• Kilimanjaro

    De hoogste berg en vulkaan-in-ruste van Afrika met 5,895 meter lengte en drie verschillende vulkanische toppen: Mawenzi, Shira, en Kibo. Dit is letterlijk en figuurlijk dé highlight van het Afrikaanse continent. Het is daarnaast ook nog eens de enige van ‘de zeven’ summits die je zonder klimtraining op kunt. Je kunt eigenlijk niet naar Tanzania gaan en zonder de Kilimanjaro te beklimmen, hiken, of op z’n minst aan te raken.

De vijf Kili routes

Er zijn maar liefst vijf verschillende routes die je kunt hiken als je de Kilimanjaro bezoekt: de Machame route, de Lemosho route, de Marangu route, de Rongai route en de Umbwe route. Het hiken van de Kilimanjaro kost je minimaal vijf dagen, dus plan er wel genoeg tijd voor in! De routes beginnen vanuit Moshi, een klein stadje gelegen aan de voet van de Kilimanjaro.

1. Macheme route

De Machame route en de Lemosho route zijn onze persoonlijke favoriet. De Machame route wordt ook wel de whisky-route genoemd. Deze route klinkt niet alleen lekker, maar heeft ook de meeste pluspunten. Zo heeft deze route de hoogste slagingspercentage, omdat de stijging gelijker verdeeld is en je daardoor beter kunt acclimatiseren en minder kans hebt op hoogteziekte.

De route brengt je langs verschillende vegetaties van de berg – regenwoud, hoog, laag, steen, sneeuw… Je kijkt continu uit op Moshi, Arusha en Mount Meru. Mooie vergezichten en lekker divers dus! De Machame route heeft een goede ‘prijs-ervaring verhouding’ en iedereen met een goede basisconditie kan deze route lopen. Houd er wel rekening mee dat het enerzijds een van de makkelijkere routes is, omdat de dagelijkse hoogtestijging heel regelmatig is. Anderzijds is het op bepaalde punten een steile hike route, waarbij je langere afstanden per dag moet afleggen. Iets om te overwegen dus!

2. Lemosho Route

De Lemosho route is een van de langste routes met zes nachten en zeven dagen, of zeven nachten en acht dagen. Hij neemt dan misschien een grotere hap uit je reistijd, maar hier krijg je een hele rustige stijging voor terug. Een kleinere kans op hoogteziekte en daarmee een grotere kans op het bereiken van de top! Met daarbij een prachtige variatie in landschappen, zorgt dit voor een ideale balans. De Lemosho is een van de nieuwere routes, en is om die reden het minst ‘platgetrapt’. De route doorkruist het hele Shira-plateau: van west naar oost. Van weelderig regenwoud naar prachtige uitzichten op de Kibo vulkaan en haar gletsjers.

tenten kamp kilimanjaro
Kilimanjaro vanuit Moshi
Charles met drone kilimanjaro

3. Marangu route

De meest bekende route op de Kilimanjaro is de Marangu route. De Marangu route is de oudste route, maar hij is helaas ook het drukst en daarom niet echt onze favoriet. De route is gedoopt tot de “Coca-Cola”-route, omdat je onderweg naar de top op ieder moment wel een blikje Coca-Cola kunt scoren. De route is waarschijnlijk zo populair, omdat het de kortste en snelste route naar de top is. Hij is het goedkoopst, maar dan is er wel de kans dat je in een polonaise achter elkaar de berg op loopt. Aangezien je toch diezelfde top op moet, en minder tijd hebt, is de acclimatisatie hier een stuk minder vriendelijk. De kans op hoogteziekte is groter, en daarmee de kans dat je top haalt helaas kleiner.

4. Rongai route

De Rongai route is de enige route die de Kilimanjaro vanaf de noordkant probeert te bedwingen. Het is een relatief rustige route, wellicht omdat het zo ver rijden is naar de noordkant van de Kilimanjaro. De route begint hoger en is korter dan de Lemosho route. Hij is daardoor zwaarder wat betreft acclimatisatie, maar laat wel – letterlijk en figuurlijk – een heel andere kant van de berg zien! Houd er wel rekening mee dat de noordkant minder groen is en minder gevarieerd in vergelijking met de westelijke routes. De Rongai route maakt het goed doordat deze route een stuk minder verkeer heeft en je via de Marangu-route kunt afdalen.

5. Umbwe route

Die hards only! De Umbwe route is de moeilijkste route omhoog, met een hele snelle stijging. Het is, door de moeilijkheidsgraad, ook de rustigste route. Deze route is alleen aan te raden aan voor door de wol geverfde hikers!

Meer lezen over het hiken van de Kilimanjaro? Check them out:

Hoe zwaar is de Kilimanjaro als je 50+ bent? 

Paklijst voor als je de Kilimanjaro gaat hiken

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Een oase van rust aan de voet van de Kilimanjaro:

MOSHI: KNUS STADJE AAN DE VOET VAN DE KILIMANJARO

Ik ben klaar voor het avontuur! En nu? Stuur een aanvraag, Skype met een van onze Charlie’s Angels, ontvang het voorstel en dan SAFARI NJEMA!

Waar kan ik nog meer naartoe?

Navigeer via de kaart naar andere bestemmingen in Tanzania

Daarom met Charlie’s Travels naar Tanzania

Wij zijn “on the ground” in Afrika

Ons team woont en werkt verspreid over heel Afrika. Hierdoor hebben we veel kennis en zijn we altijd dichtbij!

Wij ontwikkelen eigen routes

Overal waar Charlie met zijn team komt, ontwikkelt hij samen met bewoners en ondernemers nieuwe routes en experiences.

Elke reis is een co-creatie

Iedere reis maken we op maat op basis van jouw wensen en onze Afrika-kennis. Alles is mogelijk, niets is te gek! Give us a try.

Wij werken verantwoord & duurzaam

Charlie’s Travels werkt met lokale partners en draagt bij aan CO2-projecten om milieuvervuiling te compenseren.

✔️Super flexibele voorwaarden - ✔️Verantwoord toerisme - ✔️100% verzekerd op reis
Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hey hey!
Stuur ons een berichtje op WhatsApp en we helpen je zo snel mogelijk verder met je vragen of interesses!