Een warm welkom wanneer je Reuben bezoekt op zijn prachtige Mount Suswa

Samen met Thijs, onze CSR Officer, en Simone die hier voor een maand onderzoek komt doen naar duurzaamheid en samenwerkingspartners van Charlies Travels ga ik op bezoek bij Reuben, zijn vrouw Hildah en hun twee kindjes. Reuben is een echte Maasai en woont aan de krater van Mount Suswa.

Mount Suswa

We rijden 2 uur in westelijke richting vanuit Nairobi, op weg naar Mount Suswa dat heel toepasselijk, gelegen is aan de rand van het dorpje Suswa Town. Weg uit de neurotische stad. Appeltje Eitje! De wegen zijn goed en langzaam verandert het uitzicht. Geen krottige wijken maar groen. Suswa Town is een lekker rommeltje. Nu nog de berg op die ons majestueus naar boven lijkt te willen lokken. Aan de kant van de weg staan drie mannen ons op te wachten. Ze lachen, hebben er zin in en wij kijken een beetje angstig naar onze vervoersmiddelen. Drie olijk gekleurde motoren, eigenhandig gecustomized door onze chauffeurs. Hup, geen gezanik, we klimmen achterop. Het is regenseizoen en de weg naar de top van Mount Suswa gaat recht door de bergen. Dus sturen onze chauffeurs behendig om plas na plas. Onder het genot van Keniaanse tunes die uit de speaker knallen worden we al schuddend naar boven gereden.

Wauw, wat is het hier prachtig. Geloof me, het is geen straf om door dit ongebaande landschap te rijden. Een geweldig maar ietwat hobbelig avontuur. De plassen, de modder, de bochten en steile hellingen maken plaats voor vlak weideland. Langs de weg groepjes Maasai, helemaal zoals ik het me had voorgesteld, in prachtige, kleurrijke gewaden. Ze lachen ons toe, ze zwaaien. Het ongerepte landschap zoeft aan je voorbij en de frisse wind waait in je gezicht. Uitgestrekte velden, de lucht die steeds dikker wordt en uiteindelijk stop je bij een aantal kleine hutjes waar een jonge vrouw ons opwacht. Vastberaden stelt ze zich voor, Hildah. We zijn hiervoor haar man, Reuben, die hier woont met zijn enorme familie en al hun vee. De Maasai zijn van oudsher jagers verzamelaars en daarnaast staan ze bekend als enorm goede krijgers. Dit is het land van Reuben’s clan. Eenendertig broers en zusters van hem wonen hier. Wees niet bang, niet alle kinderen zijn van dezelfde vrouw. Maasai-mannen hebben, als ze zich dat financieel kunnen veroorloven, meerdere vrouwen.

Reuben

Reuben ook? Nee, hij niet. Maar Reuben -en ook Hildah- zijn dan ook anders dan de anderen. Reuben, nu midden twintig, moet als jongetje al een pienter gozertje zijn geweest.In zijn jeugd kwamen er al toeristen naar Mount Suswa: hij wachtte hen op, beneden aan de berg, en gidste ze naar boven. Zodoende leerde hij wat Engels en in ruil voor zijn diensten kreeg hij vaak een kleine fooi. Naar school hoefde hij niet en zijn taak als herdersjongen liet hij over aan een van zijn vele broers. Hij was innemend en leergierig. Hij snapte al gauw hoe hij met toeristen om moest gaan. Een Duitse toerist was zo van hem gecharmeerd dat hij Reuben aanbood zijn school voor hem te betalen.

Na een aantal jaar school in Nairobi keert hij samen met Hildah terug naar Mount Suswa. Twee eigenlijk wat te moderne jonge mensen die er toch voor kiezen om simpel te leven. Het hutje waarin ze wonen is niet groter dan tien vierkante meter. Er is geen elektriciteit of stromend water, maar ze zijn hier gelukkig.

In hun doorrookte hutje genieten we van een gezamenlijke bereide maaltijd. Reuben vertelt hoe hij als veertienjarig jongetje kennis maakt met Nairobi,  waar hij in een restaurant voor de eerste keer een  menukaart in zijn handen krijgt gedrukt. Omdat hij geen enkel gerecht kent wijst hij aan wat het lekkerst klinkt. Thuis aten ze wat de pot schafte: ugali, chapatis of nyama choma. Reuben haalt een hand door het haar van zijn jongste dochter. “Weet je,” zegt hij, ”wij Maasai willen simpel leven, we hebben niet veel nodig. Ik leg mijn geld liever opzij, zodat ik mijn dochters straks naar school kan sturen.”

Het jongetje dat onder aan de berg toeristen de weg wees is uitgegroeid tot een echte businessman. De jaren op school hebben hem geholpen te komen waar hij nu is. Zijn Engels is vloeiend en hij weet precies hoe hij de toeristen zich thuis laat voelen. Maar naast zelf geld verdienen heeft hij ook een grote verandering teweeg gebracht in zijn dorp. Door zijn werk als tour guide creëert hij meer mogelijkheden voor al zijn dorpsgenoten. Hij vindt het van groot belang dat hij zijn kennis overdraagt. Hij adviseert andere mannen uit zijn dorp met het opzetten van kleine bedrijfjes.

De toekomst

De combinatie van de echte middle of nowhere en deze moderne familie geeft je een prachtig inzicht in hoe de Maasai leven. Reuben is bewust van zijn omgeving en wil zijn stam helpen meer zelfvoorzienend te worden. Een belangrijk aspect hierin is scholing. Omdat het dorpje ver van de bewoonde wereld ligt is het van belang dat er een dokter is als er iets gebeurd. Helaas heeft Reuben nog een hele klus te klaren. Voor de Maasai is scholing niet van groot belang, jongetjes worden opgeleid tot krijgers en meisjes blijven thuis en zorgen voor de kinderen.

“Ik zie het als mijn taak om mijn kennis in te zetten om mijn dorp verder te helpen, zolang de Maasai niet erkennen dat scholing belangrijk is zullen ze op dit vlak niet verder komen en altijd afhankelijk blijven,” sluit Reuben af.

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Ha! Ook zin om tijdens je reis door Oost-Afrika een bezoekje te brengen aan Mount Suswa. Laat een berichtje achter op onze site, zodat we contact met je op kunnen nemen en samen een mooie reis samen kunnen stellen!

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over Een warm welkom wanneer je Reuben bezoekt op zijn prachtige Mount Suswa?