• Kanoën Tsiribihina, het Wilde Westen

    Dobber in een originele pirogue langs de bijzondere bomen en Sakalava-dorpjes, terwijl de lemuren met je mee slingeren. Kano richting de Tsingy de Bemaraha, ervaar het dorpsleven en zet je tentje op langs de oever, onder de meest heldere sterrenhemel!

De Tsiribihina-rivier is met een lengte van 200 kilometer een van de belangrijkste rivieren van Madagascar en ademt avontuur. Hij stroomt eerst door de hoogvlaktes van het binnenland, dan door de natuurlijke vallei gelegen tussen het Bemaraha-plateau, verder door het Analabe natuurreservaat en uiteindelijk via de kloof van Tsiribihina naar de zee! De rivierdelta “Belo Tsiribihina” is prachtig en is waar de rivier uitmondt uit in de Straat van Mozambique.

De vaste bewoners: nijlkrokodillen

De Tsiribihina kan afhankelijk van het seizoen wel een kilometer breed vloeien en in de rivier zwemmen een behoorlijk aantal nijlkrokodillen. Het is niet voor niets dat ‘Tsiribihina’ (vrij vertaald) betekent “Ga er niet in’’. Tenzij je natuurlijk droomt om opgegeten te worden door een nijlkrokodil… Ieder zijn ding.

Ervaar de rivier vanaf een traditionele piroque

De trip over deze rivier richting het westen is gegarandeerd een onvergetelijk avontuur. De diverse fauna en flora aan de oevers, de lokale dorpen, de rust en de vogels… het is de meest indrukwekkende boottocht die je ooit zult maken! En nee, niet op een luxe jacht, maar in een pirogue: ene traditionele kano gemaakt uit een boomstam. De rondleidingen op deze rustgevende rivier zijn eigenlijk geen recente uitvinding, ze vonden al plaats in de koloniale tijd. Alleen de welgestelde Franse kolonisten gingen op deze tour en werden meegenomen naar de tabaksplantages bij de rivieroevers. Er is nu een alternatief, een hele lange hobbelweg, maar destijds bestond er geen andere manier om te reizen dan met de pirogue over de rivier. Fast-forward een eeuw, en de situatie is niet veel veranderd… want de rivier is nog steeds de levenslijn van het gebied.

Nijlkrokodil
Tsiribihina rivier
Sakalava dorpje
TSIRIBIHINA madagascar campfire

De Tsiribihina: ook wel de lokale snelweg

Het is een rustig boottripje, je kunt gewoon ontspannen, de natuur zoeft aan je voorbij en het observeren van de mensen langs de oever biedt veel vermaak voor onderweg. Bezoek traditionele Sakalava-dorpjes en ontmoet de nieuwsgierige locals. Bij het gebrek aan wegen speelt het dagelijks leven zich vooral nog op de rivier af. De Tsiribihina is de snelweg, marktplaats, badkamer, koeien (Zebu) oversteekplaats en speeltuin voor kinderen. Soms kom je langs stukken waar je het gevoel hebt de enige persoon te zijn in dit stukje wereld.

Even de armspieren trainen? Peddel zelf een stukje mee! Probeer onderweg zoveel mogelijk vogels, lemuren en krokodillen te spotten. En maak je geen zorgen om het gebrek aan badkamers… langs de oever is er altijd een beschut plekje voor een toiletbezoekje. Zonnebrand en een hoedje/pet is een must!

Overnachten aan de oever

Aan het einde van de dag, voor de sterren beginnen te fonkelen, bouw je aan de oever van de rivier een kamp op met de gids. Na een aantal uren achterover zitten is een potje voetbal met de kids die daar wonen een goede vorm van beweging. Of help je liever met koken op een vuurtje? Het kan allemaal! Verder ben je gewoon helemaal weg van de bewoonde wereld, zonder Netflix, Spotify of überhaupt wifi. Intens genieten van het kampvuur, een lekkere maaltijd en een hemel vol sterren.

De laatste stop: Belo-Sur-Mer

Op dag twee stop je bij de Anosin ‘Ampela, een prachtige waterval, maar ook je welverdiende douche! Dit is waar je tijdens dit avontuur even heerlijk kunt opfrissen zonder bang te hoeven zijn voor krokodillen die op de loer liggen. Het einde van de fantastische kanotocht is vlakbij het dorpje Belo-Sur-Mer, waar een stoere 4×4 je (door de wildernis) naar Bekopaka brengt. Het dorpje aan de rand van het nationale park Tsingy de Bemaraha. You almost made it! Onderweg zullen jullie ook met een ferry een andere rivier over moeten. Avontuur door een wild, mysterieus wonderland! Klaar voor?

Gegarandeerd een mooi kampvuurverhaal

Deze twee dagen in geïsoleerde wildernis helpt onze nuchtere ziel herinneren hoe ver je hier van ons kikkerlandje verwijdert bent: in afstand maar vooral in manier van leven. Niet lang daarna lig je natuurlijk wel alweer in een ‘luxe’ accommodatie en blijven de dorpelingen in dit ‘simpele maar o zo serene’ leventje langs de Tsiribihina-rivier. Dit is een onvergetelijk stukje Madagascar en je komt thuis met een verhaal dat niet veel mensen kunnen bevatten. Leuk om die standaard gesprekken bij de familiebijeenkomsten eens mee af te wisselen!

Ik ben klaar voor het avontuur! En nu? Stuur een aanvraag, Skype met een van onze Charlie’s Angels, ontvang het voorstel en dan SAFARI NJEMA!

Waar kan ik nog meer naartoe?

Navigeer via de kaart naar andere bestemmingen in Madagascar

Daarom met Charlie’s Travels naar Madagascar

Wij zijn “on the ground” in Afrika

Ons team woont en werkt verspreid over heel Afrika. Hierdoor hebben we veel kennis en zijn we altijd dichtbij!

Wij ontwikkelen eigen routes

Overal waar Charlie met zijn team komt, ontwikkelt hij samen met bewoners en ondernemers nieuwe routes en experiences.

Elke reis is een co-creatie

Iedere reis maken we op maat op basis van jouw wensen en onze Afrika-kennis. Alles is mogelijk, niets is te gek! Give us a try.

Wij werken verantwoord & duurzaam

Charlie’s Travels werkt met lokale partners en draagt bij aan CO2-projecten om milieuvervuiling te compenseren.

✔️Super flexibele voorwaarden - ✔️Verantwoord toerisme - ✔️100% verzekerd op reis
Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi avonturier! Stuur ons gerust een WhatsApp berichtje op +265996555825, we helpen je graag verder! We zijn van maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren beschikbaar. Cheers!