Remote Werken In Het Buitenland? Great Place To Work Doet Het!

Great place to work doet onderzoek. Wat is het effect van remote werken op thema’s als energie, motivatie en productiviteit?

”wat is het effect van remote werken op thema’s als motivatie, energie en productiviteit? Ik onderzoek het – in Kenia!”Barbara Braak

Portrait Barbara

Remote werken in het buitenland? Great place to work doet het!

Gepubliceerd op 11 november 2020 – Barbara Braak

Barbara Braak, Sales Consultant bij Great Place To Work, stapt op woensdag 11 november het vliegtuig in naar Kenia. Remote werken it is, in samenwerking met de organisatie Charlie’s Travels. En het blijft niet alleen bij werken op afstand. Ook gaat Barbara onderzoek doen naar het effect van remote werken op thema’s als energie, motivatie en productiviteit. Wencke Ester-Lorber, Commercieel Directeur bij Great Place To Work, bracht haar op het idee. Maar waarom eigenlijk? Wat levert het op? En zijn er ook zorgen?

Wencke gooide, enthousiast en impulsief, een link over remote werken in de groepsapp van het Great Place To Work team. Niet wetende dat er twee weken later ook daadwerkelijk iemand zou vertrekken!

Wencke: “Nee, dat had ik niet verwacht. Al zag ik wel direct voordeel in het kleine tijdverschil van 2 uur en ben ik overtuigd van de uitspraak: verandering van spijs doet eten. Zelf werk ik ook wel eens vanuit een koffietentje en merk ik dat ik van de afwisseling meer energie krijg. En als je geen kinderen of partner hebt en daarmee bepaalde verantwoordelijkheden (nog) niet hebt, kun je gemakkelijker en sneller beslissen en zie je dat je zomaar binnen twee weken in het vliegtuig kunt zitten.”

Barbara: “Positief verrast dus. Heb je ook zorgen?”

Wencke: “Ik zag eigenlijk geen beren op de weg. Of je nou in de jungle werkt of vanuit huis, dat maakt naar mijn idee niet uit. En ook René, onze algemeen directeur, deelde die mening.

Vooral werd mijn gevoel bevestigd dat er vanuit onze organisatie zoveel mogelijk is. Heel veel mensen roepen natuurlijk wel over het belang van autonomie, vrijheid, zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en dat het niet uitmaakt waarvandaan je werkt. Alleen is Kenia natuurlijk wel ander verhaal dan een hutje op de Veluwse hei. ‘Gaan ze dan wel werken of liggen ze de hele dag op het strand?’ Die gedachte kan ik mij ergens ook wel voorstellen. Alleen het gevoel van wederzijds vertrouwen overheerst.

De zorgen die ik heb zijn meer corona gerelateerd. Wat als je daar ziek wordt? Welke verantwoordelijkheid dragen wij als werkgever? Hoe is het dan geregeld? Hoe is het gesteld met de zorg in Afrika? En hoe zorgen we dat jij daar je werk goed kunt doen en beschikbaar bent voor klanten én collega’s?”

Barbara: “Terechte zorgen. Uiteraard heb ik dat goed uitgezocht en heb ik een zorg- & reisverzekering afgesloten die Corona-gerelateerde incidenten dekt en regelt. Daarbij hebben wij met elkaar onder andere duidelijke afspraken gemaakt over wanneer en hoe ik bereikbaar ben. Dus ondanks dat jullie je als werkgever moreel verantwoordelijk zullen voelen, worden hiermee veel zorgen weggenomen en laten jullie me graag die kant op gaan. Welke kansen zie jij voor Great Place To Work?”

Wencke: “Je hoort veel over mentale veerkracht van mensen en burn-outs onder millenials. Dan rijst de vraag: hoe kunnen we er als werkgever voor zorgen dat de medewerkers hun energie hooghouden en het werk op de juiste manier kunnen blijven doen? Ik verwacht dat wat vitamine D en een nieuwe omgeving goed gaan zijn voor je motivatie en werkplezier en daarmee ook voor de productiviteit. Vanuit ons gedachtegoed geloven we dat een hogere mate van vertrouwen, trots en plezier leidt tot betere resultaten.”

Ben je nieuwsgierig naar onze bestemmingen?

Wat zijn tot zo ver de positieve ervaringen en resultaten? En wat is de downside?

Wencke: “Ik ben benieuwd wat het doet met jou als medewerker, jouw kijk op Great Place To Work als werkgever en of het beeld wat je ervan hebt bevestigd wordt. Wat denk of hoop jij er zelf uit te halen?”

Barbara: “Buiten het feit dat ik waarschijnlijk veel meer energie zal krijgen, meer gemotiveerd ben en daardoor productiever zal zijn, denk ik dat het een hele mooie kans is om nieuwe mensen te ontmoeten en meer te leren over andere organisaties en hun kijk op remote werken. Voorlopig zie ik het niet gebeuren dat we weer fulltime terugkeren naar kantoor en zie ik het als een uitgelezen kans om te onderzoeken wat het effect is van remote werken voor zowel organisaties als medewerkers en om hier vanuit Great Place To Work een expertrol in te kunnen vervullen en daarmee anderen te informeren en inspireren.”

Wencke: “Vanuit de practice what you preach-gedachte nemen we hier als organisatie een risico en dat is goed. We hebben het nog nooit gedaan dus gaan het uitzoeken. Waar ik mezelf wel op betrapte is dat ik door de afstand scherper ga zitten op KPI’s en meer grip wil hebben – waarom werkt ons brein zo?”

Barbara: Het is een gevoel en niets rationeels en ik denk dat je niet de enige bent bij wie dit zo werkt. Veel managers en organisaties vinden het spannend om hun medewerkers “die kant” op te sturen – blijkt uit de gesprekken met Charlie Witlox van Charlie’s Travels. Daarmee kunnen we een extra onderzoeksvraag toevoegen om te achterhalen of jij er na mijn trip nog hetzelfde over denkt of dat het tegendeel is bewezen. En ook wel: Wat kun je andere managers hierin meegeven en welke zorgen kunnen we wegnemen?

Wencke: “Ja interessant. Wat ik andere organisaties alvast wil adviseren is om vooraf samen duidelijke afspraken te maken – want duidelijkheid biedt vertrouwen.”

De afspraken die wij gemaakt hebben? Ik werk gedurende nederlandse werktijden van 9 tot 5 – tenzij anders vermeld in mijn agenda en ben eerlijk over hoe ik me voel, wat het me brengt en waar ik tegen aan loop.

Voor veel organisaties (zo’n 60 à 70%) was thuiswerken voor COVID-19 totaal not-done. Voor deze organisaties is remote werken, laat staan remote werken in Kenia misschien a bridge too far. Door het te doen en te onderzoeken, ontdek je wat wel en niet werkt en adopteren organisaties langzaam de nieuwe manier van werken. Wordt remote werken straks de normaalste zaak van de wereld? Who knows…

Wencke: “Ik vind het echt fantastisch wat je gaat doen en hoe je het tot nu toe hebt aangepakt. Dat maakt mij als collega heel erg trots!”

Barbara: “Wat een mooi compliment, ik ga op onderzoek uit! Dank voor het vertrouwen en laten we dit interview naderhand hervatten om onze bevindingen te delen met de rest van de (remote) werkende wereld.”

Heb je andere zorgen? Of zaken die jullie onderzocht willen zien? Laat het ons weten. En houd LinkedIn en Instagram in de gaten voor updates vanuit Kenia!

Zelf die kant op? Dat kan, klik dan hier!

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!

Travelstory Susan & Wietze: op ontdekking in Tanzania

Visa & Entry Requirements