Lamu: het Arabische paradijs in Kenia

Lamu ligt in het westen aan een lagune en in het oosten ligt de Indische oceaan. Hoge zandduinen beschermen het paradijselijke dorpje Shela op de kop van het eiland, tegen de heftige golven die na een lange reis het Afrikaanse continent bereiken. Via een klein ezelspaadje vanaf  het strand ga je over de hoge zandduinen en kom je bij een toren; Fatumas Tower.

FATUMAS TOWER

Er was eens een rijke dame met 5 slaven, Fatuma geheten. Fatuma was niet getrouwd en bezat plantages langs de hele kust tot aan Zanzibar. De sultan van Zanzibar was een kennis van haar en gaf haar de 5 slaven cadeau, die haar nadien gezelschap hielden. Op Lamu bouwde Fatuma deze toren en wanneer zij in die toren op haar stoel zat zaten de slaven op de grond. Als ze uit wandelen gingen droeg Fatuma schoenen en de slaven niet. Dat was heel normaal op Lamu.

FATUMAS HERITAGE

Het was het einde van de 19e eeuw en slavernij werd verboden. Toch bleven de slaven bij Fatuma. Ze waren een echte familie zoals dat wel vaker ging in die tijd tussen heer – in dit geval dame –  en slaaf. Fatuma bleef de rest van haar leven in de toren wonen en toen ze overleed kreeg een neef haar toren. Hij ging er wonen en zijn zoon en zijn zoon. Totdat het halverwege de twintigste eeuw in verval raakte. Lange tijd hadden gecko’s en ezels vrij spel in de toren maar in 1997 kocht de engelse Gilles het stukje grond. Alleen de eerste verdieping met het toilet – zeer modern in Fatumahs tijd – was nog in tact. Hij bouwde het op tot een guesthouse. Wij sliepen er met onze kleine zoon, die heeft goed leren traplopen hier!

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over Een wereldreis door de tijd in het bijzondere Fatumas tower, Shela, Lamu?
Powered by