ECO LODGES IN TANZANIA

Karibu! Drie eco lodges in Tanzania. Het land dat bekend staat om een aantal ongelooflijke natuurlijke wonderen, zoals de Kilimanjaro, het hoogste punt van Afrika en Lake Victoria, het grootste zoetwatermeer ter wereld. Allemaal echt te gek! Maar toerisme blijkt zowel een zegen als een vloek voor Tanzania. Bijna de helft van het land is beschermd gebied, en het thuis van een aantal met uitsterven bedreigde diersoorten zoals de zwarte neushoorn en de rode franjeapen.

Auteur:

De komst van toerisme verandert het leven en het milieu sterk. Toeristen bevinden zich voornamelijk in het noorden van Tanzania, waar alle populaire spots zijn. Dit terwijl je in het zuiden en langs de zuidelijke kustlijn nog echt de historie voelt en je een goede indruk kunt krijgen van de Swahili-cultuur. En in het zuiden van Tanzania zijn er geweldige initiatieven op het gebied van duurzaam toerisme die stappen hebben ondernomen om hun footprint te beperken. Daarom deze lijst van drie sustainable eco lodges in Zuidelijk Tanzania, die je niet mag en kunt missen!

1. KIGELIA RUAHA -RUAHA NATIONAL PARK

Voor een authentieke en traditionele ervaring in Tanzania bezoek je Ruaha National Park, en slaap in de waanzinnige ecolodge van Kigelia Ruaha! In Ruaha National Park en Katavi National Park doe je echt een stap terug in de tijd en ervaar je het leven van de dorpelingen zoals ze dit al eeuwen doen: omringd door grote kuddes wilde dieren en in harmonie met de natuur. Het gebied is nog onontdekt door de massa’s toeristen en ademt een oase van rust. Die harmonie met de natuur kun je terugvinden in alle facetten van deze bijzondere ecolodge. Daarnaast is Kigelia Ruaha ook nog betrokken bij educatie om zo de nieuwe generatie meer bewustzijn bij te brengen over het milieu! De zes lodges zijn eenvoudig in ontwerp, maar daarmee wel écht de beste back to basic camping experience. Iedere lodge is omringd door prachtige struiken zodat je het idee hebt dat je helemaal alleen bent. En je wordt pas écht een met de natuur als je heerlijk buiten staat te douchen of de wereldproblemen overdenkt op een van die spik & span eco toiletten. Maak je bezoekje compleet door met een gids een bushwalk te maken of wandelend op safari te gaan. En als je ‘s avonds bij het kampvuur met een goed gevulde pens van de prachtige sterrenhemel geniet weet je het zeker: nooit meer naar huis!

Benieuwd naar Tanzania?

2. UDZUNGWA FOREST TENTED CAMP – UDZUNGWA FOREST

Oke, dus nooit meer naar huis. Maar ik hoor je denken: we willen nog wel wat meer van Tanzania zien, dus waar dan wel heen? Wat dacht je van het Udzungwa Forest ten oosten van Ruaha National Park? Midden in het groene hart van dit woud ligt het prachtige Udzungwa Forest Tented camp. Met een verblijf in dit camp, in de volksmond ook wel Hondo Hondo genoemd (de Swahili naam voor ‘hornbill’), komt niet alleen de natuurliefhebber, maar ook de echte vogelaar hier zéker aan z’n trekken. En wil je liever bergen, vergezichten en prachtige watervallen zien? Dan is het Udzungwa Mountains National Park om de hoek.

Het Udzungwa Tented Camp draagt een behoorlijk steentje bij aan duurzaamheid. Het is zelfs een van de grootste aanvoerders van eco-toerisme in Tanzania. De zes prachtige ensuite lodges en het meubilair zijn volledig opgebouwd uit upcycled materialen om de footprint zo minimaal te houden. Wat luxe inleveren voor een meer African Experience? Dat kan in een van de bijzondere traditionele en comfortabele rieten hutten. Na een goede nacht slaap sta je met een zonsopkomst je tanden te poetsen en je voor te bereiden op off the beaten track dagtripje. Vanuit het Udzungwa Forest Tented Camp kun je een aantal gave tours doen, zoals door de bergen hiken of mountainbiken in het Udzungwa bos. Daredevil of bosfeetje, let’s go Udzungwa!

3. LAKE NYASA – BLUE CANOE LODGE

Nog iets verder van huis vind je een plek die je misschien niet direct in de zuidelijke binnenlanden van Tanzania zou verwachten: blauw water en witte stranden bij de Blue Canoe Lodge. You asked for off the beaten track? Het kost even wat moeite om er te komen (maar liefst 860 km rijden van Dar Es Salaam!), maar dan heb je ook wat. Aan de noordzijde van het prachtige Lake Malawi – met een lengte van Amsterdam tot Parijs en een beetje – heb je een spectaculair uitzicht op de 2000 meter hoge Tanzaniaanse ‘fjorden’ van Livingstone Mountains. Slapen doe je hier in romantische bungalows die stuk voor stuk zijn ontworpen en gebouwd door lokale ambachtslieden die enkel met natuurlijke materialen hebben gewerkt zoals bamboe, hout, riet en gras.

Maar de trotse eigenaren van de Blue Canoe Lodge houden daarnaast ook nog rekening met hun impact op de omgeving. Je veelgebruikte camera kun je opladen met groen opgewekte energie, afval wordt volledig gerecycled en inmiddels hebben ze meer dan 1000 bomen geplant, waarvan je letterlijk iedere dag de vruchten kunt proeven.
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om hier de hele dag heerlijk te zonnebaden, waarbij je alleen beweegt om even je handdoek met de zon mee te draaien. Ultiem genieten. Maar ook voor de avonturiers is er voldoende te doen. Je kunt bijvoorbeeld hiken in de prachtige Livingstone Mountains of kajakken en/of snorkelen om de duizenden inheemse vissen van Lake Malawi te ontdekken.

En voor een iets meer culturele ervaring kun je een day trip boeken naar het dorpje Ikombe, waar de vrouwen van de Kisi tribe een variatie aan prachtige potten bakken. Misschien leuk als souvenir voor thuis, voor als je dan tóch een keer naar huis moet…

Blue-Canoe-Lodge

Inhoud

HEB JIJ VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA-EXPERTS?

JE ZULT DEZE BLOGS OOK LEUK VINDEN:

Vakantie in Tanzania

Vakantie in Kenia

REIZEN TIJDENS CORONA