• Genocide memorials

    Rwanda heeft een hele heftige geschiedenis, en dat nog niet eens zo heel lang geleden. Overal in Rwanda zul je nog merken dat het land het niet makkelijk heeft gehad. Bij een bezoek aan dit land mag je deze plekken niet overslaan.

Geschiedenis Rwanda

Iedereen kent de heftige geschiedenis van Rwanda wel, de heftige 100 dagen durende genocide die in 1994 het land kapot scheurde. Onze Joost schreef een stuk over de 25ste herdenking.

Overal in het land zijn memorial sites om deze heftige tijd te herdenken. De meest bekende is die in Kigali, waar een Memorial Center is opgericht, een plek waar mensen kunnen herdenken en leren. Overlevenden van de genocide komen daar om hun familieleden en vrienden te herdenken en bezoekers komen er om meer te weten te komen over de gruweldaden die zich hebben afgespeeld in het land. In het aansluitende museum hoor je de verhalen van overleving, zie je de afbeeldingen van hen die het niet hebben overleefd en besef je je pas echt wat de genocide betekent heeft voor iedereen.

Memorials

Maar er zijn meerdere plekken waar genocide memorials zijn, namelijk wel 27, waarvan 6 zelfs nationaal beheerd worden. Deze zijn verspreid over heel Rwanda, maar de meest bekende of eigenlijk meest indrukwekkende zijn wel die in Nyamata, Ntarama, Nyarubuye en Murambi. In deze kerken en voorheen scholen zie je veelal de overblijfselen van de slachtoffers nog liggen. In de Nyarubuye Catholic Church hebben veel Tutsi’s getracht te schuilen, maar de tegenstanders kregen al snel door hoe ze granaten de kerk in konden gooien. De meeste van de lichamen hier zijn begraven, maar je vindt hier ook nog stapels met botten, schedels en kleding liggen.

Nyamata kerk

Dit is nog niks vergeleken met de Nyamata kerk, waar het altaar nog steeds besmeurd is met bloed en de kleding van de slachtoffers nog op de kerkbankjes ligt. Achter de kerk liggen de meer dan 45.000 lichamen in een massagraf, maar in de kelder zie je onder de tl-verlichting nog schedels liggen. Een noodzakelijk gegeven, zo wordt gezegd, want zo kunnen we de genocide niet ontkennen. En zo blijven we herinneren wat er gebeurd is zodat we kunnen zorgen dat dit nooit weer gebeurt. En dat is het motto van de genocide memorials ook: ‘nooit weer’.

Ondanks het zware onderwerp -of eigenlijk juist daarom- is het zeker een bezoek waard als je in Rwanda bent!

Ik ben klaar voor het avontuur! En nu? Stuur een aanvraag, Skype met een van onze Charlie’s Angels, ontvang het voorstel en dan SAFARI NJEMA!

Waar kan ik nog meer naartoe?

Navigeer via de kaart naar andere bestemmingen in Rwanda

Daarom met Charlie’s Travels naar Rwanda

Wij zijn “on the ground” in Afrika

Ons team woont en werkt verspreid over heel Afrika. Hierdoor hebben we veel kennis en zijn we altijd dichtbij!

Wij ontwikkelen eigen routes

Overal waar Charlie met zijn team komt, ontwikkelt hij samen met bewoners en ondernemers nieuwe routes en experiences.

Elke reis is een co-creatie

Iedere reis maken we op maat op basis van jouw wensen en onze Afrika-kennis. Alles is mogelijk, niets is te gek! Give us a try.

Wij werken verantwoord & duurzaam

Charlie’s Travels werkt met lokale partners en draagt bij aan CO2-projecten om milieuvervuiling te compenseren.

✔️Super flexibele voorwaarden - ✔️Verantwoord toerisme - ✔️100% verzekerd op reis
Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hey hey!
Stuur ons een berichtje op WhatsApp en we helpen je zo snel mogelijk verder met je vragen of interesses!