HOMESTAYS LALIBELA GEBERGTE

Tijdens een meerdaagse hike in het duizelingwekkende gebergte kun je het echte Ethiopische gezinsleven meemaken met een overnachting in een homestay. Met uitzichten vanaf 3000 meter hoogte op de achtertuin (letterlijk een prachtige bergketen) heb je gegarandeerd een onvergetelijk avontuur.

DE BERGEN VAN LALIBELA

We zullen je eens een geheimpje vertellen! Wat niet zo veel Ethiopië-reizigers weten is dat Lalibela nog véél meer in petto heeft dan de historische bezienswaardigheden. Dat betekent niet dat je de indrukwekkende rotskerken mag missen, maar Charlie’s advies: houd wat meer dagen vrij in je agenda om de gigantisch mooie bergketen van Lalibela te ontdekken. Dit gebied ligt pal in het achterland van Lalibela, en 99% van de mensen die naar Lalibela afreizen voor de rotskerken, zien deze – niet zo heel erg verstopte – parel blindelings over het hoofd. In Lalibela kun je de allermooiste hikes maken (nee, echt, we overdrijven niet), waarvan het startpunt al op 3000 meter hoogte begint! Maar de spannende wandelingen en gigantisch mooie uitzichten is niet het enige bijzondere aan dit gebergte… Wanneer de nacht valt moet er natuurlijk geslapen worden, en in Lalibela doe je dat in een lokale homestay. Authentieker dan dit wordt het niet! De gehele ervaring van een begin tot eind is een goeie activiteit voor je longen want je komt zo dicht bij de wolken dat je regelmatig een extra keer naar zuurstof moet happen als een vis op het droge. Doordat dit gebied minder naamsbekendheid heeft dan de populaire parken zoals Simien Mountains, kan het zomaar gebeuren dat je geen enkele reiziger tegenkomt op de route. Wil je off the beaten track? In Lalibela gebergte stap je honderden jaren terug in de tijd en vind je een speciale plek die je nergens anders zult vinden.

YEMEREHANA CHRISTOS

De hikes kunnen kunnen zo lang zijn als jij zelf wil: of wat je conditie aankan (misschien toch maar wat vaker naar sportschool?) Enkele uren? Enkele dagen? Of echt een volle week weg van de bewoonde wereld de bergen in trekken? Dat kan zeker, ouwe avonturier! Wanneer je maar 2 of 3 weken hebt om Ethiopië te verkennen, dan raden we een tweedaagse hike aan die je naar het beroemde Yemerehana Christos brengt. Dit is één van de best bewaarde Axumitische kerken in de regio en was een belangrijk bedevaartsoord. Veel mensen die het gevoel hadden het eindstation van hun levensweg bereikt te hebben, maakten nog een laatste wandeling naar deze kerk. Door de eeuwen heen zijn er zoveel pelgrims naar dit oord gekomen om te sterven, dat er nu een dikke stapel overblijfselen achterin de grot ligt. Luguber? Ja. Creepy? Ja. Maar juist ook heel mooi en sereen. Er leven hier nu nog steeds zeer toegewijde monniken en heremieten. De kerk is gebouwd onder een rots en is zo oud en bejaard dat dit heilige gebouw bijna 1 eeuw voor alle andere beroemde rotskerken van Lalibela dateert!

DE HOMESTAYS

Het slapen bij lokale gezinnen in hun huisjes in de bergen is wat deze ervaring echt authentiek en off the beaten track maakt. Het is een uiterst knusse en gezellige bedoeling, maar niet zonder een gezonde uitdaging. Het is niet alleen moeilijk om met de gastheren en -vrouwen te communiceren, maar ook zijn de verschillen in cultuur zo groot als dag en nacht. Tijdens het bezoek aan deze homestays lijk je in een tijdmachine gestapt te zijn om in de middeleeuwen terecht te komen. Verwacht dus geen luxe als een warme douche – of een douche überhaupt – of een ontbijtbuffet met oploskoffie. Bij deze homestays slaap je tussen het vee en brandt er altijd een vuurtje in de hutjes.

ECO-LODGES

Is dit net een stapje te avontuurlijk? Hakuna matata, je kunt ook overnachten in één van de eco-lodges in het gebied. Deze worden ook gerund door lokale bewoners, maar dan met een eigen kamer, gedeelde badkamer, geen kakelende kippen die misschien een drolletje op je hoofd draaien, en een waanzinnig uitzicht over de bergen wanneer je je slaap uit je ogen wrijft in de ochtend. Wanneer je aankomt na je wandeling krijg je een heerlijk warm voetenbadje inclusief voetmassage (dit is gebruikelijk in de cultuur) waarna je in de watten gelegd wordt met een homemade diner en een gezellige verhalen rondom een knetterend kampvuurtje. Want bedenk wel: het is ‘s nachts ijskoud in bergen. In de grapjes en woorden die worden uitgewisseld, spat de wederzijdse bewondering voor de enorme cultuurverschillen eraf. Onze Head of Sales Anna heeft na een aantal glazen Ethiopische wijn het volkslied gebruld voor de mensen die de lodge runden. Dat vergeet je nooit meer!

HET PURE ETHIOPIË

Maar niet alleen tijdens je verblijf in de homestays of de eco-lodge ontmoet je bijzondere mensen. Tijdens je hike loop je constant vriendelijke lokale bewoners tegen het lijf. De kinderen rennen stiekem – althans dat denken ze – met je mee en de herders bestuderen je nieuwsgierig vanachter kun kudde vee. Wanneer er een feestelijk gebeuren plaatsvindt, zoals een koffieceremonie, een slachting van een beest of een andere familiebijeenkomst, reken er dan maar op dat je tussen de dorpsbewoners staat mee te klappen, zingen of dansen. Je komt namelijk niet makkelijk onder een vriendelijke uitnodiging uit: iets wat je natuurlijk ook niet zou moeten willen, want dit is hoe je het pure Ethiopië ervaart. het Ethiopië dat je straks thuis nostalgisch probeert te beschrijven aan de keukentafel over een bord afhaaleten van de Ethiopiër om de hoek.

HEEFT U VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA EXPERTS?

Bekijk meer unieke ervaringen

DAAROM MET CHARLIE’S TRAVELS NAAR AFRIKA

WE ZIJN “ON THE GROUND” IN AFRIKA

Wij werken, wonen, ademen en leven in Afrika. Hierdoor hebben we veel kennis en zijn we altijd dichtbij!

WIJ ONTWIKKELEN EIGEN ROUTES & EXPERIENCES

Samen met onze lokale partners ontwikkelen wij eigen unieke routes. Ontdek de hidden gems van het continent!

ONZE REIZEN ZIJN PERSOONLIJK EN OP MAAT

Iedere reis maken we op maat op basis van jouw wensen en onze Afrika-kennis. Wij staan dag en nacht voor jou klaar tijdens jouw reis.

WE NEMEN ONZE VERANTWOORDELIJKHEID

Wij grijpen de kans om te zorgen dat onze reizen een duurzame en positieve impact hebben op het klimaat, de lokale communities en het wildlife.