Reisadvies Kenia: dit moet je weten! (2020 Update)

Voordat mensen hun reis richting het prachtige Kenia boeken, zetten zij wel eens vraagtekens bij de veiligheid van dit land. Hoe veilig is Kenia? Is het een veilig vakantieland, of moet je bezorgd zijn als je hier op reis gaat? Wij zetten de belangrijke informatie op een rijtje, zodat jij met een gerust hart het vliegtuig instapt op weg naar een nieuw avontuur!

* Bijgewerkt op 10 maart 2020

Reisadvies Kenia: dit moet je weten! (2020 Update)

Voordat mensen hun reis richting het prachtige Kenia boeken, zetten zij wel eens vraagtekens bij de veiligheid van dit land. Hoe veilig is Kenia? Is het een veilig vakantieland, of moet je bezorgd zijn als je hier op reis gaat? Wij zetten de belangrijke informatie op een rijtje, zodat jij met een gerust hart het vliegtuig instapt op weg naar een nieuw avontuur!

* Bijgewerkt op 10 maart 2020

Veiligheid in Kenia

Hoe staat het met de veiligheid in Kenia? Kun je als reiziger genieten van dit prachtige land zonder je zorgen te hoeven maken over je eigen veiligheid? Wanneer je door het National Park heen crosst of heerlijk ligt te zonnen op het parelwitte strand met een verse kokosnoot in de hand wil jij je geen zorgen maken over een mogelijke terroristische aanslag. Laten we eens kijken wat het reisadvies voor Kenia is van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (ook wel afgekort tot buza of minbuza) en wat het reisadvies voor Kenia is van de Belgische overheid. Lees meer over hoe jij je kunt voorbereiden op de reis en welke maatregelen je kunt treffen om het avontuur zonder problemen te laten verlopen. 

Reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Wanneer we het reisadvies voor Kenia van het Ministerie van Buitenlandse Zaken erbij pakken, zien we dat het grootste gedeelte van Kenia de kleurcode geel heeft gekregen wat inhoudt ‘Let op, veiligheidsrisico’s’. Het noordoostelijke gedeelte van het land heeft de kleurcodes oranje en rood, wat inhoudt ‘alleen noodzakelijke reizen’ en ‘niet reizen’.

Kleurcode Rood: Niet reizen

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de volgende gebieden kleurcode rood gegeven:

  • De grensgebieden met Somalië
  •  Het vasteland van het district Lamu (incl. het eiland Kiwayu)
  • De districten Mandera, Garissa en Wajir

In de rode gebieden kan de ambassade beperkt of geen hulp bieden wanneer men in de problemen komt. Vanuit Charlie’s Travels worden er dan ook geen reizen aangeboden naar deze plekken.

Kleurcode Oranje: Alleen noodzakelijke reizen

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de volgende gebieden kleurcode oranje gegeven:

  • De eilanden Lamu en Manda van het district Lamu
  • Marsabit
  • Moyale
  • Het Tanta-Deltagebied incl. de kuststrook ten noorden van Malindi
  • Diverse plekken in Mombasa
  • Diverse plekken in Nairobi

Ondanks dit reisadvies bieden wij wel verschillende trips aan naar het eiland Lamu en het plaatsje Malindi aan de kust.

Het eiland Lamu

Wij bij Charlie’s Travels zien het eiland Lamu als een oase van rust met een bijzondere melting pot van Afrikaanse, Europese en Arabische invloeden. Dit maakt het, samen met de ongerepte natuur van het eiland,volgens ons een ultieme vakantiebestemming voor jong en oud. Lees hier meer over in de blog over Lamu of neem eens een kijkje op de experience pagina over zeilen rondom Lamu. Naast het eiland Lamu wordt het ook afgeraden door het Ministerie van Buitenlandse Zaken om af te reizen naar Malindi, een locatie waar reizigers regelmatig heen gaan met ons.

Malindi aan de kust

Op 25 kilometer afstand van Watamu ligt het kleine zusje Malindi. Malindi lijkt in veel opzichten op Watamu en is een prachtig plekje aan de Keniaanse kust. Wij sturen regelmatig klanten naar deze locatie om hun avontuurlijke reis met wat heerlijke, ontspannende beachvibes af te sluiten.

Lamu eiland
Lamu eiland

Handeling bij een (mogelijke) dreiging

Tijdens de presidentiële verkiezingen in Kenia van zo’n 2,5 jaar geleden, hebben wij enkele reizen omgeboekt i.v.m. de vele rellen in het land. Alle reizen gingen gewoon door, maar een aantal werden er wel aangepast om er zeker van te zijn dat al  onze reizigers in veilig gebied waren. Bij Charlie’s Travels houden wij het nieuws en de ontwikkelingen scherp in de gaten. Zijn er tekenen van een mogelijke dreiging of ontstaan er onveilige situaties? Dan laten we onze reizigers uiteraard niet naar deze plek gaan en gaan we op zoek naar een uitstekend en veilig alternatief om naar af te reizen. Gelukkig is het tot op heden niet voorgekomen dat we trips naar de bestemming Lamu of Malindi om hebben moeten boeken i.v.m. een mogelijke dreiging.

Toch niet helemaal gerustgesteld? Of heb jij je reis bij ons geboekt en wil je liever niet meer naar deze bestemmingen afreizen? Neem dan contact op met onze reisexperts voor meer informatie.

Terrorisme

Volgens het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken geld voor heel Kenia minimaal de kleurcode geel, wat inhoudt ‘Let op, veiligheidsrisico’s’. Er is een hoge terroristische dreiging in Kenia en die komt natuurlijk ergens vandaan. Laten we even teruggaan in de tijd, naar oktober 2011.

Al-Shabaab: een burgeroorlog in Somalië

Al jaren zijn er spanningen in Somalië tussen Al-Shabaab en Somalische regeringstroepen. Al-Shabaab is een terroristische, Islamitische organisatie met als doel de sharia (islamitische wetgeving) in te voeren en de Somalische overheid, die veel steun krijgt uit het Westen, ten val te brengen. Omdat er aan de Keniaanse kust verschillende kidnappings hadden plaatsgevonden – die volgens de Keniaanse overheid werden uitgevoerd door Al-Shabaab – besloot Kenia actie te ondernemen. Toen in oktober 2011 Keniaanse militairen Zuid-Somalië binnentrokken, heeft Al-Shabaab vergeldingsmaatregelen in Kenia aangekondigd. Sindsdien is ook Kenia voor Al-Shabaab een doelwit en zijn er diverse aanslagen geweest. In het noordoosten van het land, aan de grens met Somalië, vonden de meeste aanslagen plaats, maar ook in Nairobi, Mombasa en aan de kust hebben diverse aanslagen plaatsgevonden. De bekendste aanslagen in Kenia zijn de aanslag op de Westgate Mall in Nairobi in 2013, de aanval op de universiteit in het Keniaanse Garissa in 2015 en de aanslag op een hotelcomplex in Nairobi begin 2019.

Al-Shabaab Somalie
burundi soldaten voorbereiden Somalie Al-Shabaab

Veiligheidsmaatregelen in Nairobi

De afgelopen jaren zijn de veiligheidsmaatregelen op drukbezochte plekken in Nairobi aangescherpt. Schrik er niet van als je bij shopping malls door een veiligheidspoortje moet lopen, je tas door een scanner gaat, gevolgd door nog eens een uitgebreide fouilleersessie. Dit is allemaal voor je eigen veiligheid en eerlijk is eerlijk, deze waakzaamheid is natuurlijk heel erg verstandig.

Reisadvies voor Kenia van de Belgische overheid

Wanneer we het reisadvies voor Kenia van de Belgische overheid onder de loep nemen, zien we dat deze overeenkomt met het reisadvies van de Nederlandse overheid. Zo wordt het afgeraden om bepaalde plaatsen in Nairobi te bezoeken als je niet in het gezelschap verkeert van een lokale gids. Ook wordt het afgeraden om gebruik te maken van het openbaar vervoer, waaronder matatu’s en in  Mombasa raden ze het af om de toeristische routes te verlaten.

Verder wordt er een negatief reisadvies gegeven voor Lamu County (inclusief de eilanden Lamu, Manda en Pate) omdat de huidige veiligheidssituatie onduidelijk is. Alle reizen op minder dan 60 kilometer van de Somalische grens worden sterk afgeraden wegens gevaar voor kidnapping. Ook de plaatsen Wajir, Mandera en Garissa vallen hieronder.

Patroon zwart recht
Patroon zwart recht
Patroon zwart recht

Criminaliteit

In Kenia komt veel criminaliteit voor en dan voornamelijk in de grote steden. Om zoveel mogelijk ongewenste situaties te voorkomen, geven wij je de volgende tips mee:

        Mail belangrijke documenten naar jezelf

Voordat je op reis gaat, is het slim om je belangrijke documenten in te scannen of hier een foto van te maken en naar jezelf toe te mailen. Op deze manier kun je altijd bij je belangrijke documenten. Ook is het slim om een aantal kopieën van je paspoort te maken en deze in je handbagage mee te nemen.

        Verdeling: handbagage vs. ruimbagage

Maak een slimme verdeling tussen je handbagage en ruimbagage. Alle belangrijke spullen stop je in de handbagage die je altijd bij je houdt. Denk hierbij aan je paspoort, vaccinatieboekje, portemonnee, visum, vliegtickets, laptop, fotocamera en telefoon.

In je ruimbagage doe je alle overige spullen die geen hoge waarde hebben. Gebruik je een backpack? Dan is het slim om er een flightbag omheen te doen en deze met een TSA-slotje af te sluiten. Naast dat je spullen veilig zijn wordt ook je backpack beschermd. Gebruik je een koffer? Ook dan is het slim om deze af te sluiten met een TSA-slotje, zodat ongewenste personen niet zomaar in je koffer kunnen komen.

Ook wanneer je met de bus van A naar B reist binnen Kenia is het slim om je bagage af te sluiten met een slotje. Bagage wordt vaak onder in de bus gelegd of boven op de bus vastgebonden. Wanneer je een lange rit hebt (bijvoorbeeld van Nairobi naar de kust), heb je niet altijd even goed zicht op je bagage en geeft het een prettig gevoel als je weet dat niemand zomaar in je bagage kan.

        Waardevolle spullen in kluisje (paspoort, geld)

Wij raden je aan om waardevolle spullen in een kluisje te leggen wanneer je de accommodatie verlaat. Je paspoort is op reis het belangrijkste bezit en je wilt je tijdens de reis natuurlijk niet bezighouden met poespas omdat je paspoort gestolen of kwijtgeraakt is. Heb je hem dus niet nodig? Laat hem lekker achter in de accommodatie.

Dit geldt natuurlijk ook voor creditcards, fotocamera’s, laptops, sieraden en andere waardevolle spullen. Bedenk wat je echt nodig hebt en laat de rest achter in de kluis. Better be safe than sorry.

        Neem ’s avonds een taxi

Je opent Google Maps en ziet dat het maar 8 minuten lopen is naar de locatie waar je heen wilt. Chill, denk je, maar ondertussen is het wel al donker en je weet eigenlijk niet zo goed waar je precies bent. Ook hier geldt weer: better be safe than sorry! Er zijn veel plaatsen waar je beter niet in het donker over straat kunt lopen, ook al zien ze er bij daglicht verre van gevaarlijk uit. Installeer dus de app van Bolt of Uber op je telefoon en binnen no-time zit jij voor een klein bedrag in een taxi die je veilig van A naar B brengt.  

matatu tour nairobi
mombasa
Urban City

        Auto ramen (half)dicht op drukke plekken

Kijk niet gek op wanneer de chauffeur jouw raam dicht maakt en de deuren op slot doet, terwijl jij lekker door het open raam de chaos van de stad aan het aanschouwen bent. Dit doet hij niet omdat hij het koud heeft, maar om te zorgen dat er geen grijpgrage handen door het raam kunnen komen om jouw telefoon uit je schoot te grissen. Het komt regelmatig voor dat een snelle boda-rider je tas of telefoon te pakken heeft die nog voor je het doorhebt, verdwijnt in de drukte van de stad. Houd hier zelf dan ook rekening mee en ga niet met je telefoon uit het raam hangen om bijvoorbeeld de gekke chaos op je Instagram vast te leggen.

        Telefoon goed wegstoppen

Als je over straat loopt, is het niet verstandig om je telefoon continu in je hand te hebben. Je zult niet de eerste (én laatste) zijn bij wie de telefoon razendsnel uit de handen gegrist wordt. Even een appje beantwoorden, de route bekijken of een telefoontje plegen, kan je dan ook beter op een wat rustigere plek doen. Uiteraard geldt dit voor al je waardevolle spullen dus berg deze zo goed mogelijk op om vervelende situaties te voorkomen.

        Keniaanse simkaart

Wil je graag bereikbaar zijn en toegang hebben tot het internet? Dan is het slim om even langs een winkel van Safaricom te gaan om een simkaart aan te schaffen. Vergeet je paspoort niet, want deze heb je nodig om de simkaart te kunnen kopen. Een leuke bijkomstigheid is dat je via Safaricom met Mpesa kunt betalen, een digitaal betalingsmiddel via je simkaart waarmee je (bijna) overal kunt betalen in Kenia. Geef in de winkel aan dat je hier gebruik van wilt maken en zorg dat ze dit activeren op je simkaart. Via de app van Transferwise kun je geld overmaken van je Nederlandse bankrekening naar je Mpesa account. Op deze manier heb je weinig contant geld en geen creditcard nodig om te betalen die je dus veilig in de kluis van je accommodatie kunt laten liggen.

Mocht je nou in een noodsituatie terechtkomen, bel dan het Keniaanse noodnummer 999. Dit is het 112 van Nederland. 

        Oude telefoon groot feest/festival

Ga je op stap naar een groot feest of een leuk festival? Cool! Maar let wel goed op, er zijn al vaker Angels bestolen van hun telefoon tijdens zo’n evenement. Vaak zijn er verschillende groepen zakkenrollers actief die met elkaar samenwerken om zoveel mogelijk buit te vangen. Het is verstandig om een oude telefoon mee te nemen en je waardevolle spullen in bijvoorbeeld een fannypack te doen.

Nairobi
Patroon zwart recht
Patroon zwart recht
Patroon zwart recht

Meer weten?

Kenia is een prachtig land om doorheen te reizen. Over het algemeen is de situatie veilig en kun je genieten van een prachtig avontuur. Mocht er iets veranderen in de veiligheid, dan houden we je op de hoogte en passen onze trips hierop aan.

Heb jij ook helemaal zin gekregen in Kenia? Neem eens kijkje op onze Kenia-pagina of start direct met de chat!

Deze blogs vind je vast ook leuk: