Het bijzondere klimaat van Madagascar

Maar liefst tachtig procent van alle flora en fauna op Madagascar vind je nergens anders ter wereld. Dat ligt niet alleen aan de bijzondere geologische historie van het eiland, maar ook aan het bijzondere klimaat! Op Madagascar, dat ongeveer zo groot is als Frankrijk, tref je maar liefst drie verschillende klimaten aan! In deze blogpost check je wanneer er hoeveel regen valt.

Op Madagascar, dat ongeveer zo groot is als Frankrijk, tref je maar liefst drie verschillende klimaten aan!

Wat is het klimaat in Madagascar?

Bergen, steppes, tropische stranden en regenwouden: Madagascar heeft het allemaal. Het eiland, dat zuidoostelijk van het Afrikaanse continent ligt, is zo veelzijdig door de regenval. Een grote bergkam in het midden van het eiland houdt een hoop wolken uit het (noord)oosten tegen, waardoor er aan de ene kant van de berg heel veel, en aan de andere kant heel weinig regen valt.

De regenval aan de noordoostkant van het eiland bepaalt daar het tropische klimaat. Hoe meer je naar het midden van eiland gaat, hoe meer het klimaat subtropisch wordt. Ga je de bergkam over, dan tref je echter een droog steppe- of woestijnklimaat aan!

Onze expert Jos heeft aardig wat tijd doorgebracht op dit mooie eiland, en weet dus precies waar je wanneer naartoe moet! Neem contact met hem op om ‘m vrijblijvend om wat adviezen te vragen.

madagaskar Andasibe

Seizoenen

Wij Hollanders kennen vier seizoenen, maar op Madagascar werkt het net even anders. Niet alleen ligt het eiland onder de evenaar, ook zijn er hier geen vier, maar twee seizoenen: een droge en een natte. Madagascar kent een sterk cycloonseizoen van half december tot eind maart. Het hoogseizoen begint in juli en duurt totdat de regel valt. Hoe meer je naar het oosten gaat, hoe meer regen er valt! Daardoor heb je zelfs in de droge periode op sommige plekken nog relatief veel neerslag.

Inpakken

Houd rekening met deze verschillen bij het inpakken! Een lekkere legging, lange broek, goede trui en zelfs een handig regenjackie blijken vaak van pas te komen. Je hebt redelijk veel gelezen over de neerslag, maar het is ook handig om je bij het inpakken te wapenen tegen de zon! Hier geen waterig najaarszonnetje, maar een keihard fikkende bal vuur. Pak dus ook een flesje factor 30 of 50 zonnebrandcrème en een hoofddeksel in! Meer praktische informatie nodig? Daar hebben we een heel blog voor opgesteld! Lees ‘m hier.

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Al enthousiast geraakt over dit unieke, tropische eiland? Je kunt erheen met Charlie’s Travels. Check de bestemmingspagina voor Madagascar of lees dit interview met onze Madagascar-expert Jos! Andere vragen? Je kunt ook via dit linkje contact met ons opnemen.

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over Het (bijzondere) klimaat in Madagascar?