✔️ Super flexibele voorwaarden – ✔️ Verantwoord toerisme – ✔️ 100% verzekerd op reis

EEN SCHITTEREND STUKJE ONGEREPTE NATUUR IN NOORDELIJK TANZANIA

Een prachtig stukje onaangetaste natuur in het hart van Maasai-land: welkom in Enduimet Conservancy! – door Charlotte Simons

NET OVER DE GRENS MET KENIA

In het noordelijke puntje van Tanzania, net over de grens met Kenia, vind je Enduimet Conservancy. Omdat hier nauwelijks toeristen komen, zal je reis door deze regio heel authentiek zijn. Sterker nog, toen wij met ons team zo’n zes uur lang door het gebied heen reden, zijn we welgeteld één toeristenbusje tegengekomen. Meer off the beaten track krijg je het bijna niet!

De natuur in Enduimet is rauw, met heel gevarieerde landschappen. Denk aan savanne, met een paar kilometer verderop juist weer groene, vruchtbare gebieden. Ook niet geheel onbelangrijk: je wordt hier bijna omver gelopen door de hoeveelheid wildlife. Denk aan ontelbaar veel soorten impala’s, luipaarden, buffels, hyena’s, en ga zo maar door. En omdat deze conservancy grenst aan het wereldberoemde Amboseli National Park in Kenia, komen de olifanten uit Amboseli ook regelmatig in Enduimet buurten.

Daarnaast word je in Enduimet vrijwel continu omringd door drie heel imposante bergen die noordelijk Tanzania rijk is, namelijk Mount Meru, Mount Longido en de Kilimanjaro! Tijdens ons Africa Inside Out-avontuur beklommen we ook Mount Longido, waarover je meer kunt lezen door hier te klikken.

Maasai

DE IMPACT VAN HET TOERISME OP DE LOKALE BEVOLKING

Enduimet is een community conservancy, wat inhoudt dat het gebied beheerd wordt door de gemeenschap. Het geld dat je betaalt om deze conservancy in te komen, komt dus weer bij de lokale gemeenschap terecht. De inwoners van deze regio doen dan ook hun uiterste best het gebied te beschermen tegen gevaar van buitenaf. (Meer weten over het verschil tussen een community conservancy en een national park? We vertellen je er hier meer over.)

In deze regio wonen vooral veel Maasai, die hoofdzakelijk Maa spreken, en soms een klein woordje Kiswahili of Engels. Let trouwens op de witte kralen die de Maasai-vrouwen hier dragen: veel andere Maasai-clans – in zowel Tanzania als Kenia – dragen veel kleurrijkere sierraden. Bijzonder!

Charles

Benieuwd naar al onze bestemmingen?

JE WORDT HIER BIJNA OMVER GELOPEN DOOR DE HOEVEELHEID WILDLIFE!

KOM EENS UIT DIE AUTO!

We zouden Charlie’s Travels niet zijn, als we je niet aan zouden raden lekker van die luie reet af te komen en je safari niet vanuit een auto te beleven, maar bijvoorbeeld vanaf een motor. Achterop de bromfiets (ook wel ‘piki piki’ in Tanzania) bij een ervaren bestuurder zit je veel dichter op de natuur. Ook handig: je bent een stuk wendbaarder dan in een auto. En wanneer je het aandurft en je een motorrijbewijs hebt, mag je natuurlijk ook zelf achter het stuur plaatsnemen.

Toegegeven: motorsafari’s kunnen, zeker wanneer je zelf rijdt, best een uitputtende ervaring zijn. Verwacht stof in alle gaten en spierpijn in al je ledematen. Onze Charlie weet er alles van, zoals hierboven te zien is. Logisch dat je daarna toe bent aan een chill dagje. Maar je hebt net wel hét ultieme gevoel van vrijheid ervaren, en niets geeft je een tevredener gevoel dan na een stoffige motorsafari onder de douche springen!

Giraffe

OF SPRING OP DE FIETS…

Een andere optie, die nog een stuk zwaarder is dan achterop een piki piki springen: het gebied verkennen op een mountainbike! Zeker niet voor iedereen weggelegd, maar als je het aandurft staan wij voor je klaar. Een groot pluspunt aan fietssafari’s is dat je zo weinig lawaai maakt, dat je de dieren een stuk beter van dichtbij kunt bekijken, en je stiekem nóg dichter op de natuur staat dan achterop een ronkende motorfiets.

Charles

In het droogseizoen raden we je het trouwens af een fietssafari te doen. Ook in deze tijd van het jaar is de natuur overweldigend mooi, maar er zit écht een limiet aan hoe leuk stofhappen is. (Eerder schreven we al over onze mountainbiketocht van Arusha naar Mount Longido, die we ook middenin het droogseizoen aflegden; klik hier om die blogpost te lezen, en ook een kijkje achter de schermen te kijken bij hoe wij nieuwe experiences ontwikkelen voor onze reizigers).

En als je alsnog voor een safari vanuit een auto wil gaan, blijft dat natuurlijk een optie! Want soms is het ook best wel even lekker om vanuit je luie stoel het leven op de savanne aan je voorbij te zien gaan. Wij snappen dat.

BIJZONDERE BEZIENSWAARDIGHEDEN IN ENDUIMET

De Maasai die in Enduimet wonen, hebben – om hun vee van water te kunnen voorzien – zo’n twintig enorm imposante waterputten aangelegd die door heel Enduimet verspreid liggen, zoals op de foto hierboven te zien is. Wij raden het je dan ook zeker aan om tijdens je trip door Enduimet een bezoekje te brengen aan een van deze putten! Wat de putten nog specialer maakt, is dat ze met de hand gegraven zijn. Eerlijk, dat zie je ons nog niet doen in deze hitte…

En ook de Sinya-mijnen zijn niet te missen wanneer je besluit een bezoekje te brengen aan Enduimet. In de jaren veertig tot de jaren zestig van de vorige eeuw werden deze mijnen gebruikt om het mineraal sepioliet te winnen: een zacht, klei-achtig materiaal dat vooral gebruikt werd om tabakspijpen van te maken.

Sterren Charles

De mijnen zijn al jaren niet meer in gebruik, maar het is interessant om door het gebied heen te lopen en het gigantische meer te bekijken dat hier ontstond als gevolg van de sepiolietindustrie. Veel wilde dieren komen op het meer af om hier te drinken, dus als je gelukt hebt, kom je hier oog in oog te staan met een kudde olifanten.

EEN NACHTJE BIJ DE MAASAI OVERNACHTEN

Ga ons team achterna, en spendeer een nachtje in Sinya, bij de supervriendelijke Maasai in dit gebied! Een hele beleving, die je gegarandeerd de rest van je leven bij zal blijven. We hebben het hier niet over die extreem toeristische Maasai-dorpjes waar vrijwel iedere toerist eventjes langs wipt voor een dansshow die zo’n tien keer per dag opgevoerd wordt; nee, dit is het echte werk! Eerst van een lekker kampvuurtje genieten, je tentje opzetten, wat te eten naar binnen gooien (heb je al weleens geitenvlees gegeten?), om vervolgens lekker je tent in te kruipen.

De volgende ochtend ontwaak je met de geluiden en geuren van geitenbellen, roepende kinderen en houtvuurtjes, en krijg je een kopje chai (thee) aangeboden van een van de Maasai uit het dorp. Wat wil je nog meer?

Inhoud

HEBT U VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA-EXPERTS?

JE ZULT DEZE BLOGS OOK LEUK VINDEN:

TRAVEL STORY – BABU EN BIBI IN KENIA

HOE ZWAAR IS DE KILIMANJARO ALS JE 50 PLUS BENT?

TRAVEL STORY – REINIER & QUIRINE

Chat openen
Kan ik je helpen?
Hey hey!
Stuur ons een berichtje op WhatsApp en we helpen je zo snel mogelijk verder met je vragen of interesses!