Fooi Geven In Afrika: Zo Werkt Het

Het is een veelgestelde en lastige vraag: hoeveel fooi moeten we geven? In Oost-Afrika is ‘tippen’ heel gewoon: drivers, gidsen, kamermeisjes en koks verwachten een fooi(tje). Gelukkig zitten wij hier al een hele poos en kunnen we je met dit vraagstuk helpen! Onze CSR Officer Thijs zet alles voor je onder elkaar, zodat niemand zich afgezet voelt.

Het is een veelgestelde en lastige vraag: hoeveel fooi moeten we geven? In Oost-Afrika is ’tippen’ heel gewoon: drivers, gidsen, kamermeisjes en koks verwachten een fooi(tje). Gelukkig zitten wij hier al een hele poos en kunnen we je met dit vraagstuk helpen! Onze CSR Officer Thijs zet alles voor je onder elkaar, zodat niemand zich afgezet voelt.

Oké, laten we beginnen met een disclaimertje: ons personeel en onze partners geven we heel eerlijke salarissen – zij zijn dus niet afhankelijk van een fooi. In de hospitality-industrie – en specifiek in veel delen van Afrika- is het echter erg gebruikelijk een fooi te geven als de service goed is.

Hieronder een aantal voorbeelden uit de praktijk. Voor alles geldt:

  • Een slechte service hoef je niet te extra belonen; duh duh…
  • Als iemand gewoon normaal zijn werk doet is een klein extraatje aardig.
  • Als iemand meer doet dan nodig, de verwachtingen overtreft, ervoor zorgt dat je een leuke tijd hebt: beloon dat met dikke duku’s!
    En wees niet bescheiden, gierige Nederlander! Die paar shillings maken voor jou weinig uit, en hier kan het een wereld van verschil zijn.
  • Zie het als een directe vorm van ontwikkelingshulp zonder bureaucratische rompslomp. Geen Sinterklaas-concept waar wij als welvarende mzungu’s (blanken) de 3e wereld komen redden met het uitdelen van pennen en truien, maar gewoon dikke cash voor eerlijk werk.
  • Business is duurzaam, een transactie waar je elkaar iets geeft is goed om te belonen. Dus stop met uitdelen en betaal mensen iets extra’s als de dienst goed is.
  • Ik neem Kenia en de shilling als voorbeeld maar dit verschilt wel per land. Oeganda en Tanzania zijn ongeveer soortgelijke landen met soortgelijke prijzen. 100 KES = ~1 USD.
  • Naast een financiële vergoeding moet je uiteraard ook gewoon je waardering uitspreken met een dankwoord. Behandel mensen zoals je zelf ook graag zou worden behandeld.

Accommodaties

Als in je hostel je tassen naar de kamer worden gebracht zorg dan dat je een briefje van 50-100 KES bij de hand hebt. Als ik niet te zwaar reis draag ik vaak mijn tassen gewoon zelf, aan de andere kant is het ook weer niet de bedoeling dat je die meneer zijn baan niet ontneemt; typisch gevalletje cultuurverschil.
Laat wat achter voor de kamer meisjes. 100 KES per nacht is voldoende, maar het hangt een beetje af van de kwaliteit van je hotel of villa. En bedenk dat een krappe single kamer minder van de schoonmaakster vergt dan een compleet huis met badkamers en keukens.

Vervoer

Voor een transfer van een paar uur is een 200-500 KES een leuk gebaar als het een goede rit was, hij veilig heeft gereden, een gezellig praatje heeft gemaakt, of aanvoelde dat je geen zin had om te kletsen en gewoon zijn mond hield.
Een driver (geen gids) die goed rijdt mag wel 1000 KES per dag verdienen als hij een beetje kilometers moet aftikken. Als het een grote groep is kun je een hogere beloning overwegen.

Ben je nieuwsgierig naar onze bestemmingen?

Een tip voor de Kok

Een kok die meegaat op jullie reis (hike, motortocht, road trip) kan je reis echt maken met zijn heerlijkheden. Bovendien werkt hij (of zij) de hele dag en avond om de food logistiek strak te houden (zeker bij grote groepen). 1500 KES per dag vind ik gepast voor een groep vanaf 5 mensen. Voor 2 mensen is 750-1000 KES per dag goed. We hebben een aantal hele goede koks in Kenia, leuke gasten, doen soms nog meer dan alleen koken en zijn ook deels aan het gidsen. Schroom niet ze hiervoor te belonen! Als er een assistent-kok bij is zal de kok zijn fooi met hem delen, en tip daarom een beetje extra.

Fooi voor je gids

De meest klassieke gids die je tegenkomt bij een georganiseerde reis is de driver/guide: hij rijdt je overal naartoe, vertelt over het land, de natuur en de dieren, praat de reis aan elkaar en is meerdere dagen met je op pad. Standaard is 1500 KES per dag, doet hij het goed dan zou ik richting de 2500-3000 KES per dag gaan. Het hangt hier een beetje af van de grootte van de groep, en de hoeveelheid dagen, de kwaliteit van de reis, het vervoer en de connectie die je met iemand hebt. Het is niet gek om iemand na een paar dagen gidsen te belonen met 10.000 – 15.000 KES. En als iemand je 2 weken heeft rondgereden richting de 20.000 KES te gaan (maar je hoeft dan niet 3.000 x 14 = 42.000 KES te geven).

Op veel bestemmingen is er een lokale gids ter plaatse die zijn gebied laat zien. De kwaliteit van de gidsen loopt uiteen: sommigen zeggen weinig en verzorgen meer de logistiek (bootje op tijd, bootje van A naar B), anderen praten honderduit en geven je inside informatie, je leert ze kennen, het is gezellig, je hebt een leuke tijd! De eerste hoef je in mijn optiek niet echt te belonen, die doet het broodnodige, en daar betalen we hem voor. Iemand die een extra stap zet verdient kun je belonen met 500-1500 KES per dag. Nederlandse tour leaders hoef je vaak geen fooi te geven maar een dankwoord, een paar biertjes en wellicht een diner is wel zo gepast.

Groepsreizen / Families

Als je met een grotere groep bent is het vanzelfsprekend ook meer werk voor iemand. Daarnaast is de tip per persoon lager. Het is dus niet gek om de fooien iets omhoog te gooien. Als je met z’n 2-en bent is het ook niet gek dat je een iets lagere fooi geeft.

Meerdere dagen op reis

De sommetjes die we hier maken luisteren niet zo nauw; als je 2 weken met iemand op reis bent hoef je niet de fooi-dagprijs met 14 te vermenigvuldigen. Als iemand goed werkt heeft geleverd dan is 150-200 USD een prachtige fooi waarmee hij zijn salaris bijna verdubbeld. Als iemand niet goed is geweest maar toch lang heeft meegereisd moet je zo iemand wel een kleine fooi geven (~50 USD).

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!

Travelstory Susan & Wietze: op ontdekking in Tanzania

Visa & Entry Requirements ​