oké zijn, en je tijdens het reizen je gezonde verstand gebruikt, zeggen wij: Oeganda heeft glooiende groene heuvels, meren, watervallen, jungles, bergen, bruisende steden en fantastische bewoners die je met open armen ontvangen: niet alleen in het Westen, maar ook in het Oosten en Noorden van het land. Alle ingrediënten voor een reis om nooit te vergeten!

Motoren Tour Meer Heuvels Groen

Heb je meer vragen over ebola of andere veiligheidssituaties? Ask away!

Deze blogs vind je vast ook leuk:

Open chat
1
Can I help you?
Hi, Can I help you with more information about Een ebola-patiënt over de Oegandese grens: waarom we niet in paniek hoeven te raken.?
Powered by