• Ontdek de Karamojong cultuur in Moroto

    Misschien wel de meest off the beaten track ervaringen die wij aanbieden. Een ruig, droog, uitgestrekt gebied met een fascinerende cultuur. Slaap in de Kraal en ontdek middels sterke verhalen rondom het kampvuur hoe bijzonder mooi een andere cultuur kan zijn.

Meer over deze highlight

1
Family friendly
Off the beaten track
Eco friendly

Leeftijd: 6+
Prijs: €€

Meer over deze highlight

1
Family friendly
Off the beaten track
Eco friendly

Ruig Karamoja

Wanneer je vanaf Kampala richting het noordoosten vertrekt, terwijl de meeste reizigers richting het zuidwesten van Oeganda trekken, kom je in een gebied dat tientallen jaren geïsoleerd is geweest: Karamoja. Karamoja is ruig, droog, uitgestrekt en heeft een fascinerende cultuur. Vanwege een dertig jaar lang durende stammenoorlog en een tien jaren project om mensen te ontwapenen is het pas sinds vijf jaar mogelijk om Karamoja te verkennen. Hierdoor is Karamoja niet alleen voor reizigers, maar ook voor de meeste Oegandezen uit het zuidwesten van Oeganda onbekend terrein. Het duistere verleden van de regio heeft veel schade en een negatief imago achtergelaten. Gelukkig verandert dit snel en zien steeds meer mensen dit gebied als een onontdekte, off the beaten track parel.

Wat kun je doen in Moroto?

Moroto is een stad en district in Karamoja waarvandaan je samen met een van onze rasechte Karamojong vrienden de omliggende omgeving kunt verkennen. Samen fiets je het uitgestrekte landschap in. Rechts zie je de kleurrijk geklede nomaden met hun runderen en geiten richting een rivier wandelen, links kijk je uit op zonnebloem-, sorghum- en maisvelden. Als trotse veehouders slachten Karamojong niet zomaar een rund voor vlees. In plaats daarvan staat runderbloed gemixt met melk op het menu. Ook eens proberen? Overnacht dan in de Kraal waar de Karamojong warriors rondom het kampvuur een vers bereide maaltijd delen. Mede door de jarenlange isolatie hebben de Karamojong hun tradities en waarden weten te behouden.

moroto karamoja games in the village

HEB JE VRAGEN AAN ONZE OEGANDA EXPERTS? START EEN WHATSAPP GESPREK!

(Klik rechtsonderin op de WhatsApp knop om een gesprek te starten)
moroto karamoja kraal overnachting
moroto karamoja mount moroto hike

Boda Boda tour

Een andere manier om de omgeving te verkennen is achterop de motor. De ervaren chauffeurs nemen je mee naar een van de kleine dorpjes die je zelf niet zomaar vindt. Deze dorpjes liggen niet alleen afgelegen en verstopt tussen het hoge gras of achter één van de maïsvelden, maar het gebied is gigantisch groot en er zijn weinig gebaande paden. Met een motor cross je sneller en kun je de echte ruwe diamanten vinden. De Karamojong hebben ontzettend veel verschillende stammen en clans, waarvan een groot deel niet bekend is met toeristen. Een bijzondere uitwisseling van culturen waarbij we ons inzetten om dit op de meest duurzame manier te doen.

Mount Moroto

De dagen in Moroto kun je afwisselen met een stevige hike richting te summit van Mount Moroto, een vulkanische berg. Afhankelijk van het seizoen is het droog en uitgestrekt of groen en dichtbegroeid. In het laatste geval baan je je weg door hoge struikgewassen die jouw uitzicht het eerste uur van de tocht versperren. Je komt handen tekort om de groene vegetatie uit je gezicht te houden waardoor je als echte ranger je weg banjert naar de top. Terwijl je met je rugtas de berg op wandelt, kom je langs afgelegen dorpjes die bewoond worden door een van de kleinste stammen van Oeganda: de Tepeth. Grote kans dat je jezelf tijdens de hike afvraagt of de Tepeth iedere dag deze tocht afleggen. De Tepeth verbouwen hun eigen gewassen en hoeven daardoor niet dagelijks richting Moroto voor verse groenten. Toch lopen ze regelmatig de berg af richting Moroto town om hout of andere gewassen vanuit Mount Moroto te verkopen. Vrolijk huppelen ze voorbij terwijl jij puffend en hijgend in slakkentempo met een zweetsnor verder de berg op klautert. Met een beetje geluk blijft de lucht helder en kun je vanuit een 360 graden uitzichtpunt uitkijken op de prachtige omgeving en de ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’ – verstopte dorpjes. Als dan ook nog de zon naar beneden zakt en een oranje gloed geeft over de bergen is het avontuurlijke plaatje compleet.

Ik ben klaar voor het avontuur! En nu? Stuur een aanvraag, Skype met een van onze Charlie’s Angels, ontvang het voorstel en dan SAFARI NJEMA!

Waar kan ik nog meer naartoe?

Navigeer via de kaart naar andere bestemmingen in Oeganda

Daarom met Charlie’s Travels naar Oeganda

Wij zijn “on the ground” in Afrika

Ons team woont en werkt verspreid over heel Afrika. Hierdoor hebben we veel kennis en zijn we altijd dichtbij!

Wij ontwikkelen eigen routes

Overal waar Charlie met zijn team komt, ontwikkelt hij samen met bewoners en ondernemers nieuwe routes en experiences.

Elke reis is een co-creatie

Iedere reis maken we op maat op basis van jouw wensen en onze Afrika-kennis. Alles is mogelijk, niets is te gek! Give us a try.

Wij werken verantwoord & duurzaam

Charlie’s Travels werkt met lokale partners en draagt bij aan CO2-projecten om milieuvervuiling te compenseren.

✔️Super flexibele voorwaarden - ✔️Verantwoord toerisme - ✔️100% verzekerd op reis
Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hey hey!
Stuur ons een berichtje op WhatsApp en we helpen je zo snel mogelijk verder met je vragen of interesses!