Kilimanjaro

De hoogste berg en vulkaan-in-ruste van Afrika met 5,895 meter lengte en drie verschillende vulkanische toppen: Mawenzi, Shira, en Kibo. Dit is letterlijk en figuurlijk dé highlight van het Afrikaanse continent. Het is daarnaast ook nog eens de enige van ‘de zeven’ summits die je zonder klimtraining op kunt. Je kunt eigenlijk niet naar Tanzania gaan en zonder de Kilimanjaro te beklimmen, hiken, of op z’n minst aan te raken.

De vijf Kili routes

Er zijn maar liefst vijf verschillende routes die je kunt hiken als je de Kilimanjaro bezoekt: de Machame route, de Lemosho route, de Marangu route, de Rongai route en de Umbwe route. Het hiken van de Kilimanjaro kost je minimaal vijf dagen, dus plan er wel genoeg tijd voor in! De routes beginnen vanuit verschillende omliggende stadjes. Moshi is er daar één van: een klein stadje gelegen aan de voet van de Kilimanjaro.

1. Machame Route

De Machame route en de Lemosho route zijn onze persoonlijke favoriet. De Machame route wordt ook wel de whisky-route genoemd. Deze route klinkt niet alleen lekker, maar heeft ook de meeste pluspunten. Zo heeft deze route de hoogste slagingspercentage, omdat de stijging gelijker verdeeld is en je daardoor beter kunt acclimatiseren en minder kans hebt op hoogteziekte.

De route brengt je langs verschillende vegetaties van de berg – regenwoud, hoog, laag, steen, sneeuw… Je kijkt continu uit op Moshi, Arusha en Mount Meru. Mooie vergezichten en lekker divers dus! De Machame route heeft een goede ‘prijs-ervaring verhouding’ en iedereen met een goede basisconditie kan deze route lopen. Houd er wel rekening mee dat het enerzijds een van de makkelijkere routes is, omdat de dagelijkse hoogtestijging heel regelmatig is. Anderzijds is het op bepaalde punten een steile hike route, waarbij je langere afstanden per dag moet afleggen. Iets om te overwegen dus!

2. Lemosho Route

De Lemosho route is een van de langste routes met zes nachten en zeven dagen, of zeven nachten en acht dagen. Hij neemt dan misschien een grotere hap uit je reistijd, maar hier krijg je een hele rustige stijging voor terug. Een kleinere kans op hoogteziekte en daarmee een grotere kans op het bereiken van de top! Met daarbij een prachtige variatie in landschappen, zorgt dit voor een ideale balans. De Lemosho is een van de nieuwere routes, en is om die reden het minst ‘platgetrapt’. De route doorkruist het hele Shira-plateau: van west naar oost. Van weelderig regenwoud naar prachtige uitzichten op de Kibo vulkaan en haar gletsjers.

3. Marangu Route

De meest bekende route op de Kilimanjaro is de Marangu route. De Marangu route is de oudste route, maar hij is helaas ook het drukst en daarom niet echt onze favoriet. De route is gedoopt tot de “Coca-Cola”-route, omdat je onderweg naar de top op ieder moment wel een blikje Coca-Cola kunt scoren. De route is waarschijnlijk zo populair, omdat het de kortste en snelste route naar de top is. Hij is het goedkoopst, maar dan is er wel de kans dat je in een polonaise achter elkaar de berg op loopt. Aangezien je toch diezelfde top op moet, en minder tijd hebt, is de acclimatisatie hier een stuk minder vriendelijk. De kans op hoogteziekte is groter, en daarmee de kans dat je top haalt helaas kleiner.

4. Rongai Route

De Rongai route is de enige route die de Kilimanjaro vanaf de noordkant probeert te bedwingen. Het is een relatief rustige route, wellicht omdat het zo ver rijden is naar de noordkant van de Kilimanjaro. De route begint hoger en is korter dan de Lemosho route. Hij is daardoor zwaarder wat betreft acclimatisatie, maar laat wel – letterlijk en figuurlijk – een heel andere kant van de berg zien! Houd er wel rekening mee dat de noordkant minder groen is en minder gevarieerd in vergelijking met de westelijke routes. De Rongai route maakt het goed doordat deze route een stuk minder verkeer heeft en je via de Marangu-route kunt afdalen.

5. Umbwe Route

Die hards only! De Umbwe route is de moeilijkste route omhoog, met een hele snelle stijging. Het is, door de moeilijkheidsgraad, ook de rustigste route. Deze route is alleen aan te raden aan voor door de wol geverfde hikers!

Paklijst Kilimanjaro

  • zonnebrand- een factor 50 ofzo, je wil geen tomaat zijn na dag 1.
  • lippencrème – ik raad gewone vaseline aan, bij extreme kou kan je die echt overal smeren.
  • vochtige doekjes of wetties – wegwerp washandjes. Douchen doe je weer beneden.
  • desinfecterende handgel – er is geen toilet daarboven, en al helemaal geen fontijntje…
  • ruime wandelbroek en korte broek.
  • twee truien of fleece-jacks – koud wordt het…
  • dun, licht windjack en/of regenkleding (poncho, pak of cape, waterdicht)
  • T-shirts/bloesjes (waaronder ook iets duns met lange mouwen, tegen verbranden van armen/nek, bij voorkeur géén katoen)
  • hoofdbedekking tegen de zon (tropenhoed of pet) en zonnebril tegen sneeuwblindheid
  • wanten (zijn beter dan handschoenen) en wollen muts, balaclava of windstopper (nekband)
  • sneldrogende handdoek(en)

Eten & drinken

  • camelbak (drinkzak) met inhoud van 2 liter
  • extra 2 liter thermosfles (tegen bevriezing)
  • energievoedsel (noten, rozijnen, druivensuiker, mueslirepen)

Onderweg

  • kleine rugzak voor dagtochten (die draag je zelf) met regenhoes
  • lichte en waterdichte bergwandelschoenen (type B) met stevige profielzolen – damn you sexy…
  • kleding en schoeisel voor na het wandelen, houdt hierbij rekening met zowel stralende zon als wat koeler weer.

Slapen

  • slaapmatje – warmer en lekker zacht, zelfopblaasbaar is ideaal – uitblazen heeft hier een andere betekenis…
  • oordopjes of geluidsdempers – een herrie op die berg!
  • warme slaapzak (let op de comfortzone van de slaapzak: het kan ‘s nachts tot -20 °C vriezen op de Kilimanjaro) eventueel met extra linnen binnenzak.
  • reiswekker – je zal toch echt op tijd op moeten staan, maar eerlijk, dat wil je ook!

EHBO

  • zalf ter behandeling van kneuzingen, verzwikkingen, spierstijfheid (bijvoorbeeld tijgerbalsem, arnicazalf of belliflorgel)
  • betadinezalf en pleisters/verbandgaas voor noodgevallen (kleine EHBO-kit is een aanrader)
  • paracetamol
  • zwachtel/sporttape (5 cm breed)
  • compeed of second skin, ter behandeling van blaren
  • DEET insectenafweermiddel (zeker noodzakelijk tot 2.000 meter en in het hotel)

Overig

  • grote rugzak (max. 15 kilogram, die de porters dragen)
  • toiletrol
  • reserveveters
  • zakmes
  • hoofdlamp (met reservebatterijen) of zaklantaarn
  • beschermhoes bagage (om de inhoud tegen vocht en stof te beschermen)
  • voor contactlensdragers een reservebril
  • reservebatterijen voor je camera en wereldstekker (drie-pins) voor eventuele opladers (in het hotel)
  • verrekijker
  • opie paspoort – voor registraties tijdens de expeditie.
  • een schrijf- of leesboek – in een tentenkamp is vrij weinig te doen.
  • kleine plastic zakjes – geef dagelijks al je afval af aan de porters.

De klim naar de Kili is niet mis. Het is er koud en de tocht is zwaar. Wij kunnen je helpen met de juiste voorbereiding, want dit is geen amateuristisch klimwerk. We raden je aan op tijd met trainen te beginnen, als je dan ook nog deze paklijst gebruikt kan je straks met een gerust hart aan je tocht beginnen. Wij vinden je nu al stoer, want waar de meeste van onze teamleden zich wel aan onze experiences wagen is het hier slechts een handjevol CT-lieden gelukt Afrika’s dak te bedwingen.

Heb jij vragen voor onze Afrika experts?

Bekijk meer unieke ervaringen

Jouw avontuurlijke Tanzania reis: Alles wat je moet weten over een hike naar de top van Mount Meru

Vergeet de Kilimanjaro, beklim Mount Meru! Deze relatieve hidden gem is de op één na hoogste berg van Tanzania en voor alle hike liefhebbers de ultieme toevoeging aan een Tanzania reis. Niet alleen vanwege de waanzinnige uitzichten, maar ook door de mogelijkheid om verschillend wildlife te spotten. Drie van onze collega’s gingen de klim aan, je leest hier meer over een hike op de Mount Meru!

Enduimet Conservancy

In het noordelijkste puntje van Tanzania, midden in het adembenemende Masai-land, wacht een juweeltje van ongerepte natuur op ontdekking. Hier, waar toeristen nog een zeldzaamheid zijn en wilde dieren de scepter zwaaien, laten drie indrukwekkende bergen hun schaduw vallen. Maar waarom in een auto rijden, als je ook achterop de motor de magie van deze conservancy kan ervaren?

Heilige Masai-berg Longido

Met zijn 2637 meter hoogte is deze berg de underdog, het zielepootje der Tanzaniaanse bergen. Qua hoogtemeters is het inderdaad niet de meest indrukwekkende berg vergeleken met Mount Meru of de Kilimanjaro, maar wat ‘off the beaten track’ bergbeklimmen betreft laat Longido een poepie ruiken. Wil je twee dagen lang hiken op een berg die je voor je alleen lijkt te hebben? Dat zit je hier goed!  

Mto Wa Mbu

Mto wa Mbu is voor veel reizigers een laatste stop op weg naar de Serengeti. Op de hoofdweg naar dit beroemde safaripark zit namelijk een heel dorp verstopt, dat zeker de moeite waard is om te ontdekken. Dit groene dorp is gelegen tussen uitgestrekte Masai vlaktes, en de bevolking leeft hier voornamelijk van bananenplantages en visvangst uit Lake Manyara. Zéker een bezoek waard voor alle cultuurliefhebbers, maar ook de actievelingen kunnen hier hun hart ophalen.

Mkomazi

In het noordoosten van Tanzania, grenzend aan Kenia, ligt Mkomazi National Park. Dit park is zo remote dat het voorheen ontoegankelijk was. Nu is het goed bereikbaar en perfect om te genieten van spectaculaire wildernis. Ook heb je hier de grootste kans om een neushoorn te spotten in Tanzania! 

Hiking In De Usambara Mountains

Groene jungle bossen, druipend van de ochtenddauw en prachtige uitzichten. Vergeet de Europese Alpen, de Himalaya’s en Patagonië: Usambara is waar je wilt hiken. Waan je door groene junglebossen, wandel door dorpjes die af en toe opduiken, aanschouw de mysterieuze ochtenddauw en geniet van de geweldige uitzichten tijdens een meerdaagse hike.

Jouw avontuurlijke Tanzania reis: Alles wat je moet weten over een hike naar de top van Mount Meru

Vergeet de Kilimanjaro, beklim Mount Meru! Deze relatieve hidden gem is de op één na hoogste berg van Tanzania en voor alle hike liefhebbers de ultieme toevoeging aan een Tanzania reis. Niet alleen vanwege de waanzinnige uitzichten, maar ook door de mogelijkheid om verschillend wildlife te spotten. Drie van onze collega’s gingen de klim aan, je leest hier meer over een hike op de Mount Meru!

Enduimet Conservancy

In het noordelijkste puntje van Tanzania, midden in het adembenemende Masai-land, wacht een juweeltje van ongerepte natuur op ontdekking. Hier, waar toeristen nog een zeldzaamheid zijn en wilde dieren de scepter zwaaien, laten drie indrukwekkende bergen hun schaduw vallen. Maar waarom in een auto rijden, als je ook achterop de motor de magie van deze conservancy kan ervaren?

Heilige Masai-berg Longido

Met zijn 2637 meter hoogte is deze berg de underdog, het zielepootje der Tanzaniaanse bergen. Qua hoogtemeters is het inderdaad niet de meest indrukwekkende berg vergeleken met Mount Meru of de Kilimanjaro, maar wat ‘off the beaten track’ bergbeklimmen betreft laat Longido een poepie ruiken. Wil je twee dagen lang hiken op een berg die je voor je alleen lijkt te hebben? Dat zit je hier goed!  

Daarom met Charlie's Travels naar Afrika

We zijn “on the ground” in Afrika

Wij werken, wonen, ademen en leven in Afrika. Hierdoor hebben we veel kennis en zijn we altijd dichtbij!

Wij ontwikkelen eigen routes & experiences

Samen met onze lokale partners ontwikkelen wij eigen unieke routes. Ontdek de hidden gems van het continent!

Onze reizen zijn persoonlijk en op maat

Iedere reis maken we op maat op basis van jouw wensen en onze Afrika-kennis. Wij staan dag en nacht voor jou klaar tijdens jouw reis.

We nemen onze verantwoordelijkheid

Wij grijpen de kans om te zorgen dat onze reizen een duurzame en positieve impact hebben op het klimaat, de lokale communities en het wildlife.