Een verslag uit Beira, de door cycloon Idai getroffen stad in Mozambique

Bij Charlie’s Travels kennen we Mozambique als een vakantieland waar je perfect ‘off the beaten track’ kunt gaan. Het land is minder toeristisch dan andere landen in Oost-Afrika, heeft onwijs veel mooie kustgebieden en een gemoedelijk sfeertje dat doet denken aan mediterrane landen. Maar wat gebeurt er als een deel van Mozambique verwoest wordt door een cycloon? Journalist en Charlie’s Travels-blogger Joost bezocht Beira, de door cycloon Idai ernstig aangetaste kuststad in het noorden van het land.

Van de strandtentjes is niet veel meer over, en de meeste huizen zijn (een deel van) hun dak kwijt.

Cylcoon Schade Huizen Kapot

Als je met een tuktuk door de straten van Beira rijdt, kun je goed zien hoe mooi de stad geweest moet zijn, voordat cycloon Idai hier aan land kwam. De kuststad ligt aan een lang wit strand, we rijden langs vele strandtentjes, restaurantjes en discotheken. Van de strandtentjes is niet veel meer over, en de meeste huizen zijn (een deel van) hun dak kwijt. Overal op de weg liggen omgewaaide bomen en stukken golfplaat die eerder als dak dienden. Toegestroomde hulporganisaties die hier noodhulp verlenen, schatten dat zo’n 90% van de gebouwen in Beira aangetast of verwoest is.

Het was een heel karwei om hier te komen: in Maputo kochten we een tent en veel eten en drinken. Aanvankelijk gaven andere journalisten aan dat er in Beira geen schoon drinkwater en eten was, en dat alle hotels dicht of vol waren. Ook zou er geen elektriciteit, internet of telefoonontvangst zijn. Bij aankomst lijkt het meeste daarvan waar te zijn: alleen in het op het vliegveld ingerichte crisiscentrum is er toegang tot internet, via een trage satelliet-verbinding.

Toch merken we al gauw dat iedereen in de stad zijn best doet om Beira weer leefbaar te maken. Hotels en restaurants fixen zo snel mogelijk hun daken, zodat ze weer mensen kunnen ontvangen. Bovendien moet er geleefd worden: omgewaaide bomen worden in stukken gezaagd, zodat ze kunnen dienen als brandhout. Weggewaaid zand wordt in zakken geschept en gebruikt voor het maken van glas en cement voor het heropbouwen van huizen. En de weggewaaide golfplaten worden weer in hun oude vorm getimmerd, zodat ze opnieuw als dak kunnen dienen.

Een week na de ramp krabbelt Beira, waar een week geleden nog dodelijke slachtoffers vielen door de cycloon, dus weer langzaam op. De focus van hulpverleners ligt nu met name op het gebied buiten Beira: daar zitten nog vele mensen vast in ondergelopen grasvelden. Het landschap daar heeft veel weg van Nederland: het is vrij plat en er lopen meerdere rivieren doorheen. Doordat deze rivieren overstroomden, zitten veel mensen vast op het water.

We doen in de kuststad voor Nederlandse media verslag van de impact die de verwoestende cycloon heeft gehad op mensen in en rondom Beira. Vandaar dat we afreizen naar de haven, waar hongerige en extreem vermoeide mensen worden opgevangen. Vanuit de haven gaan veel mensen die niet bij familie kunnen verblijven door naar een middelbare school, waar ze in elk geval droog zijn tegen de regen, en te eten en te drinken krijgen.

Het is in die school, waar veel mensen liggen te slapen, waar we horen wat er zich afspeelt in de gebieden die alleen per boot en helikopter bereikt kunnen worden. Daar zaten deze mensen dagenlang vast, op daken en in bomen en vaak zonder eten of schoon drinkwater. Sommigen hadden zelfs de pech dat er niets in de buurt was om in of op te klimmen, waardoor ze een week in het water hebben gestaan. Hen restte niets dan wachten op de redding die voor hen gelukkig kwam.

Boten Water Mensen Reddingsactie Cycloon

Steeds meer vliegtuigen en helikopters kunnen de mensen die vastzitten bereiken.

Op dit moment is nog steeds niet duidelijk hoeveel mensen er in Mozambique zijn omgekomen. Nog altijd zitten duizenden mensen vast in ondergelopen gebied, en doordat het water maar heel langzaam zakt, is niet goed in te schatten hoeveel mensen er zijn overleden. Op het moment van schrijven is er steeds meer communicatie mogelijk (de telefoonlijnen doen het vaak weer) en komt de hulpverlening langzaam maar zeker op gang. Steeds meer vliegtuigen en helikopters kunnen de mensen die vastzitten bereiken. In plaats van hen per direct naar Beira te halen, zetten hulpverleners nu in op het droppen van met name eten en drinken. Volgens de VN zijn er honderden miljoenen nodig om mensen in de getroffen gebieden te kunnen helpen.

Veel hulporganisaties hebben een noodfonds geopend. Je kunt hen helpen met een financiële bijdrage. Zo kun je geld overmaken naar Caritas via deze pagina, of kun je geld storten naar het Rode Kruis. Zij hebben Giro 7244 geopend en zamelen geld in om de 1,85 miljoen mensen in Mozambique, Malawi en Zimbabwe te helpen. Als je geld overmaakt naar giro 7244 of IBAN NL19 INGB 0000 007244, t.n.v. het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag, kun je erbij vermelden dat de donatie voor de slachtoffers van cycloon Idai is.

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Deze blogs vind je vast ook leuk:

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over Een verslag uit Beira, de door cycloon Idai getroffen stad in Mozambique?