Goed boeren als een Maasai: hoe doe je dat eigenlijk?

Je ritst je tipitent open en ziet de Kili in al z’n glorie boven de savanne uittorenen. Het ontbijtje staat klaar op de gedekte tafel en met een lekker kopje koffie plof je in je stoel. Glamping bij de Maasai is zo slecht nog niet! Ik zocht nieuwe glampsites midden in Maasailand en leerde alles over het zakendoen als een echte Maasai.

– door Charlie

Goed boeren als een Maasai: hoe doe je dat eigenlijk?

Je ritst je tipitent open en ziet de Kili in al z ́n glorie boven de savanne uittorenen. Het ontbijtje staat klaar op de gedekte tafel en met een lekker kopje koffie plof je in je stoel. Glamping bij de Maasai is zo slecht nog niet! Ik zocht nieuwe glampsites midden in Maasailand en leerde alles over het zakendoen als een echte Maasai.
– door Charlie

Ik zie ze al jaren over de savanne struinen: Maasai met hun vee. Hordes schapen, geiten en koeien, soms vergezeld door jonge jongens, soms door oudere gasten. De herders zijn vaak moeilijk te spotten, omdat ze schuilen voor de zinderende Afrikaanse zon in de schaduw van bomen of bosjes. Je vangt alleen een glimp op van hun rode stof.

Maasaistoffen vertellen een eigen verhaal. De kleur van de doeken hangt bijvoorbeeld af van geslacht en leeftijd. Jonge mannen wikkelen zich in zwarte omslagdoeken na hun besnijding, terwijl oudere mannen in rood gehuld zijn. Dames dragen juist ruitjes, streepjes of patronen.

De Maasai zijn semi-nomadische herders die door Centraal- en Zuid-Kenia en Noord-Tanzania trekken. Hun land ligt dicht bij nationale safariparken en door deze locatie, hun traditionele levenswijze en misschien ook wel hun zakelijke geest, worden ze vaak ingezet als marketingmiddel in de toerisme-industrie.

De term African tribe staat haast synoniem aan de Maasai. Truth be told: de Maasai blijven me verrassen. Ik ben nog steeds constant onder de indruk van de Maasai en onze reizigers ook. Niet heel gek dus dat we een tripje naar deze tribe aan onze reisroutes toevoegen!

We gingen daarom op zoek naar een nieuwe campsite voor onze glampingtenten in de buurt van Amboseli National Park. De dorre, vulkanische, stoffige savanne, het Maasai-volk en natuurlijk de machtige Kilimanjaro: deze omgeving heeft zoveel te bieden! Overdag is de 5820 meter hoge berg gehuld in wolken, maar ‘s ochtends en ‘s avonds is de besneeuwde top duidelijk te spotten. Het is misschien niet helemaal off the beaten track, maar wel een highlight die veel reizigers willen zien. En ik snap waarom!

We gingen daarom op zoek naar een nieuwe campsite voor onze glampingtenten in de buurt van Amboseli National Park. De dorre, vulkanische, stoffige savanne, het Maasai-volk en natuurlijk de machtige Kilimanjaro: deze omgeving heeft zoveel te bieden! Overdag is de 5820 meter hoge berg gehuld in wolken, maar ‘s ochtends en ‘s avonds is de besneeuwde top duidelijk te spotten. Het is misschien niet helemaal off the beaten track, maar wel een highlight die veel reizigers willen zien. En ik snap waarom!

De campsite moest aan de volgende eisen voldoen:

  • In of naast een manyatta (een Maasai-nederzetting)
  • In de natuur: landschappen variëren sterk in dit vreemde ecosysteem, van woestijnvlaktes tot open groene savannes vol wildlife
  • Bij vriendelijke mensen (want een goede partner is essentieel)
  • Logistiek uitvoerbaar: de locatie moet makkelijk bereikbaar zijn en toegankelijk zijn voor andere activiteiten, zoals (motor)safari’s in Amboseli National Park

De échte Maasai leren kennen

Een glampsite vlak bij een Maasai-nederzetting is voor mij een vereiste. Ik wil graag dat reizigers de échte Maasai leren kennen en interactie hebben met deze intrigerende cultuur. Charlie’s Travels vindt het belangrijk om volledig betrokken te zijn bij de lokale mensen: we willen tourist traps vermijden en weten met wie we samenwerken. Sommige Maasai zijn minder bereid om mzungus te hosten (een Oost-Afrikaanse term die ‘witte mensen’ betekent, maar ook staat voor ‘rijke mensen’). Maar er zijn gelukkig ook een hoop gastvrije Maasai die met ons willen samenwerken! Onze langdurige partner Benjamin bijvoorbeeld, die community lodge Kili Springs in Kimana runt. Hij leidde me rond en stelde me voor aan zijn buddies.

Let’s get down to business:

Ik zag een type manyatta dat ik nog nooit gezien had: een kraal met fancy villa’s in het midden. De eigenaar was een veehouder, met twee vrouwen en twee villa’s. Goed aan het boeren dus! Ik vroeg Benjamin wat een goede Maasai van een minder goede onderscheidt. Ze houden allemaal vee en struinen over de savanne, maar de één woont in een boma (modderhut) en de ander bouwt twee villa’s en heeft twee vrouwen. Wat maakt de laatste nou een betere boer? De volgende acht wijze Maasai- lessen geven daar antwoord op!

Koop dun, verkoop dik

Koop koeien als ze mager zijn en verkoop ze als ze dik zijn. Simpel toch? Vergeet niet om rekening te houden met het weer. Het vetmesten van de koeien is het makkelijke gedeelte, het is het tijdstip van aankoop dat ertoe doet! Koop de koeien zo dun mogelijk voor een lage prijs, maar zorg ervoor dat je je aankoop doet vlak voordat het regenseizoen begint. Denk je dat je de seizoenen goed genoeg kent? Je kunt natuurlijk altijd een gokje wagen.

Een aantal cattle stats om je op weg te helpen een goede Maasai te worden!

  • Een gezonde, dikke koe levert 40.000 – 60.000 KES ($400- $600) op
  • De waarde van magere koeien zakt in het droogseizoen tot 10.000 – 15.000 KES ($100-$150). Maar: als ze sterven dan kun je hun huid verkopen voor 200-300 KES ($2-$3)
  • Dikke geiten en schapen leveren 6.000 – 10.000 KES ($60-$100) op
  • Je kunt ezels verkopen voor 5.000-12.000 KES ($50-120), afhankelijk van hun kracht

Bekijk hier de vlog over mijn trip naar Maasai-land!

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over Goed boeren als een Maasai: hoe doe je dat eigenlijk??
Powered by